Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Eko stožer Marišćina: Dramatično i nezakonito poskupljenje otpada, građani preuzmite obrazac i žalite se!

Objavljeno: 11.10.2017. | 13:29

Zadnja izmjena: 11.10.2017. | 13:47Pošalji na:

 
 
 

– Udruga Eko krizni stožer Marišćina poručuje da su troškovi, kako ističu, promašenog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina stigli građanima na naplatu i pozivaju sve kojima su rujanski računi za odvoz otpada povećani za oko 110 posto, da reklamiraju te račune i od Komunalnog društva Čistoće zatraže obračun cijene odvoza prema predanoj količini otpada.

Iz eko stožera pozvali su građane da reklamiraju, kao tvrde, nezakonito ispostavljene račune prema predlošku kojeg je pripremila ta udruga i koji će biti objavljen na njenim web stranicama.

„Pozivamo građane da kroz reklamaciju računa zatraže da se Čistoća pridržava zakonskih propisa koji nedvosmisleno definiraju obračun cijene odvoza otpada prema predanoj količini, a ne prema idejama direktorice te komunalne tvrtke, koja pokušava vlastite financijske probleme riješiti na račun građana," naveli su iz eko stožera.

Iz te udruge napominju kako su tijekom prošlih pet godina puno puta govorili o troškovnom, ekološkom i tehnološkom aspektu promašenog projekta centra Marišćina, a da je lokalna vlast na njihova upozorenja posprdno odmahivala, nazivala ih uličnim nadriekolozima i pozivala se na stručnjake u svojim redovima.

„Ovih dana ta je 'struka' stanovnicima Rijeke i okolnih općina i gradova isporučila račun za svo uloženo neznanje, nesposobnost, nerad i neefikasno poslovanje Čistoće", naveli su iz udruge ističući da je posebno iritantno objašnjenje enormnog poskupljenja izneseno u popratnom dopisu. "Nevjerojatna je arogancija kojom odgovorne osobe Čistoće javno poručuju da je glavni razlog za povećanje cijena kašnjenje puštanja u pogon centra Marišćina i odvoz smeća na razna odlagališta po Hrvatskoj te da građani to moraju platiti."

Udruga ocjenjuje da su "bahate i neistinite" tvrdnje Čistoće koje govore o visokim troškovima ulaganja u sustav odvajanja otpada, kada iz javno iznesenih tvrdnji Komunalnog društva Ponikve proizlazi da je izračunati neto trošak sustava odvojenog prikupljanja otpada koji se primjenjuje na otoku Krku 240 kuna po toni, dok je cijena transporta i zbrinjavanja otpada na Marišćini, prema cjeniku Ekoplusa koji upravlja Marišćinom, 470 kuna po toni.

Iz Eko stožera naglašavaju da je, prema Zakonu o gospodarenju otpadom, Čistoća dužna obračunati cijenu javne usluge razmjerno količini predanog otpada u obračunskom razdoblju i voditi evidenciju o preuzetoj količini otpada od pojedinog korisnika.

Dakle, riječki su komunalci obavezni svakom korisniku usluge dokazati kroz posebnu evidenciju kolika je predana količina otpada čiji su prijevoz naplatili i u kojem se to spremniku mjeri, a ne primjenjivati razne formule kojima se obračun troškova po m2 površine pretvara u fiktivne litre fiktivno predanog otpada!

S obzirom na navedeno, jasno je da postoje više nego opravdani razlozi za reklamaciju ispostavljenih računa, a KD Čistoća d.o.o., kao trgovačkom društvu koje pruža javnu uslugu, prema Zakonu o zaštiti potrošača (Članak 15. i Članak 25.), nije dopušteno pokretanje postupka prisilne naplate sve do okončanja sudskog ili izvan sudskog postupka. Osim toga KD Čistoća d.o.o. je dužna, uz kontakt informacije za slanje reklamacije računa, osnovati i povjerenstvo za reklamacije u kojem će biti i predstavnici udruga potrošača.

Naravno da je ovakvo neutemeljeno drastično poskupljenje usluge prijevoza smeća izazvalo reakcije javnosti i građana koji potpisuju peticiju i spremaju javni prosvjed. Podržavamo pokušaje građana da se kroz javno okupljanje i iznošenje činjenica izvrši dodatni pritisak na lokalnu izvršnu vlast koja uporno sve troškove svojih promašenih projekata i nesposobnih uprava gradskih tvrtki naplaćuje od građana i gospodarstva!

Umjesto da za nastalu štetu kazneno i financijski odgovaraju osobe koje su proteklog desetljeća donosile odluke i izazvale štetu koja se mjeri desecima milijuna kn, račun se ispostavlja građanima i to primjenom nezakonitog obračuna!

Pozivamo građane da reklamiraju nezakonito ispostavljene račune prema predlošku koji smo pripremili i koji je objavljen na web stranicama Udruge Krizni eko stožer Marišćina ili ga preuzmite na ovom linku.

Pozivamo građane da kroz reklamaciju računa zatraže da se KD Čistoća d.o.o. pridržava zakonskih propisa koji nedvosmisleno definiraju obračun cijene odvoza otpada prema PREDANOJ KOLIČINI, a ne idejama direktorice komunalne tvrtke koja pokušava vlastite financijske probleme riješiti na račun građana! (Hina/Josip Begonja, predsjednik Udruge) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417820
293185Gost
Bejewel
Igrano:152588
8984Gost
Tetris
Igrano:120086
1318500Gost
Pacman
Igrano:73160
165390Gost
Gold miner
Igrano:54235
420000Gost
Jamb
Igrano:40720
1322Gost
Snake
Igrano:20842
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17482
58Gost
Frogger
Igrano:15366
15170Gost
Invaders
Igrano:12140
111730lab
Simon
Igrano:10094
27Gost
Sudoku
Igrano:10073
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8560
Gost
Opasno nebo
Igrano:8357
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7896
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7774
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7296
Gost
Ninja Kid
Igrano:6825
6000Gost
Ninja
Igrano:6693
Gost
Klonovi
Igrano:6206
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE