Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Eko bombe na Jadranu: Pula planira veliku kruzer luku, a jedan zagađuje više od milijun automobila!

Objavljeno: 05.07.2017. | 10:00

Zadnja izmjena: 05.07.2017. | 13:40Pošalji na:

 
 

Dosadašnja istraživanja govorila su da kruzer s tri tisuće gostiju prosječno zagađuje zrak gore nego 12.000 automobila, da bi se sad pokazalo da je stanje neusporedivo gore. Istraživački tim Dispatchesa sa Channel 4 potajno je postavio uređaje za mjerenje zagađenja na jedan od kruzera i došao do rezultata da jedan takav putnički brod zrak zagađuje kao milijun automobila.

Pa ako znamo da je u Hrvatskoj registrirano oko 1,7 milijuna automobila, ispada da već i samo dva kruzera ispuštaju više mikroskopsih čestica odgovornih za nastanak raka, astme, KOPB-a i sličnih užasa nego što to čine svi automobili u našoj zemlji skupa.

A samo u Dubrovnik usred ljeta događa se da u jednom danu u gradu pristane sedam kruzera.

Uz takve rezultate postaju jasni uzroci onoga što je prije nekoliko dana objavila ekološka udruga Eko Omblići, pozivajući se na dr. Hrvoja Carića s Instituta za turizam:

"Dubrovnik ima najveće taloženje sumpora (31,13 kg/ha, a normalno je između 5-6 kg /ha) u moru, zbog silnih kruzera koji koriste jefitina visokosumporna goriva!" Carić je još prije nekoliko godina iznio podatak da naša zemlja godišnje od posjeta kruzera zaradi 53 milijuna eura, ali da istodobno zbog ekoloških šteta pretrpi 338 milijuna eura troškova. Kruzeri kao pogonsko gorivo koriste mazut, praktično nusprodukt nakon što rafinerije iz nafte prethodno destiliraju sve moguće benzine, dizel i slična goriva.

Sagorijevanje takvog goriva po okoliš je jezivo sve kad se i ne uzima u obzir užasne količine CO2 koje takvi brodovi ispuštaju u atmosferu. Mjerni instrumenti s broda Oceana prijevoznika P&O Cruises pokazali su da je koncentracija mikroskopskih čestica štetnih po zdravlje ljudi na palubi niz vjetar od dimnjaka 84.000 čestica po kubičnom centimetru. Na dijelu palube najbližem dimnjacima koncentracija je bila već 144.000 čestica po kubičnom centru, i to s vršnom vrijednosti od čak 226.000 čestica.

Usporedbe radi, usred radnog dana u najstrožem centru Londona koncentracija je 38.400 čestica. Drugim riječima, ako se ono što se reklamira kao vrhunac turističkog luksuza s jedne i zlatna koka turizma s druge strane, usporedi sa zagađenjima svjetskih gradova, dođe se do zaključka da je zagađenje na palubama kruzera na kojima se turisti sunčaju otprilike onakvo kakvo se običava očekivati u centru Delhija ili Šangaja, donosi Express.hr.

Rad na kruzeru pokazuje se odjednom kao izrazito rizično zanimanje, a posjet kruzera gradovima kao najgori zamislivi udar stakleničkih plinova, sumporovih i dušikovih oksida, te cijelog niza sve gorih od najgorih čestica. Tvrtka P&O Cruises brani se da je od 2005. smanjila potrošnju goriva na svojim brodovima za 28 posto. Međutim, gola je činjenica da je u prosincu prošle godine Dubrovnik uvršten kao jedna od šest svjetskih destinacija koje su uništili učestali posjeti kruzera.

Problem je i sa zagađenjem zraka, koje utječe na niz problema, pa čak i eroziju kamenih građevina, ali i s ispuštanjem otpadnih voda u lukama, s utjecajem na kulturu života u malim gradovima i nizom drugih stvari. Na listi mjesta koje su uništili kruzeri tada su navedeni još i Belize, Aljaska, Antarktika, otok Svalbard u Norveškoj, te Venecija.

Venecija je pritom istaknuta kao apsolutno najgore ekološki devastirana, a Dubrovnik je skoro u svemu gradić koji trpi iste probleme kao i Venecija.

EK-ova Opća uprava za okoliš ovaj problem zasad temeljito ignorira, što se čini da neće moći još dugo jer su Venecijanci krenuli u borbu protiv kruzera u svom gradu javnim prosvjedima i peticijama. A kao što je Venecija pod zaštitom UNESCO-a, tako je i Dubrovnik koji protiv kruzera u svojoj luci ima podjednako snažne argumente. Istodobno, Split se svim silama trsi postati jednako posjećena destinacija za kruzere kao što je to danas Dubrovnik.

Pula podno Arene želi izgraditi veliki terminal za kruzere?!

I Pula ima planove, nakon što je nedavno od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom dobila 14 hektara državnog zemljišta na Vellelungi, za izgradnju putničkog terminala. Prema najavama Pula bi trebala postati prvo kruzer odredište na Jadranu. Do sada je Pulu posjećivalo oko devet kruzera na ljeto, primjerice prošle godine, a njihov broj bi se drastično povećao ukoliko bi se ostvarili planovi o izgradnji kruzing terminala i to u neposrednom susjedstvu simbola Pule - Arene. 

Nije stoga čudno da se kao mogući partneri zainteresirani za izgradnju terminala spominju upravo Talijani, Venezia terminal passeggeri koje je dioničko društvo čiji je osnivač i venecijanska Lučka uprava. Nakon što je objavljena vijest o dodjeli zemljišta a istarski župan se požurio pohvaliti kako imaju zainteresirane investitore reagirao je i poznati pulski arhitekt Bruno Nefat.

Nefat: Vallelunga promašena lokacija

- Ovo je već teško za pojmiti - na Vallelungi se NIKAD, niti jednim dokumentom nije ozbiljno razmatrala lokacija za kruzere. Plitko, muljevito, potrebna velika nasipavanja... što mislite, zašto Austrijanci na toj lokaciji nisu predviđali luku? Dalje, u tom dijelu luke, koliko me pamćenje služi, je još u 80-tim godinama fizikalnom analizom utvrđena mogućnost pojave stojnog vala - tko zna što je to, ne bi mu palo na pamet tu predviđati luku. Treće, pa zar terminal nije planiran i u sklopu projekta "Riva" (dodijeljena nagrada) kao i ranije uz lukobran, na Smokvici, u sklopu projekta "Brijuni rivijera"? Po drugi put, nakon bazena, potpuni PROMAŠAJ lokacije, napisao je Nefat na facebooku.

Po svemu sudeći, moguće je da se Pula ne treba bojati najezde kruzera u tako skoroj budućnosti ako ćemo izgradnju čekati barem kao projekt Brijuni rivijera. No, i sadašnji broj uplovljavanja, očito je prema objavljenim podacima, ugrožava i stanovništvo i Arenu a upitna je korist od gostiju koji u nekoliko sati protutnje gradom.  (iPress)

  
Komentari (17)
pogani požarevački zagađivaču
17 Utorak, 11 Srpanj 2017 06:15
zec sive boje
po tvojim upisima dolazi se do logičnog zaključka da je broz vršio nuždu tebi u usta
pusikarić
16 Utorak, 11 Srpanj 2017 06:14
joso
Tako je ..pogodio si iz prve i konačno nam objasnio kako si ti došao na ovaj svijet..sada je sve puno puno jasnije
Vaš boljševistički idol i ljubicica bela od 150 kg najviše je srao na Brijunima i sveje to išlo neprečišćeno u more...
15 Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 21:57
uskaric
...pomagali su mu i mnogi nesvrstani, diktatori iz Afrike i Azije a sada nastavlja tu tradiciju onaj rade što nikada ne krade...
joso
14 Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 20:17
stara kuka
jer zna samo srati i fumati.
narocito fumati.
pusikarić
13 Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 19:15
joso
a zašto onda toliko sereš???
Stari kukasti krst i ono blago-demaskirani zec ne shvaćaju, da se za čistoću hrvatskog Jadrana moramo sami pobrinuti kako bi ga očuvali čistog i bistrog i za nadolazeće generacije...
12 Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 15:17
uskaric
...oni, što nemaju mora o tome ne razmišljaju i ne žele dobro ni Hrvatskoj a ni ostalim suvlasnicima Jadrana...
zec
11 Subota, 08 Srpanj 2017 18:18
stara kuka
naucen je on na taj miris.
zivi u pulskoj kanalizaciji u zajednici sa onim drugim debilom, celavim milicjotom raYUlom risticem.
pogana požarevačka jezičino
10 Subota, 08 Srpanj 2017 16:37
zec sive boje
ti meni pozdrac a ja tebi prdac i to drito u nos.....uživaj
9 Subota, 08 Srpanj 2017 12:32
stara kuka
pozdrac ???
jvala ???
vas dvoje, ki nemate mora, ali zato imate kanalizaciju i govna, bilo bi vam najbolje da odvojite malo vremena od zabave fumanja i popravaka tuba za naobrazbu i tecaj hrvatskog jezika.
"Jvala".
Hrvatsko more mora ostati samo naše i čisto...
8 Subota, 08 Srpanj 2017 11:10
uskaric
...a vi, što nemate "bre" mora, baš vas briga pjevajući onu staru
"Tamo daleko...daleko..."
Pozdrac zagadjenom, i demaskiranom kuneliću-zecu ...
7 Subota, 08 Srpanj 2017 10:17
Black Goat
Bambi i njegova ekipa planiraju cuda tega,jedini je problem sto od toga bude relizirano 1%.Jvala/Grazie/Shukran
6 Četvrtak, 06 Srpanj 2017 17:10
joso
A kada je on napisao nešto logički a pogotovo nešto povezano???
pusikaricu
5 Četvrtak, 06 Srpanj 2017 16:20
stara kuka
objasni nam logicki povezanost tvojih upisa broj 1 i 4.
hvala.
Rado idu i aresorski zečevi-kunelići i vojake-mornare...
4 Četvrtak, 06 Srpanj 2017 15:15
uskaric
...ali moraju plivati po "suvom", jer nemaju bre mora.

HRVATSKO MORE MORA OSTATI ČISTO I PROZIRNO !!
pusikarić
3 Četvrtak, 06 Srpanj 2017 08:52
joso
dabogda te voda Jadrana odnijela u zagađenje..
jedan kruzer
2 Četvrtak, 06 Srpanj 2017 05:20
zec sive boje
zagađuje manje od yuskarića ili rajula
Smrtnost Jadrana, započeta u Veneciji...
1 Srijeda, 05 Srpanj 2017 21:58
uskaric
...seli se polako, ali sigurno Jadranom oko Istre i hrvatskih otoka sve do Dubrovnika a Austriju,Češku, Slovačku Madžarsku i Srbiju, koje nemaju mora to uopće ne zanima...
Istrijani još spavaju a kada se probude - bit će prekkasno.
JOŠ U RUBRICI
Sindikat metalaca traži ostavku M. Percana, direktora Brodogradilišta 3. maja
Umirovljeni general Stipetić oporavlja se od moždanog udara
Plenković u četvtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu
Splitski gradonačelnik Krstulović Opara ima melanom i metastaze na mozgu
Dalić o spašavanju Uljanika: Brodogradilište treba što prije pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera
VRO Maslenica putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419791
293185Gost
Bejewel
Igrano:153280
8984Gost
Tetris
Igrano:121329
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54534
420000Gost
Jamb
Igrano:40912
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730Gost
Simon
Igrano:10191
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE