Baner
Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Bulj prozvao IDS, Stazić predlaže da se Istra odcijepi

Objavljeno: 04.10.2017. | 17:32

Zadnja izmjena: 04.10.2017. | 17:38Pošalji na:

 
 
 

Zastupnici Mosta oštro su se u srijedu obrušili na prijedlog Zakona o upravnoj inspekciji tvrdeći kako se njime širi "hobotnica izvršne vlasti" koja nastoji sve držati pod kontrolom, a rasprava nije bila pošteđena niti povijesnih tema i spominjanja Josipa Broza Tita.

Zakon o upravnoj inspekciji predviđa podjelu nadležnosti, pojašnjavao je zastupnicima državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić. Upravna inspekcija u Ministarstvu uprave provodila bi, kako je pojasnio, nadzor nad središnjim tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima, uredima državne uprave u županijama, Gradom Zagrebom, pravnim osobama koje imaju javne ovlasti, a kojima je osnivač Hrvatska ili Grad Zagreb.

Panenić: Otvara se novih 20 radnih mjesta

Upravna inspekcija u uredima državne uprave u županijama pak provodila bi nadzor nad tijelima i upravnim tijelima jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave s područja županije i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti, a kojima je osnivač jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave.

"U odnosu na prethodni zakon vidi se samo jedno: da nastaje novih 20 radnih mjesta. Nova radna mjesta otvaraju se u svakoj županiji i ako je makar jedan inspektor, to je ukupno 20", zamjerao je Mostovac Tomislav Panenić.

Moglo se, kaže, možda i sa 10 ljudi povećati opseg poslova i postupati kvalitetnije. "Osjećam se k'o budala kad mi netko kaže da su sredstva osigurana u OP Konkurentnost i kohezija. Sigurno pod tom stavkom nisu osigurana sredstva za nove zaposlene", poručio je Panenić, a zanima ga i na koji način će se provesti zapošljavanje u uredima državne uprave.

Za HDZ-ovu Mariju Jelkovec zakon omogućava decentralizaciju. "Dobro je što idemo u decentralizaciju, mada sitnim koracima", ustvrdila je Jelkovec.

Tome se oštro suprotstavio Panenić. "Sigurno se ovim ne predlaže decentralizacija. Ovo je jačanje državnog aparata na lokalnoj razini i širenje hobotnice koja će vršiti tamo još veću presiju na sve subjekte", poručio je Panenić.

SDP podržava zakonski prijedlog u prvom čitanju, no imaju i primjedbe.

"Bilo bi dobro da se ovlasti upravne inspekcije ne ograniče samo na pravne osobe s javnim ovlastima kojima je osnivač Hrvatska ili Grad Zagreb, već da bude na svim pravnim osobama s javnim ovlastima", kazao je Arsen Bauk.

Rasprava otišla u povijesne teme

"Slažem se da će biti najbolje kada se ingerencije budu spustile na lokalnu razinu", rekao je rekao je IDS-ov Givanni Sponza upitavši se koja su to riješenja išla u smijeru sveobuhvatne decentralizacije.

Miro Bulj (Most) replicirao je da se IDS u Istarskoj županiji ponaša kao i centralna vlast u Zagrebu. "Vi ste svjedoci u Istri na koji način bi decentralizacija trebala funkcionirati", rekao je Bulj.

"U pravu ste kad kažete da je Hrvatska visokocentralizirana, ali ne znam zašto napadate Istru. To je jedna od županija koja s pravom traži veću autonomiju, u proračun uplaćuje 800 milijuna kuna više nego što iz njega dobija", poručio mu je SDP-ov Nenad Stazić.

Istru je, kazao je SDP-ovac, u sastav Hrvatske vratio Josip Broz Tito. "A država se ova odriče i Tita i njegovog djela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španjolska je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog djela i kad Istrijan toliko uplaćuje, a ovako ih se vrijeđa mislim da bi Istrijani trebali razmisliti da postupe kao Katalonci", rekao je Stazić.

Svojim izlaganjem zaradio je opomenu predsjedavajućeg Sabora Milijana Brkića. "Mislim da insinuacije o otcjepljenju nisu primjerene u ovom visokom domu", poručio mu je Brkić.

Bulj se pak branio kako on nije rekao niti riječi protiv Istre te poručio Staziću da se besmisleno vraća u povijest. "Nisam spominjao autonomašenje, koje je vama očito interes", poručio je.

Zakon o drvenastim kulturama kratkih ophodnji

Zastupnici, koji u srijedu rade bez uobičajene podnevne stanke, raspravili su i prijedlog Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji kojim se, kako je obrazloženo, zbog povećanog interesa za korištenje biomase uređuje područje uzgoja kultura kratkih ophodnji, te se daje mogućnost uzgoja kultura na zemljištima na kojima nije moguća proizvodnja hrane.

Uz povećanje proizvodnje biomase stvorit će se, smatraju u Vladi, i nova vrsta proizvodnje, što će posredno utjecati i na život u ruralnim područjima.

"U Zakonu se stavljaju takve administrativne prepreke koje onemogućavaju dobru namjeru zakona", zamjerio je Panenić.

Državni tajnik Željko Kraljičak uvjeren je da će se predloženim zakonom potaknuti investitori.

"Do sada je u Ministarstvo zaštite okoliša došlo 496 zahtjeva za registraciju nasada drvenastih kultura kratkih ophodnji, pa vjerujemo da ćemo ovim zakonom potaknuti veći interes investitora kako bi proizvodili biomasu", pojasnio je Kraljičak.

(Hina)  
Komentari (23)
STAZIĆU, ISTRU JE FAŠISTIMA DAO TVOJ PAŠIĆ, A VRATILA JU JE NAŠA KATOLIČKA CRKVA
23 Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 01:16
Istranin2015
http://www.priznajem.hr/novosti/stazicu-istru-fasistima-dao-pasic-a-vratila-ju-nasa-katolicka-crkva/
Apsurd separatističke logike
22 Petak, 06 Listopad 2017 07:00
zippo
Zbilja, zašto Istarska županija daje novac državi, kada sve može ostati ovdje? Logično je da bi standard porastao. Logično je da se narod opet demokratski referendumski izjasni želi li samostalnu državu Istru ili ne!
I ako se Istra izdvoji i osnuje se Istarska Demokratska država, stranci bi je logično zvali ‘Istrian Demokratic States’ - (kraće IDS). Putovnice već postoje...
Tim logičnim slijedom, vremenom će već neka manjinska gupa skrivenih mrzitelja te države, (logično, jer svaka ih država ima) npr iz Medulina, primjetiti da.njihova općina izdvaja previše novca u centralu države u Pazin, i točno će izračunati koliko bi se standard i privreda podigla da novac ostaje u Medulinskoj općini..
I eto logičnog razloga za referendum naroda i odcjepljenje od lopovskog IDS-a i osnutku samostalne Države Medulin.

Logično da bi i onda neki separatisti proturili ideju da u toj državi Medulin zapravo Banjole najviše pridonosi svojoj državi. Logično je da se narod Banjola referendumski izjasni i da se napokon stvori Nezavisna država Banjole! Zašto ne, pa evo npr.Vatikan je još manji i dobro im ide! – bila bi logična perfidijska udica Separatista iz Banjola

Lako je prognozirati da bi tada Indije - najviše hotela, logično i najviše potencijala - prvi spontano organizirali narodni referendum o izdvajanju od Države Banjole i osnutku svoje države.

Tako bi to po logici išlo, sve do kućnih referenduma i konačne logične izolacije svi tih Radikalnih Separatističkih Kretena u jednu malu ograđenu livadu –svoju željenu RSK umotvorinu. ;))
maslinice...neubrana
21 Četvrtak, 05 Listopad 2017 20:51
dany.pu
Eto, ja primitivna seljačina, a ti i drugovi akademici ne možete složiti dvije prosto proširene, nego odmah onako kako jedino znate, partizanski argumentirano te osnaženo brdsko-planinskim izričajem.

Odmah se prepoznaje utjecaj kumrovečkog fakulteta, odsjek za informatičku borbu protiv unutrašnjeg neprijatelja. :))

A sad, laku noć drugovi, dosta za danas.
krkan usraščić
20 Četvrtak, 05 Listopad 2017 20:11
zec sive boje
wanabe branitelj
dany yu
19 Četvrtak, 05 Listopad 2017 20:06
maslinica
ja cu ti reci da si ti jednaobicna primitivna seljacina!!!!
smece nacionalisticko!!!
dany pu
18 Četvrtak, 05 Listopad 2017 19:58
stara kuka
da se nebis zajeba, prijatelju...
ne razmisljaju svi kao ti.
maslinice...
17 Četvrtak, 05 Listopad 2017 19:01
dany.pu
Ne 80%,.... kad biste SVI vi istrijani (100% onih koji su se tako izjasnili) izašli na referendum, zajedno sa svima onima koji bi se odcepili ( srbi, talijani, pola bosanaca i oni neizjašnjeni na popisu stanovništva) bilo bi to, na vašu žalost nedovoljno...tako matematika kaže.

Istrijani 25.200
Neizjašnjeni 4000
Srbi 7.200
Talijani 12.500
Pola bosanaca 3000

Dakle ...Sa svim ciganima nema vas 52 tisuće...

Ukupno 208.000 minus cca 30.000 osoba mlađih od 18 minus 52.000 separatista = 126.000

126.000 onih kojih vam ne bi dali da se otcepite nego bi vas i dalje voljeli imati u matici domovini i gledati vas svakodnevno kako po danu škljocate antifašističkim zubima , a po noći tužno lajete na mjesec iznad Hrvatske Istre.
sparus
16 Četvrtak, 05 Listopad 2017 12:20
stara kuka
kad bi skinuli imunitet svima onima kojima bi trebali (zbog njihovih izjava i djela), u Saboru bi, mozda, ostalo desetak osoba.
paris
15 Četvrtak, 05 Listopad 2017 12:17
stara kuka
gingko biloba?
vec ti to treba ?
jadnice...
arbašpanja
14 Četvrtak, 05 Listopad 2017 09:45
joso
svako vrijeme ima svoje ispiranje mozga..da su onda znali što će biti u budućnosti,možda bi drugačije odlučili..
hm ... da se '43. pitalo Istrijane, a ne partizane, velika je nepoznanica
13 Četvrtak, 05 Listopad 2017 08:15
arbašpanja
bi li se Istra pripojila
btw..
12 Četvrtak, 05 Listopad 2017 06:51
joso
Istrijani su se dobrovoljno 43 odlučili na pripojenje Hrvatskoj pa prema toj logici mogu i opet ići samostalno..Istru nisu anektirali niti pripojili okupacijom da bi sada netko vikao da je njihova.Istra pripada i pripadala je uvijek Istrijanima..
11 Četvrtak, 05 Listopad 2017 06:47
joso
Kad bi Istra plačala državi samo normalna davanja tj porez koji ide državi,ekonomija i privreda a i standard u Istri bi skočio minimalno za 50%..nekada se sva lova slala u beograd sada se šalje u zagreb a nazad se dobiju mrvice..pošto kradeze nije na vlasti u Istri ovo mu je jedini način da pokrade Istru...
sparta yuarta
10 Četvrtak, 05 Listopad 2017 05:46
maslinica
cemu dvostruka mjerila?
zar pozdrav zds nije protuustavan?

@parizer
od silnih tableta sve ti se zmutilo
yugoslav yuskaric voli TITA u guzu
9 Srijeda, 04 Listopad 2017 22:30
paris hilton
Nemamo mi više vremena za detalje tipa sankcija Staziću, ovo je otišlo predaleko, treba generalno riješiti crtu ispod koje se ne ide.

@malaslinice, ništa nije besplatno. Dam to procjenu kad kažeš jebo me tito u guzu
Stazić
8 Srijeda, 04 Listopad 2017 21:46
sparus aurata
Njemu treba skinuti saborski imunitet i zatvoriti ga zbog protuustavnog djelovanja u RH,on i njemu slični već godinama ruše domovinu koja ih hrani(i omogućava ljetovanje za 7kn).Sva sreća da je on taj koji je to izjavio,jer njega ni njegovi drugovi ne shvaćaju ozbiljno.
parizer,dany yu
7 Srijeda, 04 Listopad 2017 21:16
maslinica
sta mislite koji postotak istrijana bi glasao za samostalnu istru?
ja tvrdim minimalno 80% a vi laprdajte sto god hocete

ZIVIO DRUG TITO ANTIFASIZAM!!!!!!!!!!
Tko o čemu...
6 Srijeda, 04 Listopad 2017 21:01
dany.pu
...srbin o poštenju ili otceplenju.

Nije mu zemljacima uspjelo u Krajni, sad
okreće pilu naopako, pa kao jadni istrijani, ugroženi, jer uplaćuju 800 milijuna kuna više nego što dobiju, pa treba sljediti primjer Katalonije.

Ovo je školski primjer poticanja na separatizam i to u saboru !

Čak i ako to dolazi iz usta srbina...previše je...bez obzira na zastupnički imunitet koji ga štiti od izgovorenih bljuvotina.
mala slinica,
5 Srijeda, 04 Listopad 2017 20:29
paris hilton
dozvolite da vam se obratimo i uručimo posebno priznanje

SK - gingko biloba, ako se ne varam
stara kuka
4 Srijeda, 04 Listopad 2017 20:19
maslinica
grijesis,parizer podrzava jos gore od kradezea......husnijubegovica i onu bruntu

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417820
293185Gost
Bejewel
Igrano:152587
8984Gost
Tetris
Igrano:120085
1318500Gost
Pacman
Igrano:73157
165390Gost
Gold miner
Igrano:54235
420000Gost
Jamb
Igrano:40720
1322Gost
Snake
Igrano:20842
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17482
58Gost
Frogger
Igrano:15366
15170Gost
Invaders
Igrano:12140
111730Gost
Simon
Igrano:10094
27Gost
Sudoku
Igrano:10073
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8560
Gost
Opasno nebo
Igrano:8357
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7896
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7774
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7296
Gost
Ninja Kid
Igrano:6825
6000Gost
Ninja
Igrano:6693
Gost
Klonovi
Igrano:6206
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE