Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Boravišna pristojba se povećava, poslodavci u turizmu protiv

Objavljeno: 11.07.2017. | 07:41

Zadnja izmjena: 11.07.2017. | 10:27Pošalji na:

 
 
 

Ministarstvo turizma (MINT) pripremilo je, nakon provedene javne rasprave, prijedlog Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. s povećanim iznosima te pristojbe u odnosu na dosadašnje te očekuje da će ta uredba uskoro i na usvajanje na Vladu, doznaje se iz MINT-a.

Hrvatska Vlada, naime, svake godine u ljeto usvaja tu uredbu kojom se određuju iznosi boravišne pristojbe za iduću godinu, i to za turistička noćenja u objektima u kojima se ta pristojba plaća po noćenju (hoteli, kampovi, charter) te za nautičare, odnosno vlasnike ili korisnike plovila koji tu pristojbu plaćaju za sebe i sve osobe koje noće na plovilu.

Poslodavci protiv povećanja boravišne pristojbe bez prethodnih analiza

Poslodavci u turizmu protive se povećanju boravišne pristojbe bez prethodne analize efikasnosti sustava turističkih zajednica, učinaka financijskih sredstava iz te pristojbe i osiguranja efikasnosti naplate te razmjernog opterećenja svih obveznika plaćanja, poručili su u utorak iz udruženja turističkih poslodavaca.

"Najavljeno povećanje boravišne pristojbe zasigurno neće negativno utjecati ni na jedan segment hrvatskog turizma, nego štoviše omogućit će povećanje iznosa za promociju i razvoj proizvoda. Uz to, današnji trenutak u kojem je Hrvatska vrlo tražena na najznačajnijim emitivnim turističkim tržištima treba iskoristiti za učvršćenje njene pozicije i za buduća vremena u kojima konkurencija neće mirovati, pa stoga i mi moramo pojačati promociju, što traže svi u sektoru i za što nam treba i više sredstava", ističe za Hinu pomoćnik ministra turizma Robert Pende.

Poručuje i da će mjere koje će raditi po pitanju promocije imati izravni učinak na daljnje povećanje turističkog prometa.

I s povećanjem još među najnižima u okruženju

Prema novom prijedlogu Uredbe za 2018. najviši iznos boravišne pristojbe po osobi i noćenju u glavnoj sezoni povećava se za 1 kunu, sa 7 na 8 kuna, odnosno općenito raspon tog iznosa blago se povećava u odnosu na dosadašnje, pa se kreće od najmanjih 2,5 kune izvan sezone u D i ostalim razredima turističkih mjesta, do 8 kuna u A razredu turističkog mjesta i u glavnoj sezoni.

Napominjući da se pri tom povećanju vodilo računa da visina boravišne pristojbe bude konkurentna u odnosu na okruženje, iz Ministarstva ističu kako je ipak i s novim povećanjima ta pristojba još uvijek najniža u odnosu na Hrvatskoj konkurente zemlje.

Pritom iznose primjere da se u Italiji raspon boravišne pristojbe kreće od 2 do 7 eura, u Španjolskoj od 0,45 do 2,25 eura, u Austriji od 0,15 do 2,18 eura, u resortu u Bugarskoj je malo iznad 6 eura, u Lisabonu 1 euro, kao i u BiH, itd.

"Iznosi boravišne pristojbe kakve sada imamo nisu se u hrvatskom turizmu mijenjali od 1999., što je podcrtano i u javnoj raspravi, koja je za tu uredbu završena 26. lipnja. U raspravi je bilo i dosta komentara koji su išli za tim da se povećanje te pristojbe već duže čeka, pogotovo zbog višestrukog porasta cijena svih usluga i proizvoda u svim tim godinama", kažu iz Ministarstva.

Dodaju da su u raspravi s terena dolazile i ideje da najviši iznos boravišne u glavnoj sezoni ne bude 8 nego 10 kuna.

S druge strane, za visinu paušalnog iznosa te pristojbe za nautičare kažu da se nije mijenjala od 2010., kada je i uvedena, te nautičari, vlasnici ili korisnici plovila i sve osobe koje borave na plovilu, plaćaju paušal boravišne pristojbe koji se određuje prema duljini plovila i vremenskom razdoblju.

Više novca za promociju

"S novim prijedlogom Uredbe za 2018. ujednačuje se zapravo visina boravišne pristojbe i postavlja pravedno u odnosu na goste koji borave u hotelskom smještaju ili koriste uslugu smještaja u charteru", ističu iz Ministarstva.

Navode da će dodatna sredstva od tog povećanja usmjeriti u različite programe u nizu destinacija kojima ostaje i najveći dio sredstava boravišne pristojbe, oko 65 posto, a dio financijskih sredstava povećanjem boravišne pristojbe namjenski se planira utrošiti i na suradnju s avioprijevoznicima i povećanje broja letova prema svim hrvatskim zračnim lukama.

Za najavljene mogućnosti da gradovi i općine sami određuju visinu pristojbe, iz Ministarstva objašnjavaju da se to ne rješava Uredbom, već da će se to rješavati novim Zakonom o turističkoj pristojbi, koji je u pripremi i koji će, kako najavljuju, biti u javnoj raspravi za nekoliko mjeseci, te bi trebao biti i stvarni doprinos decentralizaciji Hrvatske kroz financijska sredstva o kojima će odlučivati jedinice lokalne samouprave u dogovoru sa svim dionicima turizma.

Podsjećaju i da sredstava od boravišne pristojbe nisu sredstva državnog proračuna niti Ministarstva turizma, te da se prihodi od te pristojbe raspoređuju turističkim zajednicama grada ili općine te županije, gradu ili općini gdje je osnovana turistička zajednica, turistički nerazvijenim područjima, Crvenom križu, Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) i nacionalnim parkovima.

"Svi ti korisnici sredstava boravišne suglasni su s povećanjem visine boravišne pristojbe, a posebice turistički nerazvijena područja. Boravišna pristojba ujedno je i najvažniji prihod sustava turističkih zajednica, pogotovo u kontinentalnom dijelu zemlje, a prikupljena sredstva od toga mogu unaprijediti i funkcioniranje tog sustava te pridonijeti ulaganjima u promociju, razvoj turističke ponude, poticanje događanja i aktivnosti u destinaciji, kompetenciju i profesionalizaciju zaposlenika", poručuju iz Ministarstva.

Zaključuju da boravišna pristojba ne može pasti na teret hotela, kampova, komercijalnog smještaja i nautike, kako se zna čuti s terena, jer tu pristojbu plaća gost i taj iznos ne smije biti sastavni dio cijene aranžmana/smještaja.

(Hina)  
Komentari (11)
otpisani
11 Četvrtak, 13 Srpanj 2017 13:40
stara kuka
TI nisi odgovorio na moje pitanje.
ono sto si napisao srletu se poklapa i dio je tvoje teorije s kojom vec duze vremena davis na ovom portalu.
bilo bi interesantno znati od cega ti zivis i cime se bavis.
od ljubavi prema bliznjem sigurno ne, to je vidljivo iz svih tvojih upisa.
idem na more, ne zelim vise gubiti vrijeme s tobom.
stara kuka
10 Četvrtak, 13 Srpanj 2017 12:43
otpisani
JA nisam odgovorio na tvoje pitanje ????

Slušaj, ovo je moje zadnje obraćanje tebi po ovoj temi!

Prije nego se upustiš u neku diskusiju ili donosiš nekakve zaključke - INFORMIRAJ SE !

Reći ću ti samo ovo: Visinu boravišne pristojbe određuje vlada uredbom koju potpisuje premijer....

Svi moji zaključci i odgovori po toj temi, slikovito su sažeti u mom prvom upisu namijenjenom srletu69 i ako ti nisu jasni pročitaj moj upis (ako treba 12 puta), pa ako i dalje ne razumiješ, potraži pomoć.
otpisani
9 Četvrtak, 13 Srpanj 2017 09:05
stara kuka
kao prvo, nisi odgovorio na moje pitanje.
kao drugo, sve turisticke (poznate) destinacije u punoj sezoni imaju BP oko 2 eura, pa i vise, pa zasto porestina isto tako ne bi imala taj iznos BP.
kao trece, ne ostaje sav prihod od BP ovdje, nego se dijeli po kljucu.
recimo, da kad bi bilo vise prihoda od BP, bilo bi vise i kvalitetnijih manifestacija, porestina bi bila uredjenija i to su isto tako uvjeti koji bi (mozda) privukli vise gostiju.
tako bi se povecao prihod BP 8da o ostalim prihodima ne govorim), i jedno vuce drugo.
stara kuka
8 Srijeda, 12 Srpanj 2017 20:15
otpisani
Prema kojim kriterijima dolaziš do zaključka da bi B.P. trebala biti 2€ ("realno") ??
Je li ti znaš da grad Poreč u proračunu za 2017. ima predviđen prihod od BP - 2,8 mil. kuna, da je trošak TZ na razne manifestacije oko 4 mil. kuna a da je za plaće zaposlenika u TZ Poreča potrebno manje od 0,5 mil. kuna. To ti je ukupno manje od 7,5 mil. kuna koji će biti potrošeni u Poreču !
Ako uzmemo da će biti ostvareno preko 3 mil. noćenja i da je samo 5 kn BP dnevno naplaćeno po noćenju dolazimo do minimalnog iznosa od 15 mil kuna.
Reci ti meni "realno" kamo odlazi ovih 7,5 mil. kuna razlike ???

(...a tebi je, "realno" da tim jadnicima koji jedva uspiju skupiti sitniš da uopće dođu do nas i plate boravak , uzmeš iz džepa još 15 mil. kuna - u ime čega i za koga ?)
otpisani
7 Srijeda, 12 Srpanj 2017 09:50
stara kuka
sto se tice Milana, vjerojatno bi bio isto tako poznat i posjecen i kad bi boravisna pristojba bila 1 Euro (kao sto je kod nas u punoj sezoni).
a sto ti mislis, kad bi na porestini pristojba bila 2 Eura (sto po meni bi bilo realno), li li ta ista porestina bila uredjenija nego sto je sada ?
stara kuka
6 Utorak, 11 Srpanj 2017 21:52
otpisani
Nitko pametan ovdje nije protiv "svih i svega", već samo protiv gomilanja i pohlepe struktura društva, koje su gotovo pa nepotrebne, naročito u ovoj mjeri, kojima sredstva trebaju uglavnom za podjelu svojih plaća i njihove zabave a bez prave ili recipročne društvene koristi.

Što se tiče milanske boravišne pristojbe, ne čudi me, jer Milano pripada svijetu gdje je gamad parazitska skužila da je moguće živjeti na grbači slabijeg i glupljeg, davno prije nego se to u Hrvatskoj dogodilo. Mi smo "prihvatili" model organizacije života od tog nakaradnog svijeta i na dobrom smo putu da nam ta "pametna" (štakoraška) družina nametne istu boravišnu pristojbu kao u Milanu.

Pitanje:
Je li ti misliš da bi ti Milano bio manje poznat i prihvatljiv za turistički posjet, kada bi boravišna pristojba tamo bila npr. 1 € ??
black sracka
5 Utorak, 11 Srpanj 2017 19:19
stara kuka
ne trolaj i drzi se teme, majmune jedan.
inace, Opara je tvoj iz zlocinacke.
to oni sa sedam putovnica, a ti , jadan, imas samo srpsku.
stara kuYU
4 Utorak, 11 Srpanj 2017 18:36
Black Goat
I ti si trazio putovnicu za Milano kao Opara?
https://www.youtube.com/watch?v=0S0ri1lcpx8
3 Utorak, 11 Srpanj 2017 16:49
stara kuka
glavno je biti protiv svih i svega.
a kad se kojim slucajem ide npr. u Milano, plati se 6 Eura za boravisnu pristojbu bez ijedne rijeci.
srle69
2 Utorak, 11 Srpanj 2017 12:15
otpisani
Turistička zajebnica je kolonija glodavaca (pantagana, štakora) koji se neminovno pojavljuju tamo gdje ima dovoljno hrane a nema deratizacije.

Kako se u samom početku njihove pojave nitko nije posebno zabrinuo i primijenio protumjere, oni su se zahvaljujući prirodnom svojstvu naglog razmnožavanja, toliko namnožili da je ponestalo hrane(?!).

Obzirom na to da ih nije niko ometao i tamanio, dio te gamadi i njihovog potomstva razmilio se u sve "hambare" ovoga zaraženog društva (stranke, sabor, vlada), pa im sada više običan otrov za štakore ne može ništa, tako da će oni glodati i dalje a kada im bude trebalo još, nema problema, uzeti će od usta stoci teglećoj i onoj sitnog zuba i više nego im treba.
Recite iskreno,
1 Utorak, 11 Srpanj 2017 11:51
srle69
uhljebima u Turističkim zajebnicama i ministarstvu kreba još para, nikad dosta. To za promociju se dijeli samo određenim jakim firmama koje "dovode" goste u hr.
Istina je da je sve ovo povećanje pr(o)iljeva stranih gostiju nije nikako rezulztat rada gorenavedenih uhljeba i političkih poltrona nego isključivo je nastalo zbog krize u zemljama u koje su inače odlazili ,egipat, turska , tunis itd.
Vota partija!
Pozdrav debelom prascu u brukaselexsu!
JOŠ U RUBRICI
Sindikat metalaca traži ostavku M. Percana, direktora Brodogradilišta 3. maja
Umirovljeni general Stipetić oporavlja se od moždanog udara
Plenković u četvtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu
Splitski gradonačelnik Krstulović Opara ima melanom i metastaze na mozgu
Dalić o spašavanju Uljanika: Brodogradilište treba što prije pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera
VRO Maslenica putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419791
293185Gost
Bejewel
Igrano:153280
8984Gost
Tetris
Igrano:121329
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54534
420000Gost
Jamb
Igrano:40912
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730Gost
Simon
Igrano:10191
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE