Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

50 godina od 'Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika'

Objavljeno: 17.03.2017. | 07:31

Zadnja izmjena: 17.03.2017. | 07:36Pošalji na:

 
 
 

Danas je 50. obljetnica glasovite "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika", izjave kojom su hrvatske kulturne i znanstvene ustanove zahtijevale jednakopravan položaj hrvatskoga jezika u komunističkoj Jugoslaviji te njegovo slobodno oblikovanje u skladu s hrvatskom tradicijom i punu afirmacija hrvatskoga jezika u svim područjima života.

Jugoslavenski komunistički režim Deklaraciju je osudio, a mnoge njezine potpisnike različitim šikaniranjem i progonom sankcionirao.

Deklaracija je sastavljena 9. ožujka 1967. u Matici hrvatskoj, a nju je potom prihvatila većina hrvatskih kulturnih i znanstvenih ustanova i potpisao veći broj javnih i kulturnih djelatnika.

Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika objavljena je u tjedniku Telegram 17. ožujka 1967.  Potpisalo ju je osamnaest hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova.

Tekst Deklaracije sastavila je tjedan dana prije u prostorijama Matice hrvatske skupina znanstvenika, književnih i kulturnih radnika - Miroslav Brandt, Dalibor Brozović, Radoslav Katičić, Tomislav Ladan, Slavko Mihalić, Slavko Pavešić i Vlatko Pavletić, a Upravni odbor Matice hrvatske tekst je 13. ožujka 1967. prihvatio i razaslao na potpisivanje.

Već 15. ožujka Deklaraciju je potpisalo tadašnje Društvo književnika Hrvatske, a ubrzo zatim i druge ustanove.

Deklaracija polazi od stava da načelo nacionalnog suvereniteta i potpune ravnopravnosti naroda obuhvaća i pravo svakog od naroda da čuva sve atribute nacionalnog postojanja i da razvija ne samo privrednu nego i kulturnu djelatnost.

"Među tim atributima odsudno važnu ulogu ima vlastito nacionalno ime jezika kojim se hrvatski narod služi, jer je neotuđivo pravo svakoga naroda da svoj jezik naziva vlastitim imenom, bez obzira radi li se o filološkom fenomenu koji u obliku zasebne jezične varijante ili čak u cijelosti pripada i nekom drugom narodu", stajalo je u Deklaraciji.

U njoj se konstatira i da su stanovite nepreciznosti u formulacijama novosadskog "dogovora" omogućile da u praksi budu zaobilažena, iskrivljavana i kršena osnovna načela tog dogovora; pojavila se i koncepcija jedinstvenoga "državnog jezika", pri čemu je ta uloga u praksi bila namijenjena srpskom književnom jeziku, što je ostvarivano preko sredstava javne i masovne komunikacije, jezičnom praksom u JNA, saveznoj upravi, zakonodavstvu, diplomaciji i političkim organizacijama.

Time se hrvatski književni jezik potiskuje u neravnopravan položaj lokalnog narječja. Stoga su hrvatske kulturne i znanstvene ustanove zahtijevale da se Ustavom utvrdi javna i nedvojbena jednakost i jednakpravnost četiriju književnih jezika u SFRJ - slovenskoga, hrvatskoga, srpskoga i makedonskoga, te da se adekvatnom formulacijom osiguraju i prava jezika narodnosti.

Kao drugi zahtjev navedeno je osiguravanje dosljedne primjene hrvatskoga književnog jezika u školstvu, novinstvu, javnom i političkom životu, na radiju i televiziji, kad god se radi o hrvatskom stanovništvu, te da službenici, nastavnici i javni radnici, bez obzira na to otkud potjecali, službeno upotrebljavaju književni jezik sredine u kojoj djeluju.

Jedan od sastavljača Deklaracije prof. Dalibor Brozović u jednom je svom tekstu (Glasnik, 16. ožujka 1992., str. 35-36) ocijenio kako je prije pojave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika moralo doći do promjena u svjetskoj lingvistici i općoj slavistici, ali i kod nas u hrvatskoj filologiji.

Naime, kako je u poratnom razdoblju vodeću ulogu u hrvatskoj jezikoslovnoj znanosti preuzeo Ljudevit Jonke, on je izvršio temeljitu reviziju znanstvenih jezičnih pogleda na sredinu i osobitu drugu polovicu 19. stoljeća - od Preporoda do 1900., podsjetio je Brozović dodavši kako je to bio preduvjet da se može krenuti dalje.

U šezdesetim su se godinama, naglasio je, svagdje u svijetu raširile sociolingvističke ideje potekle iz američkih, čeških, njemačkih i ruskih izvora u pedesetim godinama, istaknuo je dodavši kako je sljedeći naraštaj hrvatskih lingvista prihvatio te teorije i okupljen oko Zagrebačkoga lingvističkog kruga i časopisa "Jezik", u kojem Jonkea na uredničkom mjestu nasljeđuje Stjepan Babić, izgrađuje teorijsko obrazloženje za hrvatsku jezičnu individualnost i što se tiče književnog jezika i što se tiče jezika uopće.

"Za to je bilo potrebno dvoje: dokazati da je za jezični standard bitniji ljudski kolektiv (u našem slučaju hrvatski narod) koji ne izgrađuje normu same jezične činjenice na kojima se ta norma gradi i drugo: dokazati da suvremeno štokavsko narječje nije po podrijetlu jedinstveno, nego da je stara zapadna štokavština bila na razvojnom startu jedinicom ravnopravnom s kajkavštinom, čakavštinom i istočnom štokavštinom. Sa znanstvene je strane problem bio time riješen, ostalo je samo da se to rješenje prihvati u hrvatskom društvu i međunarodnoj znanosti", napisao je Brozović.

Podsjetio je kako to nije išlo lako jer je unitaristički i velikosrpski pritisak, pomognut dogmatskim snagama, bio vrlo snažan pa je prijetila ozbiljna opasnost da vlast u uvjetima pune kontrole izolira hrvatske intelektualce i od masa i od svijeta te se u tišini izvrši jezična asimilacija hrvatskoga naroda s pomoću škola i svih mogućih medija.

Kad bi to jednom bio svršen čin, bilo bi strahovito otežano hrvatsko jezično osamostaljenje čak i u slučaju političkoga oslobođenja, ocijenio je dodavši kako je sve što se događalo nakon takozvanoga novosadskog "dogovora" i po izlasku novosadskoga pravopisa davalo nade jugounitarizmu.

Deklaracija je onemogućila takav razvoj i to je njezina bitna jezična zasluga, ocijenio je.

Smatra kako sama Deklaracija ima još mnoge druge društvene, političke, kulturne pa i jezične aspekte, ali ovaj što ga je iznio "u čisto jezičnom pogledu je najvažniji". Upravo se on bitno odrazio u najširim hrvatskim masama, izvanredno je podigao njihovu svijest i samosvijest i ništa više nije moglo biti kao prije, naglasio je.

Deklaraciju su odmah napale unitarističke snage u političkom rukovodstvu Hrvatske, okupljene oko Miloša Žanka, koje su zahtijevale oštre mjere protiv institucija i pojedinaca potpisnika Deklaracije. O njoj je raspravljalo i partijsko rukovodstvo SFRJ, a tamo je prevladalo mišljenje da svi potpisnici Deklaracije moraju biti kažnjeni jer je jugoslavenska Partija Deklaraciju ocijenila "politički štetnim nacionalističkim činom".

Deklaraciju su potpisale najvažnije hrvatske kulturne i znanstvene institucije: Matica hrvatska, Društvo književnika Hrvatske, PEN-klub, Hrvatsko filološko društvo, Odjel za filologiju JAZU, Odjel za suvremenu književnost JAZU, Institut za jezik JAZU, Institut za književnost i teatrologiju JAZU, Katedra za suvremeni hrvatskosrpski jezik Filozofskoga fakulteta u Zadru, Katedra za suvremeni hrvatskosrpski jezik Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Katedra za povijest hrvatskog jezika i dijalektologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Katedra za jugoslavenske književnosti Filozofskoga fakulteta u Zadru, Katedra za stariju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Katedra za noviju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Institut za lingvistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Institut za nauku o književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Staroslavenski institut u Zagrebu i Društvo književnih prevodilaca Hrvatske. (Hina) 
Komentari (16)
yušljivac
16 Petak, 24 Ožujak 2017 17:22
anti-fascist
s ostrva Požarevac
Naveo sa šeširdžiju-kauboja što nam glumi "pozorište" a Istra ga ...
15 Petak, 24 Ožujak 2017 10:29
uskaric
...financira a on Brijune "uspešno blokira" .
Za nas Istrijane je to otočje bilo i ostaje BRIJUNI, dok su za neke druge "ostrva Brioni".
yuskariću yugoslave iz požarevca zvani gargamel
14 Četvrtak, 23 Ožujak 2017 14:55
zec sive boje
nikad nisi bio i nikad nećeš biti ni istrijan, ni hrvat,zato pati i dalje
yušljivi prekodrinski falsifikatoru: Brijuni
13 Srijeda, 22 Ožujak 2017 15:06
anti-fascist
Brioni govori doma u Požarevcu
Ustani Damire -čakavština hrvatske Istre te zove !!
12 Srijeda, 22 Ožujak 2017 14:56
uskaric
Spasimo to malo, ča nam je još ostalo !

Baron ča ne/uspješno glumi kauboja s Briona javi se barem ti
ča voliš više tuje nego domaće zajike !
A ća mi čakavci čekamo da se neki najde ki bi napisal lipu novu---
11 Utorak, 21 Ožujak 2017 20:32
uskaric
deklaraciju i za nas?
Damir samo mući i gleda nepravdu... Pacijenca,,,
A oni debeli va Brusselu?

Pozabija je Istru i Istrijane i
yušljivac, ovdje jedino ti imaš iskustva s psihijatrima
10 Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 17:00
anti-fascist
često ih posjećuješ, zar ne ... ali nema ti pomoći, tvoji su problemi neizlječivi
fascist maskiran u anti-fascista alias bivši TIGR...
9 Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 16:28
uskaric
...opet se ne drži teme o DEKLARACIJI i o prutuhrvatskom
teroru od njegovih , kako sam kaže "ušljivih prekodrinskih
majstora denuncijacije" u jb titovoj nedemokratskoj tvorevini.
Prijavi se psihijatru !
bolesni yušljivi prekodrinče prijavi me uredniku
8 Subota, 18 Ožujak 2017 16:24
anti-fascist
za denuncijacije si majstor još iz prošlog sistema
Indoktrinirani antin fascist i provokator "TIGR"...
7 Subota, 18 Ožujak 2017 15:59
uskaric
...pokvarenjak iz čedinih kanalizacija se opet javlja a ne drži se teme..
mRZI NAŠU ČAKAVŠTINU A PROPAGIRA NAMA TUĐU ĆIRILICU...
sRAM TE BILO !
yušljivi
6 Subota, 18 Ožujak 2017 11:46
anti-fascist
pomoli se svom idolu Titu
Takvi anti-fascisti su za neke obična zaštitna maska...
5 Subota, 18 Ožujak 2017 11:19
uskaric
...iza Koje se pokušavaju skriti najgori neprijatelji hrvatskog jezika i mrze sve što je hrvatsko u hrvatskoj Istri i šire.
Zar nisu smjeli Hrvati braniti svoj stari jezik i pred crnokošuljašima-fašistima i kasnije pred povampirenim
agresorom s brdovitog Balkana?
yušljivac
4 Petak, 17 Ožujak 2017 11:25
anti-fascist
gdje bi ti bio kraj kad ne bi stalno o Titu i Jugoslaviji koju prežaliti ne možeš, kad se ne bi stalno klanjao svom idolu iz Kumrovca i Radetu s Briona ...
Teška i krvava vremena zahvaljujući titu i "titićima"...koje još i danas...
3 Petak, 17 Ožujak 2017 10:52
uskaric
...razni "titići" preobučeni u antine-fasciste zajedno s ološima slave i mole se za njihove pokvarene duše.
Neki pokvarenjaci se ne žele držati teme o DEKLARACIJI,već to
podlo izbjegavaju kao i teme o fojbama, jamama i o nevinim hrvatskim žrtvama...
teška vremena
2 Petak, 17 Ožujak 2017 10:32
anti-fascist
a još je gore kad se prekodrinac i ološ kao i Žanko nađe pozvan o tome govoriti ... onaj čiji su sunarodnjaci otpuštali, šikanirali i zatvarali
Mnogi potpisnici ove povijesne DEKLARACIJE...
1 Petak, 17 Ožujak 2017 09:41
uskaric
...bili su otpušteni iz službe, šikanirani i bez sudske odluke
poslani u jbtitove zatvore.
Unitaristi okupljeni oko ološa žanka i njegovih pandura još i
danas uživaju sve moguće privilegije.
Kakva je danas situacija s hrvatskim jezikom i ČAKAVŠTINOM
najbolje je poznata vladajućoj eliiti.
Damire, kadi si?
Vota Nino e VINO ! (magari TERAN!)
JOŠ U RUBRICI
Nakon 26 godina policija kazneno prijavila osumnjičene za napad na Banske dvore
U Litvi preminuo 41-godišnji hrvatski vojnik
Kaos zbog olujnog juga u Gorskom kotaru: zatvorene sve prometnice osim autoceste, ne rade škole, vrtići...
Luda prognoza: Olujno jugo i proljetne temperature pa ponovo snijeg!
Višnja Starešina: "Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškog suda"
Brojni prijatelji, suborci i uglednici na komemoraciji Slobodanu Praljku

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417750
293185Gost
Bejewel
Igrano:152530
8984Gost
Tetris
Igrano:119984
1318500Gost
Pacman
Igrano:73120
165390Gost
Gold miner
Igrano:54207
420000Gost
Jamb
Igrano:40680
1322Gost
Snake
Igrano:20819
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17456
58Gost
Frogger
Igrano:15337
15170Gost
Invaders
Igrano:12116
111730lab
Simon
Igrano:10072
27Gost
Sudoku
Igrano:10050
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8536
Gost
Opasno nebo
Igrano:8335
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7873
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7753
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7275
Gost
Ninja Kid
Igrano:6803
6000Gost
Ninja
Igrano:6670
Gost
Klonovi
Igrano:6185
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE