Baner
Gradovi i općine
Umag
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Politički spin ili tužna sudbina: Izvlaštenje nekretnine zbog gradnje kružnog toka otvorilo nove sukobe u Umagu

Objavljeno: 21.02.2017. | 19:32

Zadnja izmjena: 21.02.2017. | 19:54Pošalji na:

 
 
 

UMAG – Slučaj izvlaštenja vlasnika nekretnine u Umagu zbog proširenja kružnog toka uzburkao je duhove u tom gradu, ali i poslužio kao oružje u političkoj borbi kojim se aktualnu vlast nastoji prikazati nepravednom i neosjetljivom na brigu 73-godišnje starice oko krova nad glavom.

Grad Umag je, naime, preko Ureda državne uprave pokrenuo postupak izvlaštenja nekretnine u Ulici E. Miloša 28, kako bi se ona srušila zbog dogradnje križanja. Ovlašteni je vještak kojeg je angažirao navedeni Ured stan od 128,5 četvornih metara, utvrdivši s obzirom na stanje nekretnine vrijednost kvadrata od 1.050,30 eura, procijenio na 135.000 eura, odnosno 1.009.526 kuna. Jedan suvlasnik na cijenu nije imao primjedbi, ali druga suvlasnica cijenu smatra preniskom i traži 2.000 eura po kvadratu. Nakon što je njena priča, u kojoj proziva Grad i napose gradonačelnika za nasilno oduzimanje stana i nehumanost, izašla u javnost, slučaj spremno preuzimaju za sada nepoznati aktivisti, koji po poštanskim sandučićima Umažana dijele letke s izjavom suvlasnice s tvrdnjom da će „zbog kružnog toka ostati bez krova nad glavom".

Umažani, kako saznajemo, vjeruju da iza letaka stoji IDS, koji će na predstojećim lokalnim izborima kao kandidata za gradonačelnika istaknuti predsjednika lokalne podružnice Daglasa Koracu, a neslužbeno se saznaje da suvlasnica stana čak i ne živi u Umagu, nego u inozemstvu, tako da ne stoje tvrdnje o gubitku krova nad glavom.

Zbog ovog je slučaja službenim priopćenjem reagirala i gradska uprava, objavivši kronologiju kupoprodaje stana i aktualnih zbivanja.

Tako navode da je Urbanističkim planom još 1987. godine zgrada s poslovnim prostorom u vlasništvu Grad u prizemlju i stanom na katu bila predviđena za rušenje. Međutim, 1998. godine stan su svaki u 1/3 dijela kupili Srećko Marušić, Ivan Jergović i njegova sestra Danica Magdić po cijeni od 110.160,00 kuna, s otplatom od 240 mjeseci u pojedinačnim mjesečnim ratama u iznosu od 153 kune mjesečno, uz kamatu od 1% godišnje. U ime Grada Umaga ugovor je potpisao tadašnji gradonačelnik Vlado Kraljević (IDS) te u gradskoj upravi postavljaju pitanje zašto je i kako netko uopće mogao prodati stan predviđen za rušenje i je li se nekome takvom prodajom pogodovalo.

Gradsko vijeće Grada Umaga na sjednici u studenom prošle godine donijelo je odluku o postupku potpunog izvlaštenja nekretnine zbog rekonstrukcije prometnice te je pri nadležnom Uredu državne uprave, Službi za imovinskopravne poslove, Ispostava Buje, taj postupak i pokrenut, pri čemu je utvrđena navedena cijena stana.

U Gradu naglašavaju da su očevidu prisustvovali suvlasnici, a utvrđeno je i da je stan nepropisno podijeljen u dvije stambene jedinice, za koje nije ishođena nikakva građevinska niti druga dokumentacija kao i da je realna površina stana u naravi veća od kupljene jer je interno stepenište neovlašteno pripojeno stanu. Nije poznato kako je i kada treći suvlasnik izašao iz vlasništva, iako je u kupoprodajnom ugovoru definirano pravo prvokupa u korist Grada.

„Gospođa Magdić je u postupku imala svog punomoćnika, dakle nije se zastupala sama. U svakom je trenutku mogla prigovoriti na dostavljeni nalaz, što nije učinila do današnjeg dana. Stoga, tvrdnje gđe. Magdić da zbog bolesti nije u zakonskom roku uspjela podnijeti žalbu, jednostavno ne stoje obzirom da je umjesto nje navedeno mogao učiniti njen punomoćnik.

Drugi suvlasnik također nije prigovarao kako na cijenu, tako niti na sam postupak. Ponuđenu je cijenu razumno prihvatio i nemamo saznanja da osporava bilo što do sada učinjeno", kažu u gradskoj upravi, uz napomenu da su postupak izvlaštenja pokrenule gradske stručne službe temeljem odluke Gradskog vijeća, pri čemu gradonačelnik nema ovlast utjecati ni na postupak ni na cijenu.

„Pored razumljive želje gđe. Magdić da za svoj dio nekretnine postigne što bolju prodajnu cijenu, iz svega naprijed iznesenog očito je da netko pokušava politički profitirati na ovom slučaju te je s navedenim ciljem umnožio i distribuirao letke po poštanskim sandučićima naših sugrađana. Grad Umag ne odobrava ovakav postupak, bez obzira s čije strane dolazi", zaključuje se u priopćenju, a na internetskim stranicama Grada Umaga priložen je kupoprodajni ugovor iz 1998. godine. (iPress) 
Komentari (26)
yušljivi yugoslave
26 Subota, 25 Veljača 2017 14:42
anti-fascist
ja ne vrijeđam Istrijane, ja komentiram tebe - mamlaza iz Požarevca koji se naselio u Istru pa umislio da je i on Istrijan
Gori si od onog demaskiranog zeca ti falši-antin-fascist što hrvatske Istrijane...
25 Subota, 25 Veljača 2017 13:13
uskaric
....stalno vrijedjaš i ne držiš se teme.
Mi Istrani smo užali zakantat:
"fašisti piju
na puni žmuji
a naši žuji
naše muke plaćaju...... itd.
Yušljivi Yugoslave, tebi pod hitno treba hospitalizacija u Boškarici!
24 Petak, 24 Veljača 2017 10:22
anti-fascist
Gdje si ti vidio da se u upisu broj 13. spominje Tade (???)? A kad sveć drugima spočitavaš, ne bi bilo loše da se držiš teme, zar ne? Ah, da: problem je u tvojoj psihi.
rocco...
23 Četvrtak, 23 Veljača 2017 23:49
uskaric
..pod br.13 spominje se Tade i jedan Vuk, pa mi nije jasno ako je to, možda, onaj Rade što nikada ne krade.
A Vuk i Fukovi mijenjaju jako često i dlaku i gramatiku...

VOTA VINO (teran) !!
Gaf;moment;tržišno;pravedno; kako god
22 Četvrtak, 23 Veljača 2017 20:08
bobogrga
U bivšoj državi sva su poduzeća bez iznimke izdvajala za stanogradnju ili otkup stanova(kadrovski i ini stanovi) na način da je svaki zaposlenik to i osjetio na osobnom dohotku, a poduzeća su to osjetila na svojoj bilanci.Želim reći da su u najvećoj većini ti "društveni" stanovi već jedanput plaćeni, a nastankom RH "društvena" poduzeća postaju državna, a slijedom toga država "privatizira" poduzeća ali u "bilancu" ne ulaze već plaćeni stanovi, već ih država ponovno prodaje svojim građanima, doduše po povlaštenim cijenama (stanarsko pravo).
rocco
21 Četvrtak, 23 Veljača 2017 17:56
manig
Riječ laprdanje napisao sam pod znakom navodnika, to mi mijenja smisao. Ako si primijetio...
Manig
20 Četvrtak, 23 Veljača 2017 14:25
rocco
Potpuno se slazem da "trabunjanje" nije lijep izraz. Isto nadam se vrijedi i za "laprdanje".
Komentatori izrazavaju svoj stav o temi i to ne bi trebao biti izvor frustracija nikome.
juniorka
19 Četvrtak, 23 Veljača 2017 13:16
mario bros
znaci stan je procijenjen danas za priblizno isti iznos kao i Drzanvi zavod za statistiku 1998?
Manig
18 Četvrtak, 23 Veljača 2017 12:11
juniorka
Državni zavod za statistiku kaže da je prosječna cijena stana 1998 god. kn iznosila 7520 kn. Ovaj stan je 1998 god. kupljen/prodan za cca 1000 kn kvadrat. Zašto se išlo toliko ispod cijene? Zašto se pogodovalo kupcu? Tko je treća osoba,stanoviti Marušić šta se upisao kao vlasnik 1/3 nekretnine?
Kao što sam u svom prvom upisu napisala,tu ima elemenata kojim bi se mogle pozabaviti nadležne institucije.
uvažena juniorka
17 Četvrtak, 23 Veljača 2017 10:44
manig
Ne trabunjamo o cijeni, tek komentiramo. Radi vaše poduke u ovom slučaju nije od značaja za koji je iznos nešto nekada kupljeno. Ovdje se radi o tome da se ponuđena cijena utvrđuje procjenom vještaka na dan ponude.
Zar je primjerice bitno koliko je stan (u kojem stanujem) u centru grada Pule moj djed kupio u vrijeme Austrougarske, a ja ga danas želim prodati.
Juniorka, trabunjati nije lijep i pristojan izraz, jer se na takav način i vaš upis može okvalificirati !
16 Srijeda, 22 Veljača 2017 22:46
juniorka
Kad vec trabunjate o cijeni kvadrata.Recite mi jel realnaa cijena za koju su vlasnici sporne nekretnine kupili taj stan 1998? Cijene su tada bile nize ali ono je bila bagatela a razliku je netko tutnuo u dzep
15 Srijeda, 22 Veljača 2017 22:46
paris hilton
Bolje da se dogovore, ako ovo završi na sudu jadna li im majka, svi će se u Umagu načekati, a zaradit će samo neki
rocco...
14 Srijeda, 22 Veljača 2017 19:27
manig
tržina cijena je, prema definiciji; cijena koštanja + profit. Mislim kako se gospođa "zaigrala" razmišljanjem o extra zaradi. Ako ćemo stvar banalizirati; tržišna cijena njenog stana je = kuna, jer se nalazi u prostoru gdje je planski predviđen rotor. I tko bi to kupio? Zato je logičnije razmišljati o pravičnoj naknadi, a ne o tržišnoj cijeni. To su različite stvari !
Za kraj
13 Srijeda, 22 Veljača 2017 19:15
rocco
SDP ne moze pobjeci od svoje iskonske naravi, od svog genskog materijala, od svojih tekovina...
Rade onako kako su naucili onomad.
Vuk dlaku mijenja...
Manig, manig, Ustav nije za svakoga
12 Srijeda, 22 Veljača 2017 18:27
rocco
U cl.48 Ustava se jamci pravo vlasnistva. Tko u Umagu jamci vlasnici to pravo? U stavku 2 istog cl. se govori da vlasnici trebaju pridonositi opcem dobru. Vlasnica i ima zelju prepustiti svoj stan Gradu Umagu za opce dobro. Ona se NE PROTIVI samom gubitku stana. Ona se protivi naime sramotnoj cijeni. Dolazimo na kraju do navedenog cl.50 u kojem se govori o pravu REPUBLIKE HRVATSKE da u svom interesu oduzme pravo vlasnistva uz naknadu TRZISNE CIJENE. Trzisna cijena u Umagu je 2000 Eura/m2.
Bas me interesira da li bi Bassanese pristao prodati svoju nekretninu za 1000 Eur/m2 . Ako da - ja dolazim s novcem!
Zakljucak:Intencija Ustava nije da svako selo (Umag) predvodjeno lokalnim bajom oduzima privatnu imavinu svojim stanovnicima hineci toboze interes RH.
poduka (besplatna, k'tome...)
11 Srijeda, 22 Veljača 2017 17:53
manig
Preopručio bih onim komentatorima koji "laprdaju" o vlasništvu (privatnom, u ovom slučaju) pozivajući se na Ustavom zajamčeno vlasništvo da malo prouče čl.48. st2. i čl.50.st 1. Ustava Republike Hrvatske.
P.S.2 nije loše ponekad uzeti knjigicu u ruke pa malo pročitati prije nego komentiramo.
P.S.2 toliko o nepovredivosti vlasništva
IDS je jadan,
10 Srijeda, 22 Veljača 2017 11:57
anti-fascist
ali i takav jadan miljama je ispred raznoraznih KRA-DE-ZE-a, Licula, Baldinija i sličnih luzera koji još uvijek u Istri nemaju baš puno šansi za kakav-takav preokret. Uostalom, kao da oni manje kradu.
Raspad sistema
9 Srijeda, 22 Veljača 2017 11:26
Solo Istria
Davno sam ja govorio da se Ids nije nikada javno distancirao od Kraljevicevih monada i da se današnje vodstvo okružilo kojekakvim likovima koji nam samo nanose štetu. Umjesto da politike Idsa vode školovani doktori i magistri predali smo stranku pijancima i ne članovima koji su na lošem glasu u narodu.
Stvarno nas držite za budale
8 Srijeda, 22 Veljača 2017 10:01
ivica
Idesovci stvarno ste jadni. Kraljević i Koraca uvijek iste metode. Kupiš po 1, prodaješ po 10, pa onda izađeš sa pričom o jadnoj starici i tražiš da grad plati 20. Dokle će te pričati priče nama. Dokle će te pričati laži. Svaka vaša priča je 99% laži. Zamislite koje budale vi radite od nas građana. Vi nas stvarno držite za budale.
standardna metoda
7 Utorak, 21 Veljača 2017 23:37
pčela
Vasa Srćepesakceodan piše i štampa (na nepostojećem radnom mjestu ali na postojećem printeru i postojećem papiru što plaćamo mi porezni obveznici)
Glupko je zadužen za distribuciju (ovaj put je imao mali problem jer mu čitanje i razumijevanje teksta nije baš jača strana. Pa nije ni znao što distribuira. Ali i da je znao dobro čitati,ionako ne bi ništa razumio)
Vlado Kraljević sve nadgledava i naravno inkasira na kraju. Kupiš po 1 prodaš po 10 ali i to nije dosta jer je još u vremenu Sulja pa želi 20 x. Naravno malo podjeli sa Vasom Srćepesakceodan, a Glupko ne dobi ništa ionako niš ne kapira.

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:391494
293185Gost
Bejewel
Igrano:148649
8984Gost
Tetris
Igrano:112478
1318500Gost
Pacman
Igrano:69465
165390Gost
Gold miner
Igrano:52777
420000Gost
Jamb
Igrano:37862
1322Gost
Snake
Igrano:20159
3814Gost
Hexxagon
Igrano:16634
58Gost
Frogger
Igrano:14114
15170Gost
Invaders
Igrano:11439
111730lab
Simon
Igrano:9542
27Gost
Sudoku
Igrano:9463
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8101
Gost
Opasno nebo
Igrano:7839
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7484
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7295
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:6872
Gost
Ninja Kid
Igrano:6315
6000Gost
Ninja
Igrano:6302
Gost
Klonovi
Igrano:5774
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE