Baner
Gradovi i općine
Umag
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Istranima tri puta skuplje smeće: Kaštijun guta milijune eura, upitna zakonitost ugovora s gradovima i općinama!

Objavljeno: 10.01.2018. | 11:28

Zadnja izmjena: 10.01.2018. | 12:07Pošalji na:

UMAG - Problematika vezana za prikupljanje i gospodarenja komunalnim otpadom na području Istarske Županije je toliko kompleksna da se ne može svesti na razinu dnevne vijesti, već postoji potreba za širim i jednostavnijim informacijama za razumijevanjem problematike i svega onoga što će nam ona donijeti. Upravo zbog komplicirane problematike, kako na ekonomskom planu jer je poskupljenje usluge neizbježno, sam projekat ima odraz i na zdravlje građana, očuvanje okoliša i gospodarske aktivnosti. Potrebno je, dakle, kontinuirano informiranje građana te gradova i općina, ali i poslovnih subjekata, iako znamo da su informacije oprečne i ne cjelovite.

Smatram da se samom projektu pristupilo dosta nespremno sa strane svih sudionika i da će u konačnici, zbog navedenih propusta i nespretnosti, cijenu kao i obično platiti građani, a bojim se da nećemo dobiti gotov proizvod koji je samoodrživ i konačan za građane Istre, rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese pojašnjavajući stajalište Grada vezano uz misteriozni Kaštijun i neslužbene informacije 'kako Umag za razliku od drugih općina i gradova ne želi potpisati ugovor jer je protuzakonit'. 

- Grad Umag je zaprimio od Istarske Županije Ugovor o sudjelovanju u vraćanju kredita za izgradnju Ž.C.G.O. Kaštijun d.o.o. te ga uzeo na razmatranje. U svrhu razjašnjenja pojedinih nejasnoća, održan je sastanak sa Županijom odnosno g. Drandićem i direktorom Kaštijuna g. Višnjićem.

Grad Umag u cijelosti razumije i podržava potrebu učinkovitog i samoodrživog načina prikupljanja i tretiranja komunalnog otpada. Načelno smo podržali projekt  izgradnje Ž.C.G.O. Kaštijun u skladu sa Uredbom Vlade R.H. iz 2009. godine te Sporazum o zajedničkom financiranju projekta iz 2011. godine između nadležnog Ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša te Istarske Županije i Kaštijuna d.o.o., kao investitora projekta gdje precizno stoji da će obaveza Istarske Županije iznositi cca 4 milijuna 86 tisuća eura, dok je obveza Kaštijuna d.o.o. 9 milijuna 740 tisuća eura.

U Ugovoru Kaštijun traži od gradova i općina gotovo pet milijuna eura više od predviđenog

No, upravo iz razloga što danas postoje odstupanja od tada potpisanog sporazuma i sada predloženog ugovora uz nejasnoće te uopće točnosti upućenog nam Ugovora o načinu i uvjetima otplate kredita Europske investicijske banke od strane Istarske Županije s već jasno propisanom Uredbom Vlade R.H., Grad Umag je zatražio određena pojašnjenja sa strane Županije.

Naime, u sada predloženom Ugovoru Istarske Županije, iznos od 4 milijuna 86 tisuća eura kolika je bila obveza Županije (gradova i općina ), narasla je na 9 milijuna 764 tisuće eura. Nejasno je iz predloženog ugovora kolika je obveza Kaštijuna d.o.o  koja je, po tada potpisanom ugovoru o investiranju, iznosila 9 milijuna 740 tisuća eura, a nema podatka koliko iznosi po novom prijedlogu Ugovora.

Nejasno je hoće li taj dug teretiti sadašnje suvlasnike Kaštijuna d.o.o. ili i buduće suvlasnike, što u cijelosti mijenja dug svakoga grada ili općine, a koji time ne stječe novo suvlasništvo.

Po prijedlogu Ugovora, upravo kroz otplatu kredita odnosno visinu iznosa, stjecalo bi se  pravo vlasništva sa postotkom udjela svih gradova i općina na području Istarske Županije koji bi u konačnici bili suvlasnici shodno visini svojih uplata.

Grad Umag, dakle, ne može potpisati Ugovor koji po našim saznanjima nije u skladu sa temeljnim propisima, odnosno ne sadrži osnovnu informaciju o  visini stjecanja poslovnih udjela kao protučinidbu za uplaćeni iznos.

Vijeće čeka informacije o sufinanciranju i visini udjela u vlasništvu koje će Grad dobiti 

Gradonačelnik nije uputio na Gradsko Vijeće prijedlog Ugovora o načinu i uvjetima povrata kredita jer sa strane Istarske Županije nisu ispunjeni svi propisani uvjeti. Naime, Gradsko Vijeće Grada Umaga trebalo bi usvojiti tri Odluke:

1. Odluka o prihvaćanju sufinanciranja investicije sa jasnim namjerama,

2. Odluka o prihvatu prijenosa osnivačkih prava sa I.Ž. na Grad Umag,

3. Odluka o stjecanju poslovnih udjela.

Ni za jednu od navedenih Odluka nemamo potrebne i jasne podatke, koje očekujemo u što kraćem roku od strane nadležnih tijela Istarske Županije.

Dakle, jednostavno rečeno, ne može se kupiti nešto, a da ne znate što i koliko ćete dobiti.

Čiji je Kaštijun? 

Drugi, i po nama osnovni problem, jest taj da, ako se radi o Županijskom centru za gospodarenje komunalnim otpadom, trebao bi valjati princip jednakosti u kojem bi svi građani Istre sudjelovali, dakle, na temelju popisa građana i postotka udjela 31 općina i 10 gradova u ukupnom udjelu građana Istre.

Upravo bi taj postotak bio podatak za udjele u vlasništvu Županijskog centra, ako želimo da to bude zaista Županijski centar.

Princip jednakosti, odnosno policentričnog razvoja Istre, trebao bi biti osnova za rješavanje temeljnog udjela ili suvlasništva.

Ne postoji ni jedan opravdani razlog da izgradnju ŽCGO Kaštijun neki građani Istre plaćaju više od ostalih, a da to nije uopće povezano sa njihovom proizvodnjom komunalnog otpada, što se upravo događa i što je prijedlog Ugovora Istarske Županije.

Proizvodnja komunalnog otpada i plaćanje po količini je što će građani i turisti, odnosno tvrtke, plaćati zasebno, neovisno o suvlasništvu i tek po proizvedenom otpadu.

Cijena zbrinjavanja otpada za građane će biti trostruka!

Dakle, tko proizvedi više smeća taj će i više plaćati. Moderno i samo održivo zbrinjavanje košta, no problem je što ŽCGO Kaštijun nije baš zadnji izdanak modernog tehnološkog rješenja u prikupljanju i zbrinjavanju komunalnog otpada zbog niza propusta, od same ideje do realizacije, pa će nažalost i zbog toga cijena zbrinjavanja biti utrostručena u odnosu na dosadašnje zbrinjavanje. To će poskupljenje najviše osjetiti prosječne obitelji u stanovima od 50-70m2.

Upravo zbog niza nepoznanica i propusta u vođenju cjelokupnog projekta  te pristupu rješavanja potrebno je jasno definirati volju svih koji želimo da građani Istre imaju istu cijenu odlaganja otpada, jer je to i moguće realizirati uz jasne podatke i pravila kako bi svi solidarno odradili svoj dio obveza i kako u konačnici ne bi došlo do nejasnog i nepotrebnog poskupljenja, naglasio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Odgovori Bassanesa otvorili su cijeli niz problema i nejasnoća oko Centra koji već godinama kasni, a za koji mjerodavni ne žele dati informacije u javnosti. Još uvijek se ne zna kada će Kaštijun proraditi a ukoliko se obistine izračuni Umaga o trostrukom povećanju cijena za građane biti će to, posebice nakon nedavnog poskupljenja vode u Puli, pravi socijalni udar na veliku većinu građana Istre. (iPress) 
Komentari (10)
tradicionalno...
10 Petak, 12 Siječanj 2018 10:11
joso
Kod nas se ništa ne može normalno sagraditi niti pokrenuti...za svaki projekat ti treba stotinjak dozvola ,isto toliko i koverti, pa desetak godina da se to odobri,pa opet koverte..nije ni čudo da kštjun kasni i već je i zastario...sjećam se kad su ga tek počeli spominjati tada je bio hvaljen i prosperitetan,kad su ga počeli graditi,nakon silne bune zelenog naroda(drugi se nisu ni javili)tada je već bio zastario a za novi više nije bilo love(otišlo na koverte)
ako su zajebali
9 Četvrtak, 11 Siječanj 2018 21:11
arbašpanja
onda su valjda kad tad i najebali
arba
8 Četvrtak, 11 Siječanj 2018 15:59
charlie brown
lijepo bi blo kad bi ti jedanput napisao da je IDS nesto zajebo...
jer u ovom slucaju, tesko su zajebali-
lijepo si napisao?
7 Četvrtak, 11 Siječanj 2018 09:10
arbašpanja
tinedjer ili tinedjzer ... ako ti je to lijepo, onda dobro
pametnjakovicu...
6 Srijeda, 10 Siječanj 2018 21:13
charlie brown
nemoj se praviti previse pametan, ja sam to lijepo napisao.
da si toliko pametan koliko mislis da jesi, shvatio bi...
ocito nisi shvatio, pa...
charlie, samo mali ispravak
5 Srijeda, 10 Siječanj 2018 20:25
arbašpanja
pitao sam je li točno tinejđer ili tinejdžer .... eto
4 Srijeda, 10 Siječanj 2018 18:03
paris hilton
Od štete koju je Istri nanio IDS na svim poljima ćemo se godinama oporavljati, ako i uspijemo ikada
arbaspanja
3 Srijeda, 10 Siječanj 2018 16:37
charlie brown
a pitas na drugom mjestu je li tocno tinedjer ili tinedjzer...
arba, arba, tko te nije jos procitao, skupo bi te platio.
ovdje su te svi procitali...
srble, bre
2 Srijeda, 10 Siječanj 2018 14:38
arbašpanja
nije đep nego džep
Basaneze ih je odjebo , Centar koji već godinama kasni
1 Srijeda, 10 Siječanj 2018 14:14
srle69
A počasni z brukaselesexa je debel ko trudna krmača?

Projekt je propao, tehnološki zastario, osim za id(s)ejne kreatore, kojima je to samo nov način izvlačenja novca iz osiromašenih đepova istarskih građana.
Zapravo je suludo da se ta eko bomba nalazi doslovno na par km zračne linije od perjanice turizma- Medulina.

Ps. nesretna djetelino iz splicke3, kakve sad veze adeze i krivousti ima sa kaštijunom? po običaju, trolaš samo radi panina i bona za internet
JOŠ U RUBRICI
Bassanese: Umag se razvija i raste, u ovoj godini ostvarit ćemo projekte 'teške' više od 100 milijuna kuna
Umag ima nove vizure: trgovački centri uskoro otvaraju vrata, nova stambena izgradnja u pripremi
Umag u 2018. godinu ušao s jačom i kvalitetnijom komunalnom infrastrukturom
Bassanese jedini istarski gradonačelnik među deset najuspješnijih u Hrvatskoj
Umag: Na svečanoj večeri gotovo 250 umirovljenika Istraturista
Osma godina humanitarne akcije „Dobro srce Umažana"

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419773
293185Gost
Bejewel
Igrano:153280
8984Gost
Tetris
Igrano:121329
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40912
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730Gost
Simon
Igrano:10191
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE