Gradovi i općine
Rovinj
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Općina Kanfanar – prijatelj djece

Objavljeno: 23.11.2016. | 08:48

Pošalji na:

 
 

KANFANAR - U sklopu godišnjeg savjetovanja Gradova i općina prijatelja djece održanog u Zagrebu, 22. studenog 2016. godine, općini Kanfanar dodijeljen je status Općine – prijatelja djece, čime je općina Kanfanar postala prva općina u Istarskoj županiji s ovom prestižnom titulom. Kruna je to višegodišnjeg promišljanja i djelovanja usmjerenog na podizanje razine kvalitete života djece i mladih u Općini.

Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa pokrenuta od strane UNICEF-a 1996. godine s ciljem stvaranja lokalnih zajednica po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine pod vodstvom Saveza društva Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Ovom Akcijom lokalne zajednice potiču se da stvaraju uvjete za ostvarivanje prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta. Ovu počasnu titulu do sada je dostiglo ukupno 60 lokalnih zajednica na području Republike Hrvatske, od čega na području Istarske županije gradovi Pula, Labin, Buzet i Rovinj, te općina Kanfanar.

Uključenje u Akciju i dobivanje prestižnog statusa prijatelja djece potvrda su truda i ulaganja u kvalitetu života djece i mladih te dodatni motiv za daljnji rad. Vizija općine Kanfanar da život u maloj sredini ne treba biti hendikep već privilegij stvorila je preduvjete za kontinuirano osmišljavanje i provođenje mjera i aktivnosti za unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih. Tako općina Kanfanar iz svog proračuna izdvaja značajna  sredstva za svoje najmlađe žitelje i to za rad jasličke i vrtićke odgojne skupine, programe iznad standarda za učenike osnovne škole, troškova prijevoza i smještaja u učeničkim domovima za srednjoškolce, stipendije učenike i studente. Na području Općine djeluju brojni sportski klubovi i udruge koji uz financijsku potporu Općine provode i organiziraju aktivnosti namijenjene djeci i mladima.  Kroz program Društva naša djeca organiziraju se brojne aktivnosti kao što su ljetni i zimski kamp, škola plivanja, jednodnevni izleti, radionice i prigodni programi povodom obilježavanja Dječjeg tjedna i drugih blagdana, a sve s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena djece i mladih te zajedničkog druženja.

Po uključenju u Akciju imenovan je Koordinacijski odbor akcije formiran od predstavnika ustanova i udruga koja provode programe s djecom, a na čelu s općinskim načelnikom, koji je preuzeo zahtjevan posao dokumentiranja brojnih mjera i aktivnosti koje se provode u Općini, a obuhvaćaju sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici. Uslijedio je izvid članova Prosudbene komisije ispred Saveza Društva naša djeca Hrvatske koji su imali priliku upoznati se s radom općine te ustanova i udruga koje kreiraju brojne programe za djecu i potiču aktivnu participaciju djece u lokalnoj zajednici. Od strane Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba provedeno je ispitivanje djece o životu u općini koje je obuhvatilo učenike od četvrtog do osmog razreda osnovne škole „Petra Studenca" u Kanfanaru, a također je provedeno anonimno telefonsko istraživanje ovlaštene agencije među žiteljima općine. Detaljni izvid Prosudbene komisije, te navedena istraživanja bile su  zadnje stepenice na putu dobivanja prestižne titule koja donosi društveno priznati ugled zajednici koja skrbi za potrebe svojih najmlađih sugrađana i uvažava njihovo mišljenje.

U godini uključenja u Akciju konstituirano je i Dječje općinsko vijeće sastavljeno od predstavnika osnovne škole čiji se rad odnosi na aktivnu participaciju djece u životu lokalne zajednice kroz iznošenje ideja i vizija za stvaranje Općine koja će biti istinski prijatelj djece.

Dječjem načelniku općine Kanfanar Leonu Antončiću i njegovom zamjeniku Janu Vidulinu pripala je čast da zajedno sa načelnikom općine Sandrom Jurmanom preuzmu odluku i maketu o dobivenom statusu prijatelj djece za Općinu Kanfanar. Delegacija Općine Kanfanar je prigodom boravka u Zagrebu posjetila i Hrvatski sabor, izvijestili su iz Kanfanara. (iPress) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:384822
293185Gost
Bejewel
Igrano:147149
8984Gost
Tetris
Igrano:111133
1318500Gost
Pacman
Igrano:68540
165390Gost
Gold miner
Igrano:52542
420000Gost
Jamb
Igrano:37716
1322Gost
Snake
Igrano:20055
3814Gost
Hexxagon
Igrano:16544
58Gost
Frogger
Igrano:13989
15170Gost
Invaders
Igrano:11367
111730Gost
Simon
Igrano:9472
27Gost
Sudoku
Igrano:9387
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:7976
Gost
Opasno nebo
Igrano:7784
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7389
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7247
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:6812
Gost
Ninja Kid
Igrano:6273
6000Gost
Ninja
Igrano:6254
Gost
Klonovi
Igrano:5723
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE