Baner
Gradovi i općine
Rovinj
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Općina Kanfanar – prijatelj djece

Objavljeno: 23.11.2016. | 07:48

Pošalji na:

 
 

KANFANAR - U sklopu godišnjeg savjetovanja Gradova i općina prijatelja djece održanog u Zagrebu, 22. studenog 2016. godine, općini Kanfanar dodijeljen je status Općine – prijatelja djece, čime je općina Kanfanar postala prva općina u Istarskoj županiji s ovom prestižnom titulom. Kruna je to višegodišnjeg promišljanja i djelovanja usmjerenog na podizanje razine kvalitete života djece i mladih u Općini.

Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa pokrenuta od strane UNICEF-a 1996. godine s ciljem stvaranja lokalnih zajednica po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine pod vodstvom Saveza društva Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Ovom Akcijom lokalne zajednice potiču se da stvaraju uvjete za ostvarivanje prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta. Ovu počasnu titulu do sada je dostiglo ukupno 60 lokalnih zajednica na području Republike Hrvatske, od čega na području Istarske županije gradovi Pula, Labin, Buzet i Rovinj, te općina Kanfanar.

Uključenje u Akciju i dobivanje prestižnog statusa prijatelja djece potvrda su truda i ulaganja u kvalitetu života djece i mladih te dodatni motiv za daljnji rad. Vizija općine Kanfanar da život u maloj sredini ne treba biti hendikep već privilegij stvorila je preduvjete za kontinuirano osmišljavanje i provođenje mjera i aktivnosti za unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih. Tako općina Kanfanar iz svog proračuna izdvaja značajna  sredstva za svoje najmlađe žitelje i to za rad jasličke i vrtićke odgojne skupine, programe iznad standarda za učenike osnovne škole, troškova prijevoza i smještaja u učeničkim domovima za srednjoškolce, stipendije učenike i studente. Na području Općine djeluju brojni sportski klubovi i udruge koji uz financijsku potporu Općine provode i organiziraju aktivnosti namijenjene djeci i mladima.  Kroz program Društva naša djeca organiziraju se brojne aktivnosti kao što su ljetni i zimski kamp, škola plivanja, jednodnevni izleti, radionice i prigodni programi povodom obilježavanja Dječjeg tjedna i drugih blagdana, a sve s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena djece i mladih te zajedničkog druženja.

Po uključenju u Akciju imenovan je Koordinacijski odbor akcije formiran od predstavnika ustanova i udruga koja provode programe s djecom, a na čelu s općinskim načelnikom, koji je preuzeo zahtjevan posao dokumentiranja brojnih mjera i aktivnosti koje se provode u Općini, a obuhvaćaju sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici. Uslijedio je izvid članova Prosudbene komisije ispred Saveza Društva naša djeca Hrvatske koji su imali priliku upoznati se s radom općine te ustanova i udruga koje kreiraju brojne programe za djecu i potiču aktivnu participaciju djece u lokalnoj zajednici. Od strane Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba provedeno je ispitivanje djece o životu u općini koje je obuhvatilo učenike od četvrtog do osmog razreda osnovne škole „Petra Studenca" u Kanfanaru, a također je provedeno anonimno telefonsko istraživanje ovlaštene agencije među žiteljima općine. Detaljni izvid Prosudbene komisije, te navedena istraživanja bile su  zadnje stepenice na putu dobivanja prestižne titule koja donosi društveno priznati ugled zajednici koja skrbi za potrebe svojih najmlađih sugrađana i uvažava njihovo mišljenje.

U godini uključenja u Akciju konstituirano je i Dječje općinsko vijeće sastavljeno od predstavnika osnovne škole čiji se rad odnosi na aktivnu participaciju djece u životu lokalne zajednice kroz iznošenje ideja i vizija za stvaranje Općine koja će biti istinski prijatelj djece.

Dječjem načelniku općine Kanfanar Leonu Antončiću i njegovom zamjeniku Janu Vidulinu pripala je čast da zajedno sa načelnikom općine Sandrom Jurmanom preuzmu odluku i maketu o dobivenom statusu prijatelj djece za Općinu Kanfanar. Delegacija Općine Kanfanar je prigodom boravka u Zagrebu posjetila i Hrvatski sabor, izvijestili su iz Kanfanara. (iPress) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419752
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE