Baner
Gradovi i općine
Pula
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

U Medulinu se paralelno sa kanalizacijom gradi i nova vodovodna mreža

Objavljeno: 16.03.2017. | 11:47

Zadnja izmjena: 16.03.2017. | 12:02Pošalji na:

MEDULIN - Dolaskom proljeća nastavljaju se i radovi, stoga se u Medulinu paralelno sa kanalizacijom gradi i nova vodovodna mreža. U obilasku radova na terenu smo zatekli načelnika Općine Medulin Gorana Buića u pratnji Ede Krajcara, direktora općinske tvrtke Albanež d.o.o. za javnu odvodnju.

Radove u dijelu Ribarske ulice u Medulinu u dužini od 154 metra izvodi tvrtka Progressum Constructum d.o.o. Ukupna vrijednost radova iznosi 201.045,70 kuna. Izgradnjom ovog gravitacijskog kolektora omogućit će se priključenje za 13 objekata. Planirani rok završetka radova je 13. travnja 2017., a nadzor obavlja Tvrtka Burić d.o.o.

Upitali smo Edu Krajcara da nam pojasni o kakvim je radovima riječ.

- U dijelu Ribarske ulice izvodimo radove na postavljanju novih 157 metara kanalizacije uz obnovu vodovodne mreže. Ovim radovima objedinjujemo ovaj dio Medulina, koji će biti kompletno spojen na sustav javne odvodnje. S obzirom na vremenske prilike koje nam idu u prilog računamo da bi radovi trebali biti gotovi do kraja ožujka. Osim ovih radova, u Medulinu planiramo, kroz postupak javne nabave, u naselju Burle krenuti i sa radovima vrijednim milijun i četiristo tisuća kuna, gdje ćemo s dvije vertikale omogućiti spajanje velikog broja postojećih objekata na javni sustav odvodnje. U suradnji sa Hrvatskim vodama pripremamo Ugovor o sufinanciranju tih radova na lokaciji Burle sa učešćem financiranja od 80 posto vrijednosti radova, a ostatak se osigurava iz proračuna Općine Medulin. Ti bi radovi po planu trebali započeti sredinom travnja ove godine, a do 15. lipnja biti gotovi s prvim dijelom radova. Nakon turističke sezone, od 15. rujna, nastaviti ćemo s radovima. Time će veliki dio naselja Burle biti spojen na sustav javne odvodnje. Kako je riječ o objektima pretežito turističke namjene vrlo je važno da ih priključimo na sustav odvodnje.

Planirate li radove i u ostalim naseljima općine Medulin?

- Svakako. U Banjolama planiramo pokrenuti radove u predjelu Strana, gdje ćemo izgraditi novih 450 metara kanalizacije, što bi također trebalo biti realizirano do početka turističke sezone. Potom nekoliko novih krakova u Premanturi u centru te u naselju Paredine, gdje ćemo spojiti novouređenu prometnicu kamo smo već prije tri godine ugradili cijevi za fekalnu kanalizaciju. Sada će konačno i to biti stavljeno u funkciju spajanjem na novi pročistač u Premanturi. U Paredinama ćemo s novih 260 metara radova vrijednih 380.000,00 kuna bez PDV-a omogućiti 15 priključaka, kako bi se spojili svi objekti. Riječ je o cesti koja vodi prema Kamenjaku, o novom dijelu Premanture koji, rekao bih, vapi za spajanjem na sustav. Premantura je trenutno spojena s 40 do 45 posto objekata u vlasništvu fizičkih osoba, što govori da moramo izgraditi još veliki dio mreže u Premanturi. Ono što bih želio naglasiti je to da je spojen najveći kamp Stupice, koji nosi najveći broj korisnika u potrošnji otpadnih voda, a kroz EU ulaganja ide se u kompletiranje izgrađenosti kanalizacijske mreže, što se naravno ne odnosi samo na Premanturu već i na sva ostala naselja općine Medulin, a koja su obuhvaćena studijom izvodljivosti. Dakle, da zaključim, ove godine radimo pretežno manje zahvate, a veliki zahvat koji tek predstoji je veliki EU projekt Medulin.

Načelnik općine Medulin Goran Buić o početku novog ciklusa radova na izgradnji kanalizacije u Medulinu, ali i rekonstrukciji vodovodne mreže rekao je kako se uvijek vodi računa o tome da se paralelno uz izgradnju kanalizacije obnavlja i vodovodna mreža.

- Naglasio bih i skorašnji početak radova na vertikali Burle, koja konačno kreće u izgradnju gradnjom kanalizacije. Albanež d.o.o. je uspješno riješio imovinsko-pravne odnose u donjem dijelu, dok Općina radi na rješavanju gornjeg dijela. Planiramo po pitanju izgradnje kanalizacije kompletnu vertikalu Burle staviti u fuknciju do kraja 2017. godine. Uz to, i tako zvana "zmija",  u neposrednoj blizini vertikale Burle ima riješene imovinsko-pravne odnose, stoga će svi ti objekti koji gravitiraju novoizgrađenoj crpnoj stanici Burle imati uvjete za spajanje. Time konačno idemo i na zapadni dio Medulina s izgradnjom kanalizacije. No, najveći posao čeka nas kroz EU fondove. U tijeku je izrada studije izvodljivosti (Feasibility study) i studije utjecaja na okoliš. Procjena ukupne vrijednosti radova je oko 250 milijuna kuna, a tu spadaju tri aglomeracije, Medulin, Banjole i Premantura, s time da Medulin pokriva i Šišan te Ližnjan. Ukupna investicija, osim kanalizacije, uključuje i izgradnju vodoopskrbne tj. vodovodne mreže. Dakle, riječ je o sveobuhvatnom projektu gdje bi EU trebala financirati 70 posto radova, jedan dio Hrvatske vode s kojima oko toga još uvijek pregovaramo, a u konačnici dio od desetak posto troškova ukupnog projekta financirali bi Općina Medulin, Općina Ližnjan i Albanež d.o.o.

Kada očekujete da bi se moglo krenuti u realizaciju radova?

- Prema sadašnjoj dinamici početak realizacije očekujemo u drugoj polovici 2018. godine, kada bi krenuli sveobuhvatni radovi na svim dijelovima koji nisu izgrađeni. Dakle, od Premanture koja je trenutno najmanje pokrivena, gdje planiramo izgradnju još dvije crpne stanice, zatim kompletan zapadni dio Medulina uključujući i Mukalbu, zatim završne dijelove Vinkurana i Pomera dok će Banjole vjerojatno biti u cijelosti izgrađene i prije ovog EU projekta. Na taj način kroz tri do četiri godine mogli bi imati kompletnu pokrivenost kanalizacijom u svim naseljima općine Medulin, odnosno u svim dijelovima koji su isplativi za izgradnju kanalizacije po Europskim uvjetima. Neki skroz udaljeni objekti nikada neće moći biti spojeni na kanalizaciju, no to će u konačnici biti jedan puno manji udio objekata u ukupnoj izgrađenosti u našoj općini.

Dakle, to će biti završna faza cijelog projekta?

- Da, to je završna faza koja uključuje i drugi stupanj nadogradnje uređaja na Marleri te prvi stupanj izgradnje uređaja u Banjolama i Premanturi, gdje je riječ o dva identična uređaja sa kapacitetom do 10 tisuća ekvivalenata, dok će Marlera biti otprilike 24 tisuće ekvivalenata. Dakle, sa ukupno cca  50 tisuća ekvivalenata gradimo infrastrukturu za gradić od 50 tisuća ljudi, javljaju iz Općine Medulin. (iPress) 
JOŠ U RUBRICI
Markulinčić štrajkašima u Uljaniku: Prestanite s nelegalnim radnjama, plaće stižu u srijedu
Bassanese i Grbin pozvali Upravu Uljanika na odgovornost: brodogradilište ne može zamijeniti marina!
Uljanik se ne predaje: Radnici nezadovoljni traže odlazak Uprave
U Puli nestao Saša Špiljak
D. Končar izgubio spor oko udjela Glasa Istre: Mora M. Cetinskom vratiti zadužnice i skinuti hipoteke vrijedne 14 milijuna kuna
Ispred Uljanikove uprave više stotina radnika: Lopovi, lopovi!

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419752
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE