Baner
Gradovi i općine
Pula
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Prezentacija edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u školi u Medulinu i Ližnjanu

Objavljeno: 05.12.2017. | 19:36

Zadnja izmjena: 05.12.2017. | 20:24Pošalji na:

 
 
 

U medulinskoj osnovnoj školi dr. Mate Demarina u ponedjelja je za učenike 2., 3. i 4. razreda održano predavanje o vodama uz prezentaciju edukativne dječje slikovnice.

Predavanje je u organizaciji Hrvatskih voda i uz tehničku pomoć suradnika Elvisa Kalcine održala predstavnica Hrvatskih voda Marija Vizner, koja je ujedno i autor teksta slikovnice. Ona je govorila školarcima o nastanku poplava, zaštiti od poplava, što su to nasipi, kako raste vodostaj, tko je uključen u obranu od poplava, što su to „zečji nasipi", tko  onečišćuje vode, što su to iznenadna onečišćenja, primjeri onečišćenja u domaćinstvu, industriji, prometu i poljoprivredi, načine smanjenja onečišćenja i pročišćavanja otpadnih voda, praktične primjere smanjenja onečišćenja i štednje vode u svakom domaćinstvu, važnosti vode za život čovjeka i svih bića na planeti, ciklus vode u prirodi, zanimljive informacije o očuvanju voda i prirode te na koje se načine voda koristi i kako ju treba racionalno koristiti.

- Dječji program Hrvatskih voda započeli smo 2013. godine, i do sada smo izdali četiri tematske slikovnice, a ovu posljednju financirali smo sredstvima EU fondova. Godišnje održimo oko 50 prezentacija po školama i vrtićima diljem Hrvatske, a do sada imamo preko 160 održanih prezentacija, s time da smo danas po prvi puta u općini Medulin, na poziv Ede Krajcara, direktora Albaneža.

Nakon Medulina imamo još prezentaciju i u Ližnjanu, a potom u Puli. Nit vodilja ovih prezentacija je upoznavanje djece nižih razreda osnovnih škola, pa i vrtićkog uzrasta, o važnosti očuvanja čiste vode i o zbrinjavanju otpadnih voda, gdje na koncu svako dijete dobije edukativnu ilustriranu slikovnicu na dar. Posebno je zanimljiva reakcija djece kada na pitanje tko zagađuje vodu dobijemo odgovor "ljudi", tako da je osjećaj da je netko drugi taj koji zagađuje, a mi ne.

Danas smo stoga prezentirali slikovnicu „Voda izvor života - Zaštita voda", pošto smatramo kako je općina Medulin na izuzetno osjetljivom mjestu, što zbog podzemnih voda što zbog mora koje mora sačuvati zbog svojih mještana ali i zbog turizma, stoga djeca trebaju razviti svijest o očuvanju čiste vode, i da upravo zbog toga i postoje izgrađeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, kao što su oni na Marleri ili u Premanturi. Osim ovoga pokrenuli smo i projekt "Koferčići", gdje ćemo na proljeće iduće godine u 42 škole u 11 gradova u kojima se grade sustavi pročišćavanja otpadnih voda pokloniti mali pokretni laboratorij za ispitivanje kakvoće voda, rekla je Vizner.

Djeca su predavanje pratila s velikim zanimanjem te su u interaktivnom druženju postavljala smislena pitanja, i kreirala maštovite odgovore nakon prezentacije. Osobito ih je razvesella maskota Hrvoje, lutak koji je začas postao njihov prijatelj i ohrabrivao ih u komunikaciji.

Svaki je učenik dobio na dar edukativnu slikovnicu, a ovo poučno druženje će, kako su izjavili, dugo pamtiti.

Edo Krajcar, direktor općinskog komunalnog poduzeća Albanež te ujedno i inicijator ovog predavanja, najavio je organizaciju posjeta djece uređaju za pročišćavanje otpadnih voda na Marleri u ožujku iduće godine, s ciljem njihova upoznavanja o načinu zbrinjavanja otpadnih voda u općini Medulin.

Hrvatske vode su okviru edukativnog dječjeg programa izradile tri edukativne slikovnice naslova: „Život uz rijeku - Poplave", „Voda izvor života - Zaštita voda" i „Voda i čovjek – Korištenje voda" koje su ovim putem predstavile učenicima osnovnih škola u Medulinu i Ližnjanu.

Prezentacija je bila poklon Hrvatskih voda osnovnim školama i vrtićima, a učenici su dobili na dar slikovnice, dok je svaka školska knjižnica na poklon dobila tri kompleta slikovnica uz prigodne edukativne postere "Ciklus vode" i postere s prikazom sve tri slikovnice, izvjestili su iz Medulina. (iPress) 
JOŠ U RUBRICI
Fažana: Naknada za bebe 3000 kuna, za komunalnu izgradnju i potpore gospodarstvu gotovo polovica proračuna
Medulin: Buić primio Bornu Zohila povodom osvajanja medalja na Svjetskim igrama u Portugalu
Prosinac u Medulinu uz bogati program, žive jaslice u Premanturi
Sv. Nikola s policajcima sutra stiže u Pulu u humanitarnoj akciji ''Budi nekom djetetu Sv. Nikola''
Politehnika Pula: 'Putovanjem kvantnim pejzažima do efikasnije žetve sunčeve energije', u utorak
Sanja Radolović nova predsjednica pulskog SDP-a

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417750
293185Gost
Bejewel
Igrano:152530
8984Gost
Tetris
Igrano:119984
1318500Gost
Pacman
Igrano:73120
165390Gost
Gold miner
Igrano:54207
420000Gost
Jamb
Igrano:40680
1322Gost
Snake
Igrano:20819
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17456
58Gost
Frogger
Igrano:15337
15170Gost
Invaders
Igrano:12116
111730lab
Simon
Igrano:10072
27Gost
Sudoku
Igrano:10050
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8536
Gost
Opasno nebo
Igrano:8335
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7873
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7753
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7275
Gost
Ninja Kid
Igrano:6803
6000Gost
Ninja
Igrano:6670
Gost
Klonovi
Igrano:6185
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE