Baner
Gradovi i općine
Pula
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Općina Ližnjan: Evo što kandidati SDP-a planiraju napraviti u Valturi, Jadreškima, Muntiću i Šišanu!

Objavljeno: 13.05.2017. | 20:08

Zadnja izmjena: 15.05.2017. | 19:03Pošalji na:

Što o dosadašnjem radu Općine Ližnjan i planovima za razvoj svojih naselja kroz iduće četiri misle kandidati na listi SDP-a Općine Ližnjan?

Goran Strmotić, iz Valture, istaknuo je kako nitko u općini ne smije biti diskriminiran po mjestu stanovanja!

Svi mještani općine moraju imati ista prava i mogućnosti ravnomjernog razvoja svih naših naselja u općini Ližnjan.

Strmotić: Na Valturu se potrošilo samo 1,5 posto iz Programa gradnje

- Sigurno da to nije bilo tako ako od 18.614 808,64 kn Programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture općine Ližnjan za 2017. godinu naselje Valtura u Programu participira s 270 460,00 kn ili 1,5%, kaže Strmotić.

- U Valturi je godinama nekoliko kilometara neasfaltiranih cesta od kojih je u 2016. godini asfaltirano 107,26 metara kvadratnih (35 dužnih metara ceste) a u 2017. godini planirano je 466 metara kvadratnih ili 155 dužnih metara ceste. Po ovoj dinamici asfaltiranja nikada nećemo Valturu asfaltirati jer raste brže gradnja novih kuća i naselja nego uložena sredstva u komunalnu infrastrukturu, a koja su prikupljena kroz komunalni doprinos.

Zbog svoje inertnosti i nesposobnosti rješavanja komunalne  infrastrukture općina je morala vratiti nekoliko stotina tisuća kuna uplaćenog komunalnog doprinosa mještanima naše općine.

Standard kvalitete života mještana Valture je dio opće slike naše općine koju istu svrstava u najnerazvijeniju općinu na jugu Istre.

SDP Ližnjana zna kako u naredne četiri godine u naselju Valtura stvoriti: projekt vrtića i prijavu istog na EU fondove, prometno povezati Valturu i Ušića dvore s Šišanom i Ližnjanom, izraditi pristupne ceste do uvala (kupališta) Cuf i Malagata, izgraditi sportsku lučicu u maloj Budavi. 

Treba nam češći i kvalitetniji cijelo godišnji javni prijevoz u funkciji omogućavanja mještanima prava na rad, kontakt i poticaj gospodarskih subjekata na teritoriju naselja Valture za stalno i sezonsko zapošljavanje mještana naše općine ( samo ZL Pula sezonski zapošljava 110 radnika), planiramo izraditi Projekt kanalizacije naselja Valture i njegovu prijavu za EU fondove, te novu placu u Valturi i istu povezali šetnicom (nogostupom) do vrtića i groblja, prostor za mlade, udruge i klub umirovljenika.

Pored stipendiranja studenata stipendirati ćemo nadarenu djecu iz oblasti sporta, kulture te izraditi Izmjene prostornog plana naselja Valture kako bi novoizgrađena naselja (npr. Trsje i druga) dobila komunalnu infrastrukturu (struju, vodu, javnu rasvjetu). Nužna je i revitalizacija Nezakcija u suradnji s Arheološkim muzejom iz Pule( struja, voda, cesta) kulturni program te parkiralište na groblju.

Dragi mještani, nemojte glasati za kandidate politika iz Valture koji su na Vijeću općine Ližnjan glasali protiv mojih amandmana za izradu projekta kanalizacije u Valturi, osiguranje sredstava za izradu pristupne ceste do uvale (kupališta) Malagata u Programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture  općine Ližnjan za 2017 godinu, istaknuo je Goran Strmotić.

Dalibor Jadreško: U Jadreškima vrtić, polivalentno igralište, nogostup...

- Višegodišnje zanemarivanje svih naselja u Općini Ližnjan, a posebice naselja Jadreški, kojeg sam i sam žitelj, potaklo me na angažiranje i uključivanje prvo u „MO Jadreški" a sada i na predstojeće izbore za člana vijeća Općine Ližnjan. Teško mi je gledati da se u svih ovih 24 godina postojanja općine Ližnjan ulaže samo u naselje Ližnjan. 

Uvijek ista priča „ma slijedeće godine čemo ulagati u Jadreške", ta slijedeća godina traje već 24 godine. 

Treba podvući crtu, prošlost zaboraviti i zanemariti, te se okrenuti budućnosti i zajedničiki krenuti u razvoj i boljitak samog mjesta, jer samo zajednički to možemo to i ostvariti. Kao kandidat za vijeće, u dogovoru s kandidatom za načenika Davorom Ravnićem, imamo program koji je usmjeren prvenstveno ka izgradnji vrtića na lokaciji nekadašnje škole. Potrebno je izgraditi polivalentno igralište, a s time bi se odmah napravio nogostup u cijeloj dužini od ulaska (Šišanske ceste) u mjesto pa sve do autobusne stanice. Još bi se jedna autobusna stanica napravila u bilizini polivalentnog igrališta. Cesta koja vodi od crkvice do ulaza na „Istarski ipsilon" cijela bi se rekonstruirala sa svom infrastrukturom, tako da bi napokon imali jedan pristojan i uredan ulaz u samo naselje. Uložilo bi se i u rekonstrukciju ceste koja vodi od autobusne stanice prema spomeniku, prema lokvi „Flafinka", a sama lokva bi se revitalizirala, jer je stanište mnogih ptica.

Kao kandidat za vijeće izborio bih se da se ne čisti samo centar mjesta nego i svaka sporedna ulica, znajući da svake godine čak i naše mjesto bilježi sve veći broj noćenja turista.

Denis Išić, nezavisni kandidat: Muntiću nisu riješeni osnovni sadržaji

- Odlučio sam se kandidirati za vijećnika Općine Ližnjan budući nisam zadovoljan suživotom i ravnopravnošću Muntićana sa ostalim stanovnicima općine.

Dvadesetičetiri godine partipiciramo u vlasti, a nisu nam riješeni vitalni subjekti u selu, a gledajući i generacijski.

Školsko igralište - 2015. godine izrađen je projekt za obnovu i izgradnju polivalentnog igrališta. Na prošlogodišnjim prijevremenim izborima za današnju vlast  to je bilo glavno obećanje da će se realizitati, ali još nije realiziran i sada se ponovo pozivaju na školsko igralište - do kada i kadi je obraz. Inače igralište je bez ograde, portuna i potporni ogradni zid se ruši. Srića da koje dite ni nastradalo.

 Igralište NK Muntić – Klub igra na tom prostoru od 1976. godine., a nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, vlasnik zemljišta je Republika Hrvatska. Klub nema struju u 21. stoljeću. Prošle godine je ova vlast uložila u svlačionice 27.000,00 kuna, ali su ostale nepodmirene obaveze Općine  prema izvođaču radova te se loptica prebacila na NK Muntić i račun kluba je blokiran.

S ovakvom financijskom situacijom kluba upitno je da li će klub biti u mogućnosti završiti ovu polusezonu. Rebalansom proračuna Općine još nije uplaćeno 10.000,00 kuna za omladinski pogon a sredstva su osigurana.

Mjesni Dom- nisu riješeni vlasnički odnosi, budući da je Općina Ližnjan 12.10.2016. godine raspisala natječaj  za zakup, a parcela je bila u suvlasništvu 91 osobe, umjesto da Dom bude korisnik mještana.

Javna rasvjeta – ulazak u mjesto je „zona sumraka", a mještani plaćaju komunalni doprinos i komunalnu naknadu.

Cesta za groblje - trenutno iskopana, a općinska vlast se hvali da oni mijenjaju cijevi ali to čini Vodovod i mještani koji plaćaju vodu, a treba asfaltirati cijelu dionicu, a ne samo iskopani kanal.

Parkiralište za groblje napravljeno na pogrešnom mjestu

Umirovljenici zapostavljeni prilikom 8. marta i drugih proslava u Općini. (Organizirati autobuse)

Želim uspostaviti vertikalu odnosno hijerarhiju Općinsko vijeće- Vijećnici- Mjesni odbor- mještani, jer u Muntiću se vrše iskopi za groblje, a Mjesni odbor nema nikakve informacije.

Osnovati Sportski savez na nivou Općine a ne da se sredstva dijele po babi i stričevima

Poljoprivredno zemljište riješiti na način da naši poljoprivrednici mogu doći do zakupa, a time i dobiti poticajna srestva od Republike Hrvatske, kaže Denis Išić.

Tea Tromba: U Šišanu ćemo dodjeljivati besplatno građevinsko zemljište za mlade obitelji 

Kao najmlađi član SDP-ovog tima, želim, prije svega, stvoriti jedno pozitivno i konstruktivno okruženje. Najbitnije je krenuti naprijed i ne zamarati se sa prošlosti. Kako je bilo i kako je moglo biti nisu važna pitanja u ovome trenutku već zapitati se kako može biti, zapitati se što želim u svome rodnome selu, u Šišanu.

Konstruktivno okruženje koje želim stvoriti bit će uz pomoć mojih Šišanaca koji će mi preko zbora mještana pomagati u donošenju važnih odluka za naše malo mjesto. 

Ono što smatram najbitnijom stavkom našeg programa za Šišan je zaštititi našu prekrasnu netaknutu obalu od masovnog turizma. Masovni turizam zamijenit ćemo elitnim turizmom tako da ćemo iskoristiti Sveticu u cijeloj njezinoj ljepoti i povijesti. Osim toga zaštititi ćemo obalu i od devastacije na način da bi zabranili promet motornim vozilima i izgradnju od Cufa do Uvale Kuje u Ližnjanu. Zabranu prometovanja motornim vozilima nadomjestili bi izgradnjom obalnih šetnica, biciklističkih staza i uvođenjem električnog vlakića koji bi povezivao cijelu obalu.

Za najstarije mještane Šišana predviđamo izgradnju ambulante, a za one malo mlađe naraštaje polivalentnu sportsku dvoranu gdje bi se družili svi mještani Općine Ližnjan.

Naš program sastoji se i od dodjele besplatnog građevinskog zemljišta i oslobađanje komunalnog doprinosa za mlade obitelji te za izgradnju objekata u zonama male privrede.

Vrijeme je da krenemo naprijed i kažemo dosta! Mještani Šišana moraju shvatiti da su oni vlast i oni su ti koji odlučuju i znaju što je najbolje za njihovo selo a ja želim biti njihov glas u vijećnici, naglasila je Tromba, izvijestili su iz SDP-a Općine Ližnjan. (iPress) 
JOŠ U RUBRICI
Predstava 'Lutka' Teatra Gavran u ponedjeljak u Medulinu
Fažana: Naknada za bebe 3000 kuna, za komunalnu izgradnju i potpore gospodarstvu gotovo polovica proračuna
Medulin: Buić primio Bornu Zohila povodom osvajanja medalja na Svjetskim igrama u Portugalu
Prosinac u Medulinu uz bogati program, žive jaslice u Premanturi
Prezentacija edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u školi u Medulinu i Ližnjanu
Sv. Nikola s policajcima sutra stiže u Pulu u humanitarnoj akciji ''Budi nekom djetetu Sv. Nikola''

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417820
293185Gost
Bejewel
Igrano:152588
8984Gost
Tetris
Igrano:120086
1318500Gost
Pacman
Igrano:73160
165390Gost
Gold miner
Igrano:54235
420000Gost
Jamb
Igrano:40720
1322Gost
Snake
Igrano:20842
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17482
58Gost
Frogger
Igrano:15366
15170Gost
Invaders
Igrano:12140
111730lab
Simon
Igrano:10094
27Gost
Sudoku
Igrano:10073
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8560
Gost
Opasno nebo
Igrano:8357
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7896
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7774
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7296
Gost
Ninja Kid
Igrano:6825
6000Gost
Ninja
Igrano:6693
Gost
Klonovi
Igrano:6206
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE