Baner
Gradovi i općine
Pula
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Digitalno otkrivanje skrivene kulturne baštine na arheološkom nalazištu Vižula

Objavljeno: 07.11.2014. | 14:56

Zadnja izmjena: 07.11.2014. | 23:04Pošalji na:

Na današnjoj konferenciji za novinare u medulinskoj Vijećnici načelnik Općine Medulin Goran Buić predstavio je, zajedno sa stručnim suradnicima na projektu, pilot projekt „laserske batimetrije" tj. digitalnog snimanja podzemnih i podvodnih arheoloških nalazišta na području poluotoka Vižula u Medulinu.

Ovog su tjedna stručnjaci iz instituta "Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology (LBI ArchPro)" posjetili Istru i primijenili moderne, neinvazivne geofizičke metode arheološkog pregleda. Na lokalitetu su isprobali najnoviji motorizirani georadar s ciljem dokumentiranja arheoloških ostataka pod zemljom. Arheološki se objekti metodom geofizičkog pregleda mogu mapirati vrlo detaljno s ciljem arheološkog istraživanja.

Buić je rekao kako Općina Medulin svesrdno podržava ova istraživanja u kojima računaju i na Ministarstvo kulture te EU fondove. Istaknuo je nadalje da je istraživanja potrebno podići na viši nivo, a kako bi se u konačnici arheološko blago Medulina predstavilo stručnjacima te široj javnosti. Rezultati ovotjednog tehnološki avangardnog arheološkog pregleda doprinijeti će ciljanom arheološkom istraživanju (termalni kompleks, mozaici, freske, operativna obala, uljara) i mogu biti prezentacija u sklopu arheološkog parka kao efektan kulturni proizvod u domeni kulturnog turizma i produženja turističke sezone dodatnim sadržajima.

O samom pilot-projektu više su rekli Igor Miholjek, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju s Hrvatskog restauratorskog zavoda, Nives Doneus, arheolog na Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology iz Beča u Austriji i Kristina Džin s Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni – Medulin, Institut Ivo Pilar u Zagrebu.

Istraživanja na rimskoj maritimnoj vili provode se pod vodstvom Hrvatskog restauratorskog zavoda, Odjela za podvodnu arheologiju i Međunarodnog istraživačkog centara za arheologiju Brijuni – Medulin, Institut Ivo Pilar od 1995. godine, a nastavljena su i u 1997. i 2000. godini. Od 2007. do danas se u kontinuitetu provode zaštitna podvodna arheološka istraživanja kojima je cilj precizno dokumentiranje podvodnog dijela arhitekturalnog kompleksa kako bi se u budućim istraživanjima on mogao adekvatno povezati s kopnenom arhitekturom.

Miholjek nadalje navodi kako je ovo prva suradnja s kolegama iz Austrije, gdje se koriste sasvim nove, nedestruktivne metode istraživanja, što znači da se lokaliteti ne oštećuju invazivnim, ali i skupljim klasičnim metodama iskapanja. Posebno je naglasio da se ovom tehnikom može za relativno male novce puno toga učiniti. Miholjek je rekao i kako je Vižula jedna cjelina, te da je treba tretirati kao morsko i kopneno nalazište u cjelini, u kojemu se zidovi iz mora nastavljaju u kopno, i gdje se vjerojatno radi o jednom velikom objektu, vrlo vjerojatno o carskoj vili iz antičkog vremena. Rezultate tih istraživanja možemo očekivati već kroz godinu dana. „Mi smo samo kotačić u projektu, koji bi morao biti međunarodni. Rezultati sami po sebi nisu svrha, ako se ne prikažu stručnoj i široj javnosti", zaključio je Miholjek.

Nives Doneus iz "Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology" u Austriji, koja je inače porijeklom iz Hrvatske, govoreći na tečnom hrvatskom jeziku predstavila je mladu ustanovu iz koje dolazi, a koja je sa 17 znanstvenika osnovana 2010. godine u Austriji, da bi danas imali već preko 30 znanstvenika. Od Doneus smo čuli o instrumentu koji je proizvod njihovih ruku, i jedini je takav na svijetu, što mu daje neprocjenjivu vrijednost u tržišnim okvirima. Čuli smo tako da se tom laserskom tehnikom može u svega par sati skenirati površina od više hektara. Tehnika je poznata, kaže Doneus, još iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, no njihov institut danas je metodu toliko usavršio da namjesto rezolucije od 10 metara po slici, sada možemo dobiti 3D snimku rezolucije 10 centimetra i dubine od čak preko deset metara.

Novo razvijeni sistemi motoriziranog geofizičkog pregleda omogućavaju učinkovit i detaljan pregled podzemnih struktura na velikim površinama. Pregled magnetometrom može otkriti jame, ognjišta i druge strukture koji uzrokuju varijacije u zemljinom magnetskom polju. Mjerenje magnetometrom rezultira dvodimenzionalnim prikazom objekata koji se nalaze ispod površine. Uređaj za mjerenje je pričvršćen na kolica koja vuče četverocikl.

Pregled georadarom otkriva kamene strukture, rovove, jame, slojeve, šupljine i druge trodimenzionalne strukture koje mogu potom mogu biti i mapirane. Mapiranje georadarom je metoda aktivnog sondiranja koja može dati trodimenzionalnu informaciju lokacije, oblika i dubine arheološkog objekta, a može prodrijeti i preko dva metra dubine. Georadar također može biti povlačen motornim vozilom. Rezultati su tako dostupni u roku od 15 minuta, pa znanstvenici mogu odmah na terenu zaključiti u kojem smjeru kopati, ili pak odustati od iskapanja.

"Airborne laser scanning" (ALS) se koristi za generiranje detaljnog digitalnog modela velike površine terena. Laserski skener je za potrebe mjerenja montiran na trup aviona. Uz pomoć specijaliziranog softvera moguće je vizualizirati određena manja topografska obilježja kao što su grobni humci ili tumuli, čak i na područjima koja su prekrivena vegetacijom. Tako se, na primjer, može neinvazivno snimiti teren koji je pokriven makijom, šumom ili podvodna nalazišta kao što je Vižula, koja je posebno zahvalno nalazište jer je zaljev plitak i lako ga je skenirati.

Nives Doneus je istaknula kako je ova tehnika korisna jer štedi vrijeme i novac kod budućih planiranja potencijalnih radova u infrastrukturi općine Medulin na ovim prostorima. Zaključila je kako su na Vižuli radili od srijede 5.11., a do subote 8.11. planiraju završiti s ovim probnim pilot-projektom.

Kristina Džin je istaknula zadovoljstvo suradnjom s austrijskim institutom, a zahvalila je i Općini Medulin te načelniku Buiću na dosadašnjoj pomoći i podršci pri arheološkim radovima na Vižuli, izrazivši želju i podršku kako bi se ovakvim projektima okupilo domaće i strane znanstvenike, ali i ponovno pokrenula škola arheologije. Pozdravila je novu i vrlo korisnu tehnologiju sondiranja terena, koja uz to što štedi novac pri istraživanjima, može i preciznije izraditi kalkulacije za buduće radove koji su predviđeni do kraja 2017. godine. Kako je rekla Džin, Vižula obiluje podnim mozaicima koje more razara, a očekuje da će se uskoro pokazati i freske koje nalazište skriva. Rekla je kako je moguće očekivati i nalazak nekom monumentalnijeg objekta, na što ukazuju monumentalni stupovi u podmorju, a moglo bi se raditi o javnoj građevini, hramu ili antičkom svetištu. Džin smatra kako je nužno s ovim projektom aplicirati ka EU fondovima, jer bi se nalazište moglo pokazati kao vrijedna investicija, gdje arheologija ne bi bila prepreka izgradnji nego novi vid razvoja kulturnog i znanstvenog turizma u općini Medulin, od produženja sezone na pasivne zimske mjesece do disperzije turista prema Pomeru i Premanturi.

Ovaj istraživački projekt je rezultat suradnje između instituta "Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology" (LBI ArchPro), Hrvatskog restauratorskog zavoda, Odjela za podvodnu arheologiju i Međunarodnog istraživačkog centra Brijuni – Medulin. Projekt financiraju Ministarstvo kulture i Općina Medulin sa 150.000,00 kuna u 2014. godini, od čega Općina Medulin kroz Ugovor o sufinanciranju javnih potreba u kulturi sa 50.000,00 kuna, izvjestili su iz Medulina. (iPress)  
Komentari (7)
Bocun
7 Subota, 08 Studeni 2014 19:01
pendrek
povijesti
Magistar
6 Subota, 08 Studeni 2014 17:00
BOCUN
čega ???
Bocun
5 Subota, 08 Studeni 2014 16:36
pendrek
magistar da..informiraj se
Čuj ovo
4 Petak, 07 Studeni 2014 21:55
BOCUN
Bader magistar. Dajte molim vas...
3 Petak, 07 Studeni 2014 21:16
Romel
Ovo je ogromno drpanje love,za one koji to izvode
sram vas bilo
2 Petak, 07 Studeni 2014 20:51
pendrek
jedini i isključivi zaslužan čovjek za sve ovo je gospodin magistar Andrej Bader,koji ovdje nažalos nije niti spomenut'
nalažistu ????
1 Petak, 07 Studeni 2014 16:53
laur
da li se tako kaže?

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:416585
293185Gost
Bejewel
Igrano:152175
8984Gost
Tetris
Igrano:119074
1318500Gost
Pacman
Igrano:72804
165390Gost
Gold miner
Igrano:54102
420000Gost
Jamb
Igrano:40486
1322Gost
Snake
Igrano:20796
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17395
58Gost
Frogger
Igrano:15215
15170Gost
Invaders
Igrano:12072
111730lab
Simon
Igrano:10051
27Gost
Sudoku
Igrano:10006
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8514
Gost
Opasno nebo
Igrano:8321
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7857
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7736
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7262
Gost
Ninja Kid
Igrano:6774
6000Gost
Ninja
Igrano:6659
Gost
Klonovi
Igrano:6167
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE