Baner
Gradovi i općine
Poreč
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Maslinari trenirali orezivanje maslina

Objavljeno: 03.04.2011. | 07:06

Zadnja izmjena: 03.04.2011. | 07:58



Pošalji na:

 
 
 

TAR-VABRIGA – Održavanjem 2. nacionalnog šampionata u rezidbi maslina, u organizaciji Udruge maslinara Istarske županije ‘Olea’ iz Tara, počela je priprema nove maslinarske sezone.

Na natjecanju u orezivanju maslina u obliku polikonične vaze održanom u masliniku OPG Ljube Gamulina u Gedićima nastupilo je 12 maslinara, uglavnom iz Istre, no svoje znanje i umijeće pokazala je i nekolicina maslinara iz Italije.

‘Radove’ maslinara ocijenila je komisija u kojoj su bili prekaljeni maslinari i priznati stručnjaci maslinarstva Giorgio Pannelli, Italo Žužić i Đankarlo Žužić.

Za svoj uradak orezivanja maslina, kako nam je pojasnio rezultate natjecanja tajnik Udruge ‘Olea’ Zdenko Barac, komisija je s 104 boda i prvim mjestom nagradila Zorana Zanini iz Rovinja. Drugo mjesto i 100 bodova dohvatio je Robert Soldatić iz Nove Vasi pored Poreča dok su treće mjesto s 99 bodova podijelili talijanski maslinari Gilberto Moroso iz Udina i Massimo Scappini iz Firence.

Ogledno, edukativno, orezivanje maslina, natjecateljima i znatiželjnicima među kojim je bilo i dosta maslinara koji su pratili natjecanje a okupilo se više od stotinu, pokazao je prof. Pannelli.

Stručno pojašnjenje tehnike orezivanja stabala maslina u ‘obliku’ polikonične vaze pojasnio nam nakon prezentacije tehnike orezivanja u masliniku veliki znalac maslinarstva Italo Žužić iz Tara.

Takav oblik orezivanja maslina najprikladniji je za istarsko podneblje, rekao nam je Žužić s obzirom da maslina treba, uz toplinu i puno svjetla a orezivanjem masline na način da se na stablu ‘ostave’ 3 do 4 osnovne te sekundarne i tercijarne grane prema vrhu stabla, maslini se otvara ‘prozor’ kroz koji će plodovi na vrhovima grana imati najviše svjetla. Osim toga s takvim načinom orezivanja stvara se šira baza stabla u kojoj su masline, u tijeku berbe, pri ruci beračima a što nije nevažan ‘detalj’ .

Prema ocijeni Itala Žužića kvaliteta maslina u prošloj berbi bila je dobra. No kvaliteta dobivenog maslinovog ulja ovisi o tehnologiji prerade i uljarama koje su, kako je posebno Žužić naglasio, u Istri odlične. (DM)







 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:378225
293185Gost
Bejewel
Igrano:145129
8984Gost
Tetris
Igrano:109834
1318500Gost
Pacman
Igrano:67250
165390Gost
Gold miner
Igrano:52178
420000Gost
Jamb
Igrano:37531
1322Gost
Snake
Igrano:19997
3814Gost
Hexxagon
Igrano:16478
58Gost
Frogger
Igrano:13843
15170Gost
Invaders
Igrano:11244
111730lab
Simon
Igrano:9430
27Gost
Sudoku
Igrano:9342
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:7865
Gost
Opasno nebo
Igrano:7750
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7260
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7204
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:6731
Gost
Ninja Kid
Igrano:6231
6000Gost
Ninja
Igrano:6227
Gost
Klonovi
Igrano:5688
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE