Baner
Baner
Gradovi i općine
Pazin
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

FOTO: Humanitarni koncert i podjela stipendija Biskupijske zaklade 'Blaženi Miroslav Bulešić' u Pazinu

Objavljeno: 05.12.2017. | 10:53

Zadnja izmjena: 05.12.2017. | 11:01Pošalji na:

Na humanitarnom koncertu Caritasa Porečke i Pulske biskupije u Pazinu uručena je pomoć Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Hoću – mogu" te podijeljene 443 stipendije Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić", u iznosu oko 1.600.000 kuna.

U subotu, u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija održan je tradicionalni humanitarni koncert u organizaciji Caritasa Porečke i Pulske biskupije, ove godine pod geslom  „Istra biskupu Dragutinu Nežiću" na spomen obilježavanja 70. obljetnice uspostave Pazinske Apostolske administrature (1947.) i 40. obljetnice ujedinjenja Istarske Crkve (1977.). Ove je godine prihod koncerta bio namijenjen pomaganju Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Hoću-mogu" iz Pazina. Nakon koncerta podijeljene su stipendije Zaklade „Bl. Miroslav Bulešić" učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i doktorantima. Do sada je, u četiri godine djelovanja Zaklade, kroz 1205 stipendija, podijeljeno sveukupno nešto više od 5.000.000  kuna.

Program je, pred ispunjenom dvoranom, započeo intoniranjem državne himne u izvedbi Limene glazbe Pazin. Nakon uvodnog pozdrava Melite Gržić Pincin, skupu se obratio ravnatelj dijecezanskog Caritasa, preč. Željko Zec koji je, uz zahvalu svima koji su omogućili održavanje ovogodišnjeg koncerta, ukratko podsjetio na povijest održavanja humanitarnih koncerata u organizaciji biskupijskog Caritasa te na četiri godine djelovanja Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić".

Ovo je sveukupno osmi takav koncert, od kojih su prva tri održana u porečkoj dvorani Žatika, a pet u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija. Prihod koncerta, kroz godine je doniran za pomoć različitim potrebama: prve godine pomoć je podijeljena na po jednu potrebitu obitelj iz svakoga od devet dekanata Porečke i Pulske biskupije, druge godine prihod je doniran za potrebe liječenja jedne teško bolesne mlade profesorice iz Štinjana, a treće godine održavanja koncerta u Poreču prihod je bio doniran Službi palijativne skrbi Istarske županije. Prve godine održavanja u Pazinu, prihod četvrtog koncerta doniran je za potrebe osiguravanja kvalitetnijeg života i liječenja autistične djece na području Istarske županije, na petom koncertu sakupljana su sredstva za pomoć slabovidnim osobama, šestim koncertom pomoglo se jednoj obitelji s osmero djece koja je ostala bez svoje obiteljske kuće, a prošle godine donirana su sredstva za pomoć pri kupnji specijalnih kreveta za potrebe palijativne skrbi Istarske županije.

Svake godine se nastojalo progovoriti o jednom velikom čovjeku naše crkvene povijesti. Tako je kroz godine koncert bio posvećen biskupu Jurju Dobrili, blaženom Miroslavu Bulešiću, nadbiskupu Josipu Pavlišiću, monsignoru Boži Milanoviću, blaženom Francescu Bonifaciu te ove godine biskupu Dragutinu Nežiću. Željelo se time podsjetiti na njihov rad, utjecaj i značenje njihovog lika i djela za povijest Crkve u Istri.

Ravnatelj Caritasa je podsjetio nazočne i na četiri godine djelovanja Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić". Godine 2014. su podijeljene 104 stipendije, 2015. godine 237 stipendija,  2016. godine 421 stipendija, te ove godine, kroz 443 stipendija podijeljeno je oko 1.600.000 kuna. Sveukupno, kroz četiri godine postojanja Zaklade, podijeljeno je 1205 stipendija, sveukupnog iznosa preko 5.000.000 kuna, rekao je preč. Zec, a publika je reagirala oduševljenim pljeskom.

Istaknuo je potom da se time želi pomoći mladima, koji nemaju potrebne materijalne mogućnosti, u postizanju boljih školskih i studentskih uspjeha. Podsjetio je primatelje da, iako ne postoji konkretna ugovorna obveza za primatelje stipendija, primljena pomoć obvezuje ih na posvećenost u učenju, pažnju u obiteljskom okruženju, te na jednu konkretniju svijest o pripadnosti svojim župnim zajednicama. U tom kontekstu  potaknuo je primatelje stipendija da se jave svojim župnicima, koji su im potpisali zamolbe, i ponude svoju pomoć u nekom aspektu života župe, bilo kroz neku pomoć u uredu, u uređenju sakralnih objekata, kroz aktivnost u nekoj od župnih udruga ili zajednica.

„Dar koji ste primili traži jedno vaše takvo angažiranje i prisutnost u životu Crkve koja vam pomaže", naglasio je preč. Zec. Ove godine Crkva u Istri želi progovoriti posebno o starijim osobama pa je stoga pozvao stipendiste da u tom smislu tijekom školske godine povremeno posjete nekog starca ili bolesnika.

Glazbeni dio koncerta potom je započela Limena Glazba Pazin, pod ravnanjem dirigenta Alda Foška,  izvedbom jedne skladbe nedavno preminulog velikog istarskog skladatelja naših dana Nella Milottija, u čast 90. obljetnice njegova rođenja. Druga skladba Limene glazbe bila je "Portret Carlosa Santane". Nakon toga na scenu su stupili mladi izvođači, a ove su godine upravo mladi talenti obilježili Caritasov koncert. Razigranim, veselim stilom prva se predstavila mlada glazbenica Nina Fakin dijalektalnim skladbama „Ča je život" i „Sagdi pojdi"- koju je otpjevala sa sestrom Anom.

O biskupu dr. Dragutinu Nežiću  potom je kroz kratko izlaganje progovorio vlč. prof. dr. sc. Josip Grbac koji je istaknuo da se veličina čovjeka, u povijesnim razmjerima, ne mjeri isključivo po njegovim materijalnim dostignućima, već nadasve po idejama koje je svojim promišljanjem i djelovanjem začeo i time obilježio budućnost područja kojim  je upravljao. Dr. Grbac je istaknuo ulogu biskupa Nežića u djelovanju dr. Bože Milanovića, koji zasigurno ne bi bio mogao realizirati sudbonosne akte za povijest Istre bez placeta svoga ordinarija. Mons. Milanović jednako tako ne bi bio mogao uspostaviti prevažne plodonosne  kontakte s ideološki suprotnim državnim uređenjem, u cilju očuvanja opstojnosti Crkve u Istri i njezinih dobara, da mu u tome nije bio podrška biskup Nežić, čovjek isto tako velikih diplomatskih sposobnosti. Predavač je istaknuo dalekosežne vizije dr. Nežića, napose na području medija, te naglasio kako su današnje postojanje Radio Istre, Ladonje, Danice i drugih medijskih realnosti plod njegovih želja koje je, svjestan mogućeg doprinosa medija Crkvi, već tada nastojao usaditi svojim svećenicima. Dr. Grbac se prisjetio riječi pok. mons. Antuna Heka, ključne ličnosti koja je dala nemjerljiv doprinos medijskom, ali i mnogim drugim segmentima prosperiteta Crkve u Istri, koji je govorio da je on učenik biskupa Nežića. Osim mudrog upravljanja životom biskupije u koju je stigao iz svoje matične Zagrebačke nadbiskupije, biskup Nežić je, slijedom ogromnog interesa i predanog proučavanja postao jedan od ponajboljih poznavatelja povijesti Crkve u Istri, i neumorno se bavio pisanjem kako povijesnih, tako i teoloških tekstova, jer je smatrao da svaki čovjek mora biti upoznat s temeljnim istinama vjere. Još jedan od njegovih prioriteta bio je odgoj mladih, nastavio je dr. Grbac te je podsjetio na velike poteškoće s kojima su se biskup Nežić i mons. Milanović susreli u nastojanju očuvanja zgrade Pazinskog sjemeništa. Zaključio je kako su mnoge realnosti i projekti Crkve u Istri danas potekli upravo iz ideja i tekstova biskupa Nežića te podsjetio kako mu se  Znanstvenim skupom u listopadu ove godine i ovim koncertom nastojalo odati dužnu počast za sve što je učinio za ovu mjesnu Crkvu.

U nastavku glazbenog programa nastupio je Vokalno instrumentalni sastav „Kerubini" iz župe sv. Barbare u Raši s pjesmama „Kumba yah"  i „Moj Isus". Osim glazbom, večer je bila obilježena i recitacijama, Nina Fakin izrekla je dijalektalnu recitaciju „Kako se delaju beside" a Nina Buršić „Noć božićne radosti".

Uslijedile su tri glazbene točke limene glazbe, a publiku su posebno oduševile tradicionalna koračnica „Vojnička straža" i orkestralna obrada pjesme „Glory, glory aleluja".

Slijedeća mlada nada istarske glazbene scene, Dominik Draguzet, publici se predstavio pjesmom kojom je njegov brat Gianluca Draguzet nastupio na MIK-u, „Istra mi je sve na svitu".

Uslijedio je obiteljski nastup, dvije sestre, Nikolina i Petra Kuhar kao vokali, te njihov brat Marko Kuhar na harmonici, izveli su pjesmu „Jedan život malo je", a potom je Nikolina Kuhar otpjevala „Malo mi za sriću triba". Veliko glazbeno iznenađenje večeri bio je superiorni vokal Luke Krulčića, koji je uz instrumentalnu pratnju Nikole Lovrinića, iznenadio publiku izvedbom poznate uspješnice „My way", a nekoliko oduševljenih spontanih pljesaka tijekom izvedbe poznate arije „O sole mio" nedvojbeno je potvrdilo da ovom mladom glazbeniku, ukoliko bude izabrao glazbu kao svoj životni put, predstoji impozantna solistička karijera. U glazbenom dijelu posljednja je nastupila Grupa mladih „Sv. Mihovil" iz Žminja koja je publici podarila pjesme „Moj me otac daruje" i „Silan Bog".

Potom se okupljenima obratio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Osim zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji koncerta te sakupljanju pomoći za Udrugu „Hoću – mogu", zahvalio je i svim fizičkim i pravnim osobama te župama koje su sudjelovale u sakupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije Zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić". Zahvalu za primljenu pomoć izrekla je predsjednica Udruge Klarita Radoš Matijašić. Ona je naglasila da će donacija biti iskorištena za nastavak već započetih projekata, od kojih neke jedino oni provode u Istri, kao što je primjerice Vojta terapija. Progovorila je ukratko o poteškoćama s kojima se suočavaju roditelji djece s poteškoćama u razvoju, jer se njihov život u potpunosti mora prilagoditi terapijama i drugim potrebama djece kako bi im se omogućilo što je moguće kvalitetniji život u zdravstvenom i društvenom smislu. Spoznali smo da su djeca s teškoćama jedan biser u društvu, zbog njih smo mi roditelji postali bolji ljudi, naučili su nas njegovati najvažnije životne vrijednosti, rekla je Radoš Matijašić te pozvala sve okupljene da poštuju različitost i da podrže takvu djecu i njihove roditelje.

Biskup je zatim predsjednici Udruge „Hoću – mogu" uručio ček s iznosom od 50.000,00 kuna koliko je te večeri sakupljeno.

Potom su pročitani donatori Zaklade, a program je  je završio pjesmom Zdravo Djevo u izvedbi Limene glazbe Pazin.

Uslijedila je podjela stipendija u zgradi Pazinskog kolegija. Osnovnoškolci su dobili po 2.500,00 kuna, srednjoškolci po 3.500,00 kuna, studenti po 5.000,00 kuna, te doktorandi po 10.000,00 kuna, izvijestili su organizatori. (iPress) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417750
293185Gost
Bejewel
Igrano:152530
8984Gost
Tetris
Igrano:119982
1318500Gost
Pacman
Igrano:73120
165390Gost
Gold miner
Igrano:54207
420000Gost
Jamb
Igrano:40680
1322Gost
Snake
Igrano:20819
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17456
58Gost
Frogger
Igrano:15337
15170Gost
Invaders
Igrano:12116
111730lab
Simon
Igrano:10072
27Gost
Sudoku
Igrano:10050
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8536
Gost
Opasno nebo
Igrano:8335
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7873
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7753
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7275
Gost
Ninja Kid
Igrano:6803
6000Gost
Ninja
Igrano:6670
Gost
Klonovi
Igrano:6185
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE