Baner
Gradovi i općine
Pazin
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Bratovština 'Hrvatska istra' i Biletićeva 'Oko Učke' za obilježavanje Dana hrvatskog jezika

Objavljeno: 10.03.2017. | 22:45

Zadnja izmjena: 11.03.2017. | 14:27Pošalji na:

Prvo javno predstavljanje Bratovštine 'Hrvatska Istra', u petak navečer u Pazinu, bilo je ujedno i prigoda za ponovni razgovor o dva izuzetna znanstvena i književna ostvarenja dr. sc. Borisa Domagoja Biletića čime je obilježen i početak Dana hrvatskog jezika u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. 

Pogled na teme i prijepore, nakon deset godina od objavljivanja knjige 'Oko Učke: Hrvatskoistarske teme', na žalost, je još itekako aktualan. O knjizi je, ali i o trenutku istarske sadašnjosti, govorio dr. sc. Mario Sošić.

Ugledni hrvatski književnik i intelektualac iz Istre, dr. Biletić u knjizi je u esejima, putopisima i intervjuima otvoreno i polemično progovorio o istarskom hrvatstvu i svim onim politikama i pokretima, od autonomaških do projugoslavenskih koji i danas jačaju dok se narodnosni identitet Hrvata u Istri potiskuje i jezikom, i urušavanjem institucija i nazivima ulica, a posebice tendencijama prisutnima na pulskom Sveučilištu.

- Stoga je i osnivanje ove Bratovštine u 21. stoljeću, u hrvatskoj Istri i hrvatskoj državi, na žalost, potrebno, istaknuo je dr. Biletić osvrnuvši se emotivno na sadržaj knjige i probleme koji su, većim dijelom, trebale biti danas razriješene. Dr. Biletić je i jedan od osnivača Bratovštine.

Udruga Bratovština 'Hrvatska Istra', osnovana 2016. okuplja brojne članove i suradnike, intelektualce, znanstvenike, javne djelatnike i priznate akademske građane, rekao je u uvodu predsjednik Bratovštine dr. sc. Željko Mrak.

- Udruga je osnovana radi promicanja, razvitka i njegovanja hrvatske kulturne baštine, znanstvenog, stručnog i sustavnog izučavanja povijesti hrvatske Istre, djela i rada hrvatskih istarskih preporoditelja, te predstavljanja rezultata toga izučavanja javnosti; radi njegovanja čakavštine, upoznavanja glagoljaštva kao jednoga od temeljaca hrvatske pismenosti i kulture, čuvanja i vrjednovanja izvorne hrvatske kulture, jezika, običaja, vjerskih i umjetničkih zavičajnih zasada i vrijednosti, te prikupljanja novčanih sredstava za obnovu kulturno-povijesnih spomenika i povezivanja i okupljanja istarskih Hrvata u domovini i iseljeništvu.

Bratovština će aktivno sudjelovati i pomagati u razvoju kreativnih ideja mladih pokretanjem i priređivanjem radionica i kampova izvrsnosti – iz prirodoslovno-matematičkih i društveno-humanističkih područja.

Udruga djeluje na području kulture i znanstvena vrjednovanja nacionalne kulturne baštine ovoga dijela Hrvatske, svojim naprednim radom i programima pomažući izgradnju sadržajne budućnosti sviju, a mladih naraštaja osobito.

Od zamisli do registracije Udruge prošlo je nekoliko mjeseci temeljitog rada i pretresanja njezina smisla te mnogih ideja, s pitanjima – da li, zašto, kako, tko, kada...? A sve to tijekom pripremne 2015. i godine osnutka 2016. u rujnu mjesecu u Pazinu, istodobno tražeći početnu potporu, uređujući i opremajući prostorije sjedišta.

Uvažavajući prošlost, gledajući na izazovnu sadašnjicu, te naročito prema bližoj budućnosti, a sukladno svojim programskim načelima i ciljevima, imali smo u vidu navlastito sljedeće:

Tijekom 1870-ih jačao je u Istri nacionalno-integracijski pokret i pokazao se naposljetku ključnim za budućnost istarskih Hrvata. Riječ je o početcima i bujanju hrvatskoga narodnoga preporoda i u Istri kao jednoj od povijesnih hrvatskih zemalja, onoj najzapadnijoj.

Biskup Juraj Dobrila osniva list istarskih Hrvata „Naša sloga". Održavaju se povijesni tabori... Godine 1874. u Kastvu je osnovana Bratovšćina hrvatskih ljudi u Istri sa zadaćom prikupljanja pomoći za uzdržavanje hrvatskih učenika iz Istre i s Kvarnerskih otoka. Tijekom 1880-ih u Istri na političku scenu dolaze nova imena narodnjaka, koja će obilježiti hrvatski politički pokret tijekom idućih desetljeća. Matko Laginja, Matko Mandić i Vjekoslav Spinčić poznati je trojac predvodnik toga vremena – hrvatski istarski preporodni trolist. Kao mladi pravaši zanosili su se vizijama Ante Starčevića o hrvatskoj državnosti i pripojenju Istre Hrvatskoj. Uz njih postoji plejada više ili manje poznatih, čak nepoznatih ili još uvijek zanemarenih, narodnih tribuna koji su bili istinski hrvatski preporoditelji Istre.

Bratovština 'Hrvatska Istra' osnovana je i sa svrhom da svi naši narodni velikani i njihovo sveukupno djelo ostanu zabilježeni u svijesti, spoznajama, osobnoj i kolektivnoj memoriji većinskoga hrvatskoga naroda Istre.

Posebno važnima držimo predavanja u osnovnim i srednjim školama, javna predavanja u domovima kulture, vjeronaučnim dvoranama i na drugim prikladnim mjestima, rekao je Mrak. 

Okupljeni su imali prigode uživati i na podsjećanje na istarske književne velikane. Okupljenima je o knjizi Istarski pisci i obzori: Regionalizam, identitet i hrvatska književnost Istre pod fašizmom, dr. Borisa Domagoja Biletića govorio prof. dr. sc. Irvin Lukežić.

Akademici i znanstvenici u školama

Dani hrvatskog jezika nastavljaju se nizom predavanja u osnovnim školama u Pazinu te u svim područnim školama središnje Istre. 

U povodu obilježavanja tjedna Dani hrvatskog jezika u prostorima škola bit će postavljeni panoi na temu „Hrvatski (materinski) jezik zalog budućnosti".

Predavanja u povodu obilježavanja tjedna Dani hrvatskoga jezika priređuje Bratovština Hrvatska Istra. (iPress) 
Komentari (5)
Damire , kadi si ?!
5 Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 11:51
uskaric
Ča te nič ne zanima ta tema i mišljenja "anti-fascista"?
yušljivac
4 Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 11:12
anti-fascist
opet lažeš, podmećeš i falsificiraš ... ti si slika i prilika prekodrinskog mutikaše
pusikarić
3 Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 10:42
joso
Ti se najprije nauči čitati i pisati na Hrvatskom jeziku pa se onda javi
U ovu HRVATSKU BRATOVŠTINU ISTRE...
2 Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 09:53
uskaric
...trebali bi se učlaniti svi oni, što se smatraju iskrenim i pravim antifašistima a iz priloga br.1 nemogućeg i kvazi anti-fascista
vidimo njegov pravi odnos do svega što je istarsko i hrvatsko.

Takvi anti-fascisti najrađe propagiraju dane ćirilice u Istri...
svašta
1 Subota, 11 Ožujak 2017 22:13
anti-fascist
hrpa uhljeba i kvazi domoljuba ne zna što bi

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419752
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE