Baner
Gradovi i općine
Novigrad
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Uzbuna zbog izmjena Prostornog plana Novigrada: Prijeti zastrašujuća betonizacije uvale Dajla - Karigador

Objavljeno: 17.07.2017. | 14:33

Zadnja izmjena: 17.07.2017. | 14:57Pošalji na:

 
 
 

Iz Zelene Istre stigao je poziv građanima Novigrada i Brtonigle da se uključe u sutrašnju javnu raspravu o Prostornom planu grada Novigrada i iskažu svoje protivljenje uništavanju uvale.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Inicijativa građana iz Dajle, uz podršku Zelene istre, u nastojanju da se spriječi nečuvena devastacija još jedne uvale u Istri poziva građane Novigrada, ali i općine Brtonigla da u velikom broju dođu na sutrašnju (18. srpanj) javnu raspravu o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada Novigrada i pokažu vlasti što misle o planu izgradnje luke otvorene za javni promet  "Dajla- Belveder",  koja se planira na južnoj strani uvale Karigador prema naselju Dajla.

Samo vrijeme održavanja javne rasprave – u 13:00 sati zakazano je s ciljem da se onemogći dolazak onih koji su u to vrijeme na svojim radnim mjestima.

No glavni pokušaj prevare odnosi se na veličinu zahvata u Uvali Dajla - Karigador. Umjesto da se građanima da potpuna informacija o tome kako se u Uvali Dajla-Karigador planiraju graditi dvije luke, jedna u dijelu koji pripada Općini Brtonigla s 400 vezova i druga, koja pripada Gradu Novigradu, sa 63 veza, isti naručitelj – Lučka uprava Umag-Novigrad dva je velika zahvata u procedurama izdavanja dozvola prikazao zasebno.

Na taj je način ishodovao i rješenje Ministarstva zaštite okoliša da ne treba provesti postupak procjene utjecaja na okoliš za luku u Gradu Novigradu, ne spomenuvši kumulativni utjecaj dva zahvata u istom zaljevu.

U dijelu zaljeva koji spada u Grad Novigrad radi se o zahvatu izgradnje luke površine oko 2 ha, s produbljivanjem, izgradnjom armirano betonskog lukobrana ukupne dužine 150 m, obaloutvrdnog zida visine od 2,0-3,5 m s predviđenim prostorom za dizalicu i istezalište. Ukupno je predviđeno 63 vezova uz popratnu gradnju (ugostiteljski objekti, sanitarije, recepcija). Lučka uprava Umag-Novigrad je naručila izradu elaborata zaštite okoliša, a Ministarstvo zaštite okoliša je na temelju elaborata zaštite okoliša koji je izradila tvrtka Kappo, izdalo nečuveno rješenje da nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš i u kojem se navodi da neće biti utjecaja na okoliš i prirodu iako se planirani zahvat ulazi u područje ekološke mreže EU NATURA 2000 HR1000032 "Akvatorij zapadne Istre" s međunarodno važnim područjem za ptice, koje također obiluje strogo zaštićenim vrstama kao što su periske.

S druge strane zaljeva, planirana je druga luka otvorena za javni promet "Karigador" kojom se planira nasipavanje morske obale i mora i to oko 0,8 ha, izgradnju mola dužine 335 metara, 400 vezova, izgradnja travel lifta od 40 tona i servisa za barke itd. Zbog tog zahvata je i osnovana udruga "Moj lipi Karigador" koja podržava mještane Dajle da se aktiviraju i priključe građanskoj inicijativi protiv betonizacije uvale Dajla-Karigador. (iPress)

  
Komentari (11)
johan
11 Srijeda, 19 Srpanj 2017 18:28
stara kuka
imaju visoke skole made in Visignano, placene sa soldima poreznih obveznika, vinom i prsutima.
Karigador direkt
10 Srijeda, 19 Srpanj 2017 16:36
Johan
Ma skoro da pozabin ti reć stara kuko moja , već san poša leć ,ma san se torna da te pitan nešto ća me muči.
Ma ti si finija plesni tečaj ?
Per ke,pensam da ako forši imamo diplomu da smo finili plesni tečaj moremo anke delat projekte za aerodrom u karigadoru ,ča ne?
Ma ki zna ,ja ne znam nikega koga bim moga pitati za aerodrom,mi more ki pomoć da najdemo odgovor na to pitanje.
Forši za storit aerodrom u karigadoru na triba diploma višeg plesnog tečaja , vero ne znam .
Karigador direkt
9 Srijeda, 19 Srpanj 2017 16:03
Johan
A daj stara kuko ,pa dotični je vrlo važan u ovoj ciloj štoriji od Marinade u Karigadoru, pa ća ti to ne znaš ?
Stari moj , kada ti vinar reče da mora bit marina ,ča ćeš storit drugo nego virovat mu -in Vino Veritas.
A slušaj ,vino mu je dobro ,ne morem niš reć po tem pitanju ,samo se pitam da forši ni on finija tečaj plesa i višu muzičku ka naš barba sergio .
ma ki ćega znat ,peram da imaju pre visoke škole za naš karigador
johan
8 Srijeda, 19 Srpanj 2017 15:37
stara kuka
hebo te Cattunar !
Karigador direkt
7 Utorak, 18 Srpanj 2017 23:11
Johan
Nadovezujem se na bezvezne komentare za rocco i staru kuku s odgovorima : ako vam uvala u karigadoru smrdi ,a vi slobodno produžite korak i idite do Nove Vasi u konobu popiti malo dobrega vina Catunar da se oraspoložite ,možda od tamo smrdi direktno do Karigadora.
Karigador je odavno ušao u civilizaciju i nije trebao ni vaše komentare, niti vaše ideje da bi se civilizirao .
900 je ljudi potpisalo peticiju protiv projekta Luke otvorene za javni promet Karigador što jasno govori o cijeloj ovoj situaciji.
6 Utorak, 18 Srpanj 2017 19:35
stara kuka
da je uvala puna blata - je !
da uvala smrdi u ljetnim danima - smrdi !
da li bi to trebalo srediti - trebalo bi !

a slovencima bi trebalo nabiti takav porez na vikendice, da bi je odmah poklonili, a ne prodali za silne novce.
I nisu samo dvije u pitanju, ima ih mnogo, mnogo vise.
5 Utorak, 18 Srpanj 2017 08:23
rocco
Nitko tu ne brine za nikakvu "zastitu" icega sto bi tamo bilo vrijedno zastititi u krajobraznom smislu. Slovenski vlasnici 2 ( slovima: dvije!) oronule vikendice na plazi, koje vec 50 godina iznajmljuju "na crno" su razocarani, jer ce im radovi pokvariti biznis ( pritom se i pitam da li placaju proracunu RH koncesijsku naknadu za koristenje pomorskog dobra?) pa sada panicno prodaju te prizemnice od 50 m2 za 750.000 Eura. SLO ministar Erjavec je takodjer tamo.
Nekolicina lokalaca koji tamo drze barke i koji drze da je ta vala valjda njihovo dosjelo vlasnistvo su ljuti sto im se netko mijesa u "posjed" a lokalni naivci im se pridruzuju protestirajuci sto se koncesija daje "privatniku". A kome bi se trebala dati? Socijalistickom savezu radnog naroda?
O Zelenoj Istri sam sve rekao.
4 Utorak, 18 Srpanj 2017 07:47
rocco
U Dajli i Karigadoru nema nicega. Ni kioska za kupiti novine. Kada se pokusa nesto raditi i investirati u tu valu, lokalci, pogotovo oni koji imaju sasvim izvjesan interes u ocuvanju statusa quo, krenu protestom braniti te svoje interese. Slovenci sa vikendicama "u moru" tj. doslovno na plazi brane privilegirani pogled kojega su zasluzili uz pomoc SUBNOR-a, a lokalci sa nelegalnim vezovima za barke nastoje da se ne talasa.A kakvio je zaista stanje sada tamo? Sada je ta vala smrdljiva blatna barustina koja ne koristi nista i nikome, ni ljudima a bogami ni pticama ili "periskama" Jedino koristi nekolicini ovih gore navedenih, pritom iskljucujuci ikakvu mozebitnu korist za sve ostale stanovnike.
Jednom ako se po ovom prijedlogu nesto uredi, konacno ce se moci reci da su Dajla i Karigador usli u civilizaciju.
A kao sto rekoh, Zelena Istra je samo uskocila na uslikavanje za medije, sto obicno cine.
3 Utorak, 18 Srpanj 2017 03:52
Black Goat
Dok je ids-Ovca biti ce i betonizacije.
2 Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 23:18
otpisani
"...U more tone sve ča je cvalo,
I nek je proklet ko mi tebe ote
Rojena valo, rojena valo, lipi moj živote..."

Na žalost, ima nešto u nama ljudima što nas tjera da činimo ili prihvaćamo stvari koje nam u biti nisu ni potrebne a sve u ime obmane o nekakvom "napretku".
Kada bi zahvat u toj uvali bio na korist lokalnim stanovnicima i kada bi sav profit ostao njima to bi imalo smisla.
No bojim se da će ta promjena koja će nastati izgradnjom marine, lokalnom stanovništvu donijeti uglavnom nemir i sasvim novi način života na koji ta mala zajednica koja živi oko te uvale nije naviknuta. moguće da će dio poduzetnije populacije tu situaciju iskoristiti za otvaranje kakvog novog restorana, apartmana, trgovine, ali ipak mislim da je to pre mala dobit za sve koji tamo žive, u odnosu na gubitak mira i kvalitetnog stanovanja.
Za očekivati je da za takav zahvat nema dovoljno sredstava u gradu Novigradu i općini Brtonigla pa bi to bilo ponuđeno nekakvim "investitorima" a u tom slučaju "investitor" postaje gazda na duži period a profit završava daleko od te uvale.

Prijedlog 1:
Grad Novigrad zajedno sa općinom Brtonigla raspisuje referendum u kome njihovi građani donose odluku da li zahvat u uvali ili ne. Ako da, onda grad i općina postaju inicijatori i glavni osnivači dioničkog društva a ostali članovi (dioničari) trebaju biti prvenstveno građani koji žive neposredno uz uvalu pa i drugi iz Istre a poslovne odluke donose prema zakonu o dioničkim društvima.

Prijedlog 2:
Ako referendum i zainteresiranost lokalnog stanovništva ne prođu povoljno, onda je bolje ništa ne činiti, već uvalu ostaviti takvu kakva je za neka buduća (bolja) vremena.

(...a argument koji se odnosi na ptice i periske je glup i nadasve infantilan)
Peglas Dusice draga
1 Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 16:32
rocco
Gradjani Novigrada i Karigadora b trebali biti sretni zbog tog projekta a eventualno se okupiti samo za dati veliku podrsku. Zelena Istra nema pojma kako i sto treba, nego se samo povremeno ukljucuje u neke medijski iskoristive teme radi samopromocije.

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419752
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE