Baner
Gradovi i općine
Buzet
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Josipović u Buzetu: Potrebna nam je hrabrost i odlučnost kao u NOB-u i Domovinskom ratu

Objavljeno: 18.08.2012. | 15:18

Zadnja izmjena: 18.08.2012. | 15:37Pošalji na:

 
 

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas kako su danas, kada je ekonomska kriza okovala Hrvatsku, Europu i šire, one vrline koje su pokazane u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu jedini izlaz iz krize.

"Hrabrost i odlučnost vode uspjehu. Uvjeren sam da duh uspjeha koji su dali partizani NOB-a i borci Domovinskog rata može biti duh cijele Hrvatske", rekao je Josipović u Brgudcu na svečanom zboru kojim je u organizaciji buzetske Udruge antifašista i županijskog Saveza antifašista, obilježena 70. obljetnica osnivanja Prve istarske partizanske čete.

Predsjednik je kazao je kako su partizani i partizanke budućim generacijama dali slobodu, perspektivnost i pripadnost Europi sazdanoj na antifašizmu.

"Ono što su partizani radili od 1941. do 1945., to su junaci Domovinskog rata učinili u Domovinskom ratu, branili i obranili Hrvatsku od fašističke ideologije, okupacije i agresije“, rekao je.

Hrvatski predsjednik je posebno pozdravio partizane i partizanke kazavši „da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje moderne Hrvatske“.

Na skupu je ukazana potreba vraćanja ukinutih prava borcima Narodnooslobodilačke borbe, pa je predsjednik Josipović u izjavi novinarima kazao kako željno čeka dan kad će potpisati Zakon koji će oživotvoriti Deklaraciju o antifašizmu za koju je i on glasao kao saborski zastupnik.

Predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman ustvrdio je kako se "dolaskom na vlast HDZ-a počelo s mržnjom prema svemu što je antifašističko".

"Antifašistički borci su diskriminirani, poniženi, povrijeđeni, na sve se načine rušilo njihov ponos i ljudsko dostojanstvo, a oduzeta su im borbom i radom stečena prava. Očekujemo da koalicijska Vlada konačno započne s radom na oživotvorenju Deklaracije o antifašizmu“, rekao je Jerman.

'Pupovac govori kao da je on predsjednik neke druge, srpske Hrvatske'

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako je u pismu tjedniku Novosti u kojem je iznio niz kritika na račun predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca "jače i agresivnije" reagirao, jer smatra kako mu se podmeće da vrši pritisak na izdavača tog lista (SNV), iako je pravi razlog Pupovčeva nezadovoljstva Josipovićevo zalaganje za pluralizaciju na sceni sprske nacionalne manjine.

"Nije se reagiralo na pravi razlog nezadovoljstva, a to je moje zalaganje da se što više pripadnika srpske manjine, posebno istaknutih ljudi, pojavi u Kninu, što predstavlja pluralizaciju, nego se izmišlja da hoću utjecati na financiranje novina koje imaju tiražu od 200 – 300 primjeraka i malo su relevantne", rekao je Josipović na Ćićariji.

"Dakle, ide se drugim putem koji nije korektan, koji je maskenbal. Stoga je to izazvalo jaču reakciju nego što ste to navikli od mene", pojasnio je predsjednik Josipović.

"Recimo sve kako je i što jest", dodao je Josipović koji je jučer pismom reagirao na tvrdnje urednika Novosti Ivice Đikića da on zloupotrebljava funkciju predsjednika kako bi se Srpskom narodnom vijeću koje financira Novosti dokinule novčane dotacije iz državnog proračuna.

Josipović je u razgovoru s novinarima danas ustvrdio kako je dobio niz pritužbi na Pupovčev rad i to iz Vukovara i drugih gradova u kojima ima jako puno Srba. "Pustimo osobne stvari, jer mislim da je vrlo važno razgovarati na načelnoj razini o tome kako se brinemo svi skupa o manjinskim pravima“, rekao je Josipović.

Dodao je kako je zapravo povod ovom sukobu Knin i činjenica da je umjesto, kao što se možda očekivalo, gospodina Pupovca, na proslavi Oluje u Kninu bio gospodin Veljko Đakula.

"To pokazuje da dolazi do određene pluralnosti na manjinskoj sceni. Pupovac se možda zbog nedolaska u Knin i ima pravo ljutiti, ali ne i reagirati na način na koji je to učinio. Mislim da dolaze vremena kada će se na drugačiji način uređivati ona prava koja nisu do kraja riješena, poput obnove, zastupljenosti Srba u tijelima lokalne samouprave i državnim tijelima, i to uspješnije nego do sada", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je opovrgnuo da na ovaj način namjerava politički umiroviti Milorada Pupovca. Rekao je kako apsolutno nema nikakve namjere miješati se u to te je izrazio uvjerenje da će Pupovac još puno puta biti izabran u Sabor.

"To nije moja stvar, nije moje da biram tko će biti predstavnici srpske, ili bilo koje druge manjine. Moje je da pomognem svima koji žele da Hrvatska bude država u kojoj su svi integrirani. To je moj cilj i to ću raditi bez obzira što tko o tome mislio“, ustvrdio je Josipović.

Kazao je i kako su Pupovčeve riječi da podnese ostavku pa da onda bude predsjednik, vođa ili lider srpske manjine tragične. "Kao da postoje dvije Hrvatske: jedna koje sam ja predsjednik, a druga srpska kojoj je on predsjednik. Ne, meni su svi građani bez obzira na nacionalnost jednaki, naravno i srpske nacionalnosti. Ja sam svima njima predsjednik i želim svima dobro“, kazao je Josipović. (H) 
Komentari (78)
Top 100 shits of the year
78 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 14:28
ludidabar
Blento, baš je super kad te ekipa pali a ti praviš od sebe majmuna. Hahahahaha... Osvojiti ćeš svih sto mjesta u godišnjem natjecanju.
Landosh
77 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 14:03
Glupan
Izvini što sam previdio tvoj upis i zaboravio te svrstati među isključivce.
Da ,naravno sve talijansko,istrijansko,hrvatsko,srpsko je najbolje.
Sve kinesko je smeće.
Ha,ha probaj prodati talijanstvo talijanima koji dođu na ljetovanje.
Hou
76 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 13:19
Glupan
Da skratim.
Toliko su vas pacifizirali da mi je mučno.
Pomislim da su istrijani sveci,a kad ono ispadaju sitni lopovčići koji nemaju drugi način za zadovoljenje svojih životnih potreba.
Ma i crkveni miš mi izgleda više čovjek nego vi pod vodstvom vaših"lidera".
hou,ponosim se tvojim razmišljanjem
75 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 13:13
Glupan
Naime,izgleda da si uspio razlućiti državu od vlasti.
Pa kad iz tog kuta pogledaš,ja ne ponižavam istrijane kao ljude,već iznosim svoje neslaganje sa "istrijanskom" politikom koja po mom mišljenju vodi u propast moje sunarodnjake.
A več sam napisao da je čak i Isusovo pravilo za život,determinirano postupcima koji se čine normalnim,uz poštivanje zakona koji su na snazi trenutno.
Praviš se nevješt,
74 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 12:56
HOU,HOU
opet ponižavaš Istrijane...(ako ga ima) bog će ti oprostit.
U Hrvatskoj nažalost ne žive samo Istrijani...ima i Dalmatinaca,Zagoraca,Slavonaca,Hercegovaca(ti su najkvalitetniji i vjerojatno od njih potičeš) te mnogi drugi koji isto tako snose odgovornost...odnosno njihovi predstavnici u vlasti.
Što s njima,misliš da su sretni za razliku od tebe koji vjerojatno dobro živiš...misliš da su sretni što su im lopovi tipa Sanader i mnogi drugi priredili tako jadan život u bogom danoj državi sa najidealnijim resursima za život u Evropi.
hou
73 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 12:37
Glupan
Ne mogu razumjeti da državu u kojoj živim razjebavaju domači "izdajnici"istrijani.
A za ono drugo: prvo moraš postati čovjek da bi mogao imati mišljenje o čovjeku.
Na moju žalost istrijan nije sinonim za čovjeka,na moju radost istrijanac je sinonim za čovjeka.
Glupane uvijek poput mačka padaš na noge...
72 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 12:28
HOU,HOU
bar se to tebi čini.Pozitivno je to što voliš što si Hrvat,meni osobno u ovoj situaciji je samo ono što jesam i gotovo...i da nisam nemam čime posebno biti ponosan da mi netko na tome zavidi.
Tu je razlika,ti si zaljubljen sam u sebe i u ogledalu kad se briješ vidiš bezgrešnog i savršenog čovjeka ...Hrvata sa oreolom koji svima može djeliti lekcije o moralu i poštenju.
Možda ti osobno to i jesi,svaka čast ali svi nismo anđeli i ne možeš reći gluposti koje ovdje pišeš .
Mi svi ostali glupani želimo samo život dostojan čovjeka kojeg ti zdušno spominješ,jebe mi se u kojoj će to državi biti,ja nikamo ne idem,ostajem tu.
Tebi je bitno da to bude kako je sada ,da nas takvi "anđelčići" dotuku do kraja,naši domaći izdajnici HRVATI ne neki drugi iz pizde materine...ne mogu razumjet da te nije sram što pišeš.
Glupan
71 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 12:17
landosh
Da, istina je i drago mi je da se slažeš da je NDH zločinačka tvorevina. Stvorili su je fašisti koji su usput bili i Talijani. No fašiste ne treba izjednačavati s Talijanima kao ni Hrvate uglavnom s komunistima ili ponekad s ustašama. A to se često događa u medijima.
Dobro je
70 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 12:13
landosh
Vjerujem da Glupan i roger kint ne odlaze u kupovinu živežnih namirnica u Italiju nego kupuju domaće, skuplje i nekvalitetnije. Ipak talijanska ekonomija ne funkcionira, iako nisu imali nijedan bail-out EU.
Čak im automobili ne valjaju, od Chryslera do Ferrarija. A da ne govorim od načalama. Je da su vlasnici i proizvode 95% svih naočala na svijetu (pa i Ray Ban), ali koji je to užas od proizvoda.
Zatim, u svakom kafiću imaju talijanske strojeve za kavu jer su najlošiji i najjeftiniji. Zna se da su njemački najbolji. Ustvari ne, oni Končarevi su najbolji.
Istina je da Venecija napravi sama više profita od turizma nego cijela Hrvatska u godinu dana, ali nemaju oni tako lijepo more.
Istina je da svako jutro je kolona na Kaštelu i Polovaniji ekipe koja odlazi raditi u Italiju, ali to je samo tako, bez nekog smisla.
Je da talijani nemaju veze sa starim Rimljanima iako genetske analize pokazuju drukčije, ali zato Hrvati imaju veze sa starim Hrvatima iako genetske analize pokazuju drukčije.
Istina je i da je čobanac u svijetu poznatiji od pizze.
Istina je da su Talijani u samo 25 godina nametnuli svoje riječi u dalmatinske i istarske dijalekte, tako da je tek 1918. u Zadru Calle larga nazvana Calle largom. Prije se zvala Calle larga.
Treba shvatiti da su Hrvati i Talijani uvijek živjeli zajedno i prosperirali zajedno (osim u NDH), a tamo gdje nisu je sad još uvijek problematično. Eto, Neum je proizvod toga što Dubrovnik nije htio s Venecijom. Danas to plaćamo. Ili pogledajte razliku između Senja i Karlobaga s jedne strane i Raba s druge. Probajte pogoditi gdje je bila Venecija a gdje nikad nije bila.
landosh zahvala
69 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 11:55
Glupan
Zahvaljujem što si upisao istinite relacije.
Naime da sam ja kao Hrvat upisao da su ustaše izmislili talijani ,bio bi zasut "drvljem i kamenjem".
Zato još jednom hvala što si i istrijanima omogučio uvid u rad njihovih "idola".
mafija 2
68 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 11:45
Glupan
Sva sreča da danas i jedni i drugi imamo kralja.
No ono da su ustaše trenirani i obučavani u italiji te da im je putem fašizma i nacizma omogučena uzurpacija hrvatske potpisujem.
Naime,valjda če i zadnjim srbima postati jasno da su ustaše silom preuzeli vlast i tjerali u ime talijanskog prijestolonasljednika,ljude da čine zločine protiv čovječnosti.
A o ekonomiji koja opstaje samo zbog europske unije,a počiva na onome:štuk i pitura fa bella figura,ne želim ni trošiti slova.
Tomislav 2.
67 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 11:31
landosh
Eto, kad je Hrvatska imala kralja na čijoj krunidbi je bio i sam Ante Pavelić: http://hr.wikipedia.org/wiki/Tomislav_II.
Valjda je i zato NDH izgubila kako je izgubila u 2. Svj. ratu kad su Ustaše formirane i trenirane u Italiji, bili su talijanski saveznici, imali talijanskog kralja... Kad se petljaš s gubitnicima ne možeš ni biti drugo.
S druge strane, mogli bi se bar ugledati na proizvodnju i trgovinu ako već ne može na rat i ubijanje. Jedna je osma ekonomska sila na svijetu, a druga uopće nema ekonomiju (pitajte one s kreditima u tzv. švicarcima).
Dick
66 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 08:50
Glupan
Nečeš vjerovati,no ja mislim da države imaju smisla do trenutka kada če početi odgajati pojedince svjesne sebe.
Tada država više neče imati smisla.
Ovdje ipak pišem o ljudima koji ne cijene niti razumiju trenutno stanje.
A na tvoje pitanje odgovor je : uvjek ču podržavati državu koja omogučuje život pojedinca,dostojan čovjeka.
Bilo gdje živio poštovati ću državu koja poštuje ljudska prava.
Zato se ovdje otvara problem onih koji poštuju samo svoje ljudsko pravo a zaboravljaju obveze i elementarnu moralnost.
Znaš,meni ne pada na pamet kad sam u Italiji njih nazivati fašistima,niti pljuvati njihovu vladu zbog krize.
No na ovom portalu veči broj nickova ima samo jednu vodilju,a to je da Hrvatska ne valja te da Hrvati ne valjaju.
Na njihovu žalost situacija je obratna,oni ne valjaju iz prostog razloga jer se ponašaju kao uvrijeđeni tinejđeri(no možda jednom politički odrastu i shvate da ovo što sada čine nije dovoljno dobro za zajednicu gdje žive).Sada im se čini da im je dobro to što im izgleda da može biti i gore,no posljedice ovakvog pristupa nemaju pozitivan završetak .
Znači ukratko,ja ovdje pišem o isključivosti onih koji sebe nazivaju istrijanima,te upozoravam na posljedice takvog ponašanja koje su sve očitije(a tek kad mladi naraštaj shvati da može ostvarivati svoja prava,istrijani če se nači u vrlo nezavidnoj situaciji).
Glupan
65 Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 07:45
DickCheese
Cijenim tvoju iskrenost u vezi nicka ali, pogledaj malo samo u prošlo stoljeće na balkanu, kada je 1918 nastala Jugoslavija, to je bilo ono pravo i vječno, pa SFRJ 1945. isto tako, Pa 1991 RH.
I uvijek su zatiratelji nestajali, a aktualni su baš oni pravi, osloboditelji i bilo je za vječnost.
Pa te pitam, kako si siguran da je ovo baš ono pravo i vječno? Kako ja mogu biti siguran da ti kao pravi režimlija i budžetlija nećeš sutra ako npr. dođu bugari nećeš biti njihov najžešći zagovornik? Pa možda i kreneš zatirati zatiratelje kao prava balkančina.
Uuuu što smo zakrvili situaciju...
64 Srijeda, 22 Kolovoz 2012 21:57
HOU,HOU
to se zove demokracija,kažeš što misliš i nitko te ne ubije...šalim se.
puno sam naučio iz povijesti i ljudskih prava te sam na tome jako zahvalan autorima upisa.
Morat ćemo ipak trpjeti jedni druge bez obzira na to tko je prije došao na ove prostore...Hrvati,Srbi ili amebe ...pozdrav svima i ne opterećujte se glupostima ,igra se nastavlja...ako oni koji stvarno vladaju našim sudbinama kažu sutra da je ovdje oduvijek bila Švedska bit će tako,kao kad su odlučili da više neće biti Jugoslavije.
glupsone
63 Srijeda, 22 Kolovoz 2012 20:18
roger kint
srbi su goli qrac za žabare!

iako ni jedni ni drugi nikad rat nisu dobili..
landosh
62 Srijeda, 22 Kolovoz 2012 20:14
Glupan
Jako sam zainteresiran za tvoje statistike,sastavljene putem izjašnjavanja o materinjem jeziku.
Naime . popis stanovništva po materinjem jeziku je za mene jedini mjerodavan za to vrijeme pri određivanju stvarne pripadnosti.
Svi kasniji popisi bazirani na "poslovnom " jeziku su nebitni u smislu narodnog sastava stanovništva.
Nemam namjeru ponavljati,no zbog čega ti hrvate uporno nazivaš jugoslavenima?
A što se tiče govornog fundusa,zamisli da te 25 godina izoliram od svega i nudim ti samo svoje nazive??
Ne očekujem razumijevanje,očekujem još gluposti u smislu moji preci su ok,vi ste krivi što niste formirali državu prije nas pa ste mogli osvajati temeljem državnosti.
Ha,ha kad bolje promislim i talijani i srbi su bili obični okupatori
landosh
61 Srijeda, 22 Kolovoz 2012 20:08
roger kint
imam jedno pitanje za tebe:

da li si ti rođen ovako retardiran ili si uzimao dodatne sate?
glupane, imas pravo
60 Srijeda, 22 Kolovoz 2012 19:45
Kitz
истра је одувек била српска, а истријани су прави срби само сто тога нису јос свесни!
59 Srijeda, 22 Kolovoz 2012 19:40
landosh
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Istria_census_1910.PNG
JOŠ U RUBRICI
Apsurdi: HNS bi u Istri koalirao s IDS-om i SDP-om a u Vladi s HDZ-om, buzetski čelnici istupili iz stranke
Asfaltom zatrpali potok u Sovinjaku, naručitelj radova Županijska uprava za ceste
IDS-ova direktorica Laura Šuperina uhljebila kćer 'veterinarku' u laboratorij Istarskog vodovoda
'Dešifrirani IDS. Od ubojstva Martine Duras do kompostane u Buzetu'
Kajin: IDS je uvijek uz prljavi kapital, danas i uz zaštitu Vlade
Buzet: nije uspio referendum o izgradnji kompostane

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419752
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE