Baner
Gradovi i općine
Buzet
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

HNS: U Buzetu nezaposlenost veća za 260 posto, a proračun manji za 20 posto

Objavljeno: 29.01.2013. | 12:17

Pošalji na:

Branko Rončević, Vlatko Mrvoš i Dragan Kranjčić
 
 
 

BUZET - Potaknuti pomanjkanjem vlastitih ideja, gradska vlast 2006. godine naručuje, od vanjskog suradnika, izradu Projekta ukupnog razvoja Grada Buzeta 2007. do 2011. koji je trebao bit putokaz razvoja Buzeta. Godine 2007. Gradsko vijeće prihvaća navedeni projekt temeljen na 48 razvojnih točaka koje su se planirale realizirati u narednih 5 godina. Te iste godine u Buzetu je bilo 67 nezaposlenih, a gradski proračun iznosio je 48 milijuna kuna. Od tada se buzetska „bajka" pretvara u surovu stvarnost, kazali su na današnjoj tiskovnoj konferenciji članovi buzetskog HNS-a Branko Rončević, Vlatko Mrvoš i Dragan Kranjčić.

Gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Valterom Flegom, od 48 usvojenih točaka projekta do ove godine realizira samo 10, upozoravaju HNS-ovci.

- Sustavni nerad i nesposobnost u realizaciji plana razvoja doveo nas je u situaciju da nam od trenutka usvajanja tog plana nezaposlenost konstantno raste i da u prosincu 2012. dostiže brojku od 240 nezaposlenih, što je povećanje od strahovitih 260 posto. Ovakvo povećanje stavlja Buzet među vodeće gradove i općine u Istri
po negativnom trendu rasta nezaposlenosti. Ovi podaci demantiraju gradonačelnika koji obmanjuje javnost izjavama da se posljednje tri godine broj nezaposlenih u Buzetu smanjuje.

Izjave Valtera Flege o zapošljavanju 1000 mladih ljudi, ukoliko postane župan, dok se istovremeno 173 Buzećana mlađih od 35 godina, nalazi na zavodu za zapošljavanje i bori za svoju egzistenciju, u najmanju su
ruku neozbiljne. Usporedno s rastom nezaposlenosti dolazi do pada gradskog proračuna za 10 milijuna kuna u odnosu na 2007. godinu. Za 2013. godinu usvojen je proračun u iznosu od oko 38 milijuna kuna, što je gotovo jednako proračunu iz daleke 2005. godine.

Do ovoga ne bi došlo da je buzetski IDS, koji je na vlasti više od 20 godina, radio proaktivno i da je stvorio preduvjete za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Sada plaćamo cijenu, ne recesije, već sustavnog nerada i neznanja, kažu u HNS-u.

Smatraju da je aktualna vlast u potpunosti zanemarila i zapustila razvojne i gospodarske investicije, dok se glavnina potrošnje gradskog proračuna, više od 45 posto, svodi na ulaganja u javni sektor, odnosno hiperprodukciju i obnavljanje društvenih domova, boćališta te kozmetičke zahvate na ulicama Buzeta, što je u ovom trenutku beznačajno za gospodarstvo i nezaposlene Buzećane. Istovremeno, mjere subvencioniranja poduzetništva koje su započele u posljednjih nekoliko godina iznosile su približno 2 posto proračuna grada, odnosno od 500 do 800 tisuća kuna, što je pohvalno kao namjera, ali nedostatno i neozbiljno da bi se polučio ikakav pozitivan rezultat, što i statistika potvrđuje.

Buzetski HNS-ovci smatraju da je pokretanje gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta apsolutni prioritet te navodi mjere kojima će se to ostvariti. Stoga predlažu stavljanje u funkciju barem jedne gospodarske zone od pet predviđenih, prije svega Male Hube ili Mažinjice koja već više od 24 godine nije realizirana i još nema potrebnu infrastrukturu te stvaranje poduzetničkog inkubatora tako da se prostori u vlasništvu Grada Buzeta pod hitno stave u funkciju i da se u njima započnu obavljati djelatnosti, pri čemu bi se povoljnim uvjetima najma potaknulo i samozapošljavanje.

Slijedi uspostavljanje javno-privatnog partnerstva, osnivanje poljoprivredne zadruge, korištenje fondova EU s naglaskom na projekte u komunalnoj infrastrukturi, gospodarstvu i turizmu, smanjenje potrošnje u javnom sektoru i značajno povećanje poticaja u gospodarstvu i smanjenje komunalnog doprinosa za nove gospodarske investicije.

- Aktualna vlast ne zna ili ne želi prepoznati probleme našeg grada i odrediti prioritete, nesposobna je u provedbi vlastitih programa i preuzetih obveza. Zbog svega navedenog mladi našega grada osuđeni su na odlazak i zapošljavanje u drugim sredinama. Buzet treba promjene, projekte i programe, ali najviše od svega treba ljude koji su sposobni pokrenuti razvoj grada, kažu u HNS-u, najavivši da će u narednim mjesecima svoj program detaljno predstaviti javnosti. (iPress) 
Komentari (15)
Flegić bude sve to popravio kada naraste
15 Subota, 02 Veljača 2013 21:46
INTELEKTUALAC ISTRIJAN
Nema straha sada će MALI FLEGIĆ kada bude župan sve to rješiti... nemojte imati straha Nino čvrsto drži konce svojim marijonetama Bambiju u Puli i Flegiću kao županu neće dozvoliti da mali zasere županiju ...

"Pojedinac zaista može biti glup, ali definicija gluposti je timski rad."
Edward Paul Abbey
Gradonačelnik hoće biti župan?
14 Četvrtak, 31 Siječanj 2013 12:23
Garfield 01
Gradonačelnik Buzeta, mjesta gdje je nezaposlenost strahovito raste a proračun se drastično smanjuje želi zasjesti u foteljhu Župana, Valjda mu je Buzet postao pretjesan pa sad želi gospodariti životima svih u Istarskoj županiji, Županiju dovesti na prosječki štap i povećati nezaposlenost!

U takav predizborni program bi se dalo povjerovati!
Medicina rada
13 Četvrtak, 31 Siječanj 2013 10:52
Abbate di Praglia
Buzet se šlepao sredstvima iz državnog proračuna za brdsko planinske krajeve. Tamo je sjedište za Istru Hrvatskih voda tako da ogromna sredstva preljevaju u gradsku kasu. Gospodarstvo drže na nogama nekolicika tvrtki kao Cimos, Vilstroj, Automatic servis, Buzetska pivovara i još su na životu zato što ih poslovne banke drža na respiratoru. Argoprodutku, Drvoplastu i još nekolicini ni antropin ne može pomoći.
12 Srijeda, 30 Siječanj 2013 19:02
stufi
AYUBOWAN, nije Buzet najbolji, daleko od toga, ali se u određenim segmentima bolje snašao i to je pozitivno. I to im treba priznati, a ne kritizirati.
Dakle, svi buzetski političari i
11 Srijeda, 30 Siječanj 2013 18:33
Glas naroda
"političari" dolaze iz Istarskog vodovoda, počev od Kajina, Valtera Flega do cijele bulumente lokalnih šerifa po mjesnim odborima, upravinim odborima i slično. Očito u Vodovodu nemaju što raditi, pa eto imaju vremena za mlaćenje prazne slame. Zanimljivo je i da su manje-više svi iz IDS-a.
...ej stufi,stani malo...
10 Srijeda, 30 Siječanj 2013 18:32
AYUBOWAN
...nije Buzet daleko ispred ostalih istarskih gradova,takvim izjavama se precesto hvale vodeci IDS-ovci Novigrada za svoj grad.I ne da Novigrad prednjaci samo u Istri,on je gotovo pa i najrazvijeniji u Hrvatskoj.Evo citata iz Glasa Istre:

"Članica predsjedništva Katarina Nemet rekla je Milos dosadašnjim radom značajno pridonio boljitku Novigrada i njegovih stanovnika, da su ostvareni svi zacrtani projekti u posljednjih desetak godina i da je njihov grad postao najrazvijeniji u Hrvatskoj."
9 Srijeda, 30 Siječanj 2013 17:45
tea M
imaju li ovi anonimusi ikakvog političkog iskustva uopče? ili se vode onom starom, kad svi trče, trčimo i mi... i gdje su zapravo bili sve ove protekle godine? očito im nije smetao način vođenja grada kada se ranije nisu bunili... smrdi mi na jeftino hvatanje predizbornih poena...
Političari?!
8 Srijeda, 30 Siječanj 2013 17:01
stufi
trgovac nekretninama koji se ozbiljno uhvatio raspravljati o prostornom planu grada, mladac kojeg je stari fino uhljebio u vodovod i ovaj treči anonimus koji je tako i onako nebitan...
i krenuli kritizirati one segmente u kojima je Buzet daleko ispred ostalih istarskih gradova i kojima daleko racionalnije upravlja u odnosu na druge gradove. argumenti im baš i ne drže vodu...
7 Utorak, 29 Siječanj 2013 17:32
Abbate di Praglia
Mladi ljudi se žele uključiti u politički život svoga grada i to je pohvalno. Politika u Istri treba nove ne ukaljane kadrove koji svojim radom, znanjem i vještinama mogu doprinijeti razvoju grada i županije. Pritom ne treba blatiti političke suparnike, nego u ozračju konstuktivnih prijedloga iznijeti mjere i korake kojima bi se zaživilo gospodarstvo i omogućio gospodarski napredak. Hrabro naprijed.
6 Utorak, 29 Siječanj 2013 15:36
rogistre
Oportunizam (lat.: opportunus = povoljno, odgovarajuće) označava prilagodbu na odgovarajuću specifičnu situaciju ili lokaciju. Oportuno ponašanje nije uvijek u skladu s vlastitim principima, ali je korisno u pogledu na probitačnost, na korištenje prednosti, pogotovo u političkom i društvenom kontekstu.
Oportunist koristi priliku bez obzira na posljedice ili vlastiti sustav vrijednosti za svoju prednost. Nešto slabiji oblik oportunizma može se naći u pragmatizmu te možda i u realizmu.
Politički oportunist može katkad svjesno riskirati dugoročne nedostatke, kako bi postigao kratkoročan uspjeh.
copy/paste
5 Utorak, 29 Siječanj 2013 14:57
kritičar
Hm, jači političari. Jedan je donekle uspješan u organiziranju biciklijade, drugi nikad nije ni radio u privredi, a treći niti ne znam tko je ni što je. I što bi oni sada htjeli, upravljati gradom? Kako, čime, s kime? To su kvazi političari koji se pojave 2-3 mjeseca prije lokalnih izbora i koji nakon istih nestanu u anonimnosti gdje su i bili, i tako opet i iznova svake 4 godine.
.
ha,ha,ha,ha
vidi zaba konja pa i ona oce da se potkiva
4 Utorak, 29 Siječanj 2013 14:04
greenboy
Pa posao grada opcine i je sminkanje ulica obnavljanje zgrada u vlasnistvu za drustvenu djelatnost te poticanje poduzetnika da dodju ulagat ali ne subvencijama nego olaksicama. Kakva zaposlenost kad sve u drzavi ide dole..kakva gospodarska zona za novo kad i ovo staro ide nizbrdo..dajte konkretno nesto i ne lupajte. Proracun..pa normalan je u skladu sa krizom..pa nece op ina il grad ici radit objelte i t ornice i davat ih poduzetnicima...dajte se uozbiljite
trojica zgubidana
3 Utorak, 29 Siječanj 2013 12:59
Glas naroda
bi upravljala gradom - strašno
outlet koji je propao u zagrebu pretvoriti u zatvor za političare, naplaćivati ulaznice i organizirati razgledavanje
2 Utorak, 29 Siječanj 2013 12:51
rogistre
outlet koji je propao u zagrebu pretvoriti u zatvor za političare, naplaćivati ulaznice i organizirati razgledavanje
kako to
1 Utorak, 29 Siječanj 2013 12:49
rogistre
zar nije novi župan rekao da tamo nema nezaposlenih (još svi rade u puli)
JOŠ U RUBRICI
Apsurdi: HNS bi u Istri koalirao s IDS-om i SDP-om a u Vladi s HDZ-om, buzetski čelnici istupili iz stranke
Asfaltom zatrpali potok u Sovinjaku, naručitelj radova Županijska uprava za ceste
IDS-ova direktorica Laura Šuperina uhljebila kćer 'veterinarku' u laboratorij Istarskog vodovoda
'Dešifrirani IDS. Od ubojstva Martine Duras do kompostane u Buzetu'
Kajin: IDS je uvijek uz prljavi kapital, danas i uz zaštitu Vlade
Buzet: nije uspio referendum o izgradnji kompostane

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:416664
293185Gost
Bejewel
Igrano:152212
8984Gost
Tetris
Igrano:119103
1318500Gost
Pacman
Igrano:72810
165390Gost
Gold miner
Igrano:54105
420000Gost
Jamb
Igrano:40496
1322Gost
Snake
Igrano:20797
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17395
58Gost
Frogger
Igrano:15217
15170Gost
Invaders
Igrano:12074
111730Gost
Simon
Igrano:10052
27Gost
Sudoku
Igrano:10011
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8514
Gost
Opasno nebo
Igrano:8321
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7857
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7736
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7262
Gost
Ninja Kid
Igrano:6774
6000Gost
Ninja
Igrano:6661
Gost
Klonovi
Igrano:6168
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE