Baner
Baner
Gradovi i općine
Buje
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Burno na vijeću Brtonigle: Zbog marine u Karigadoru građani traže ostavku načelnika i predsjednika vijeća, stigla i policija

Objavljeno: 29.11.2017. | 07:44

Zadnja izmjena: 29.11.2017. | 08:35Pošalji na:

S dva suzdržana glasa i sedam podignutih ruku vijećnika IDS-a 'za', na održanoj 4. sjednici Općinskog vijeća Brtonigle, župan Istarske županije Valter Flego dobit će od Općine Brtonigla, nakon četiri mjeseci 'zadrške', traženo očitovanje u postupku izdavanja koncesije za luku otvorenu za javni promet lokalnog značaja u Karigadoru.

- Vezano uz zahtjev IŽ od 31. srpnja Općinsko vijeće Brtonigle smatra da se u navedenom postupku moraju u potpunosti poštivati zakonski propisi kao i odredbe Urbanističkog plana uređenja Karigador – UPU 2  koji je na snazi i koji je donesen u zakonom propisanom postupku uz sudjelovanje javnosti i mještana naselja Karigador kroz javne rasprave, napisano je u očitovanju Općine koje je upućeno na adresu župana Valtera Flega.

Inzistiranjem na starom urbanističkom planu uređenje Općina tako ne odustaje od gradnje marine u Karigadoru protiv čega se već šest mjeseci bore građani dokazujući kako su posrijedi i kaznena djela koja su počinjena prilikom potpisivanja koncesije između Lučke Uprave Umag-Novigrad i koncesionara Liderato Mare iza kojega stoji punomoćnik i skriveni investitor Bojan Božić Iz Umaga (htjeli su napraviti 400 vezova u koridoru od 44.000 m2).

Čak je i Istarska županija donijela odluku kako je ugovor o koncesiji ništetan ali čelnici Općine ne odustaju. Iz mišljenja Ministarstva mora o poništenju jasno je kako za koncesiju može na novom natječaju ponovo konkurirati i Liderato Mare neovisno o sumnjama na kaznena djela.

Ne razumijemo po kojoj direktivi i u čijem interesu radi Općina Brtonigla kad ne sluša ni Istarsku županiju, niti tisuću svojih građana potpisanih na peticiji, pitaju se mještani podsjećajući da je uvala Karigador zaštićena te da u blizini na 7 km, u Umagu i Novigradu, postoje marine?

Treba podsjetiti da je od 11 vijećnika Općine Bertonigla njih 8 iz IDS-a te tek troje izabranih s lista građana.    

Građani izbačeni sa sjednice, predsjednik Vijeća i načelnik zvali policiju

Rasprava o četrnaestoj točki dnevnog reda 4. sjednice vijeća Brtonigle, izazvala je veliki interes stanovnika naselja Karigador koji su, predvođeni čelnicima Udruge 'Moj lipi Karigador' željeli kao 'gledatelji i slušatelji' prisustvovati sjednici Općinskog vijeća.

Tu njihovu želju nije prihvatio predsjednik Općinskog vijeća Ezio Barnaba koji je tražio od njih da napuste sjednicu obrazlažući da nisu pozvani na sjednicu, argumentirajući svoje traženje čitanjem poslovnika Općine Brtonigla prema kojem, kako je on tumačio poslovnik, građani bez poziva ne mogu prisustvovati sjednici OV.

Nakon više od pola sata prigovaranja uglavnom od strane stanovnika Karigadora, nezadovoljnih svojim tretmanom, u kojem su pale i grube riječi upućene predsjedniku OV Eziu Barnabi i načelniku općine Paolu Klariću, dvadesetak stanovnika Karigadora izašlo je u predvorje dvorane OV Brtonigle a među njima i Hans Jurgen, Nijemac, koji u Karigadoru ima kuću i koji se pridružio svojim sumještanima iskazujući općinskim čelnicima svoje veliko nezadovoljstvo idejom gradnje marine u Karigadoru.

Kada je situacija u općinskoj vijećnici Brtonigle postala vrlo 'vruća' a predsjednik Vijeća Barnaba najavio mogućnost prekida sjednice, nezadovoljni stanovnici Karigadora su se povukli u predvorje i zatvorili vrata Vijećnice.

Nakon nekoliko minuta i nakon smirivanja situacije vrata, na koja je prethodno pokucao, otvorio je policajac obrativši se predsjedniku Vijeća i načelniku Općine s pitanjem - zvali ste!

Odgovor policiji dao je načelnik Paolo Klarić koji je prema našim fotografijama i pozvao policiju vjerojatno se prestrašivši da bi nezadovoljstvo stanovnika Karigadora moglo na sjednici OV-a eskalirati.

Prije nego što je otišla sa sjednice OV Brtonigla, predsjednica MO Karigador, Melita Zakinja Vižintin izrazila nam je veliko nezadovoljstvo.

- Osim što sam tražila da se ta točka izbaci iz dnevnog reda 4.s jednice OV jer nije potpuna, tražila sam da se u očitovanje Općine uvrsti i peticija koju su stanovnici Karigadora pokrenuli. Očitovanje općine Brtonigla prema IŽ nije potpuno i ne zadovoljava ono što je od Općine tražio župan Valter Flego.

Žalosna sam da nije održana sjednica OV Brtonigle kakva je po toj temi trebala biti kao i što nije održana tematska sjednica, kako je u općini obećavano a što je večeras ponovio predsjednik Barnaba. Ne znam hoće li biti održana u idućim mjesecima.

Uskoro novi natječaj za gradnju marine?

Nastavak događanja oko gradnje marine na javnom pomorskom dobru u Karigadoru se očekuje. Prema dostupnim nam informacijama, koncesijski ugovor između LU Umag-Novigrad i ovlaštenikom koncesije Liderato Mare d.o.o iz Umaga uskoro će biti obostrano raskinut a procedura za novi ugovor će početi ishođenjem brojnih dozvola utjecaja na okoliš od nadležnih tijela koje bi trebale potvrditi opravdanost gradnje marine u Karigadoru protiv čije izgradnje se stanovnici Karigadora žestoko bore.

Moj lipi Karigador: Nakon sramotne sjednice tražimo ostavke i brisanje marine iz planova

Udruga građana "Moj lipi Karigador" nakon održane sramotne sjednice Općinskog vijeća Brtonigle te nakon što je načelnik Paolo Klarić zvao policiju, traži da načelnik općine Brtonigla preda ostavku kao i predsjednik vijeća Ezio Barnaba. 

Šest mjeseci smo putem odvjetničkog društva, MO, vijećnice Olge Sabadin i putem naše udruge građana molili za sastanke s načelnikom. Molili smo i za održavanje tematske sjednice Vijeća po pitanju izmjene prostorno planske dokumentacije a sad molimo i za brisanje marine u Karigadoru iz prostorno planske dokumentacije Brtonigle.

Župan Valter Flego proglasio je 29. rujna na Skupštini IŽ ništetnost ugovora o koncesiji. Nakon toga je i Ministarstvo mora proglasio da se Ugovor o koncesiji za marinu u Karigadoru sklopljen između LU Umag - Novigrad i Liderato mare d.o.o  s punomoćnikom Bojanom Božić, mora poništiti.

Stanovnici Karigadora imaju apartmane i kuće za odmor i trebaju plažu a ne marinu. Plaža koju imamo duga je samo 300 metara i treba udovoljiti 8000 turista koliko ih općina Brtonigla ima ljeti, navode iz Udruge.

(DM/iPress) 
Komentari (2)
2 Srijeda, 29 Studeni 2017 09:49
rocco
Stoga bi se udruga "Moj lipi Karigador" ustvari trebala zvati "Moj pusti blatni Karigador" gdje je najbitniji dio naziva ustvari rijec "Moj".
1 Srijeda, 29 Studeni 2017 09:41
rocco
Uvala Karigador-Dajla je oduvijek bila blatna kaljuza koja nije koristila nikome osim dvojici-trojici ribara i ponekoj sjori za zimmer-frei na blatnoj plazi. Naselja Dajla i Karigador izgledaju danas isto kao sto su izgledali prije 50 godina. Nema nicega. Ni trgovina ni sadrzaja ni plaze ni hotela ni kioska ni napredka. Stanovnici Karigadora se ocito zalazu da i dalje ostane kao i do sad - pusta blatna kaljuza.

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417750
293185Gost
Bejewel
Igrano:152530
8984Gost
Tetris
Igrano:119984
1318500Gost
Pacman
Igrano:73120
165390Gost
Gold miner
Igrano:54207
420000Gost
Jamb
Igrano:40680
1322Gost
Snake
Igrano:20819
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17456
58Gost
Frogger
Igrano:15337
15170Gost
Invaders
Igrano:12116
111730lab
Simon
Igrano:10072
27Gost
Sudoku
Igrano:10050
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8536
Gost
Opasno nebo
Igrano:8335
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7873
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7753
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7275
Gost
Ninja Kid
Igrano:6803
6000Gost
Ninja
Igrano:6670
Gost
Klonovi
Igrano:6185
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE