Baner
Gospodarstvo
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Vlada u Sabor uputila zakon o pružanju usluga u turizmu, otvaraju se investicije u visini od 350 milijuna eura

Objavljeno: 12.10.2017. | 12:33

Zadnja izmjena: 12.10.2017. | 12:41Pošalji na:

 
 
 

Vlada je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se, među ostalim, u turističke uvrštavaju i usluge zdravstvenog turizma.

Taj se važni zakonski prijedlog, prema riječima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, odnosi na brojne aktere koji trebaju pridonijeti da nam ova najbolja sezona "bude druga najbolja sljedeće godine".

U odnosu na važeći zakon, novim se prijedlogom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskom pravnom stečevinom na području putovanja u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, koji su države članice dužne donijeti do 1. siječnja, s početkom primjene od 1. srpnja 2018. godine, pojasnio je ministar turizma Gari Cappelli.

"Tijekom rada na tekstu ovog zakonskog prijedloga procijenili smo da je postojeći zakon ograničavajući za razvoj ukupnog pružanja usluga u turizmu i jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma", istaknuo je.

Stoga ovaj prijedlog predviđa smanjenje administrativnih prepreka za započinjanje i nastavak poduzetničke djelatnosti, predviđene su i niže prekršajne kazne, kao i mogućnost da se određene nepravilnosti uočene inspekcijskim nadzorom uklone bez kažnjavanja, naveo je ministar Gari Cappelli.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja, a početi se primjenjivati od 1. srpnja 2018. godine.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice, Cappelli je istaknuo kako je ovo prvi put u povijesti da se u Hrvatskoj konkretno zakonski rješava pitanje pružanja turističkih aranžmana u zdravstvenom turizmu. "Turističke agencije će po prvi puta moći nuditi pakete zdravstvenih usluga u specijalnim bolnicama, lječilištima ili privatnim poliklinikama", naglasio je, dodajući da će pakete moći nuditi i same zdravstvene ustanove, kroz posebno osnovana poduzeća za tu namjenu.

"Na taj način će se otvoriti jedna nova mogućnost investicija koju planiramo u sljedećoj godini, u visini od 350 milijuna eura pripremljenih projekata u zdravstvenom turizmu, kazao je Cappelli nabrojavši pritom kao primjer najavljene projekte daruvarske bolnice, bolnice u Lovranu ili 20 milijuna eura vrijedno kinesko ulaganje u bolnicu u Krapini. Završetkom tih investicija, dodao je, otvorit će se i približno 2.000 novih radnih mjesta.

Prijedlogom novog zakona propisuju se usluge koje se smatraju turističkim uslugama zdravstvenog turizma, a to su usluge organiziranja i/ili posredovanja usluge prijevoza, turističkog transfera i smještaja, kao pojedinačne usluge ili kao organizirano putovanje, koje se pružaju korisnicima usluga zdravstvenog turizma.

Također, proširuje se mogući krug pružatelja turističkih usluga u zdravstvenom turizmu, pa se pored specijalnih bolnica i lječilišta, daje mogućnost pružanja tih usluga i drugim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti i zdravstvenim radnicima koji samostalno obavljaju privatnu praksu, sukladno posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita, za korisnike svojih zdravstvenih usluga.

Važeći Zakon, na snazi od 2007. godine, imao je već četiri izmjene i dopune, ali se zbog obima predloženih izmjena te radi lakše i učinkovitije njegove primjene u praksi, kako pravnih i fizičkih osoba na koje se propis odnosi, tako i nadležnih upravnih i drugih tijela koja ga primjenjuju ili provode nadzor nad njegovom primjenom, predlaže donošenje novoga zakona.

Prijedlogom novog zakona propisuju se usluge koje se smatraju turističkim uslugama zdravstvenog turizma, a to su usluge organiziranja i/ili posredovanja usluge prijevoza, turističkog transfera i smještaja, kao pojedinačne usluge ili kao organizirano putovanje, koje se pružaju korisnicima zdravstvenih usluga zdravstvenog turizma.

Također, proširuje se mogući krug pružatelja turističkih usluga u zdravstvenom turizmu, pa se pored specijalnim bolnicama i lječilištima, daje mogućnost pružanja tih usluga i drugim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti i zdravstvenim radnicima koji samostalno obavljaju privatnu praksu, sukladno posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita, za korisnike svojih zdravstvenih usluga.

Dodatno se uređuju i turističke usluge u kongresnom turizmu, kao i pružanje usluga iznajmljivanja osobnih vozila (rent-a-car) bez vozača te na području turističkog ronjenja i turističkog transfera.

Crkvi i vjerskim zajednicama omogućava se organiziranje hodočašća i drugih putovanja u funkciji promicanja i očitovanja vjere, a dodatno se regulira i pružanje turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma. Uređuju se i pitanja turističkih vodiča državljana drugih europskih država, a olakšavaju i se i uvjeti za turističke vodiče i turističke agencije.

Uz taj je zakonski prijedlog povezan i dio predloženih izmjena u Zakonu o obveznim odnosima, koji je Vlada također uputila u saborsku proceduru. Taj zakon do sada je sadržavao odredbe stare europske direktive o putovanjima, odmorima i kružnim putovanjima u paket aranžmanima, a koje se sada brišu.

Uz to, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predlaže se i da se banke i štedionice oslobodi uporabe pečata kod unosa uplata i isplata novca u štednim knjižicama, u skladu s Nacionalnim programom reformi 2017.

Također, na prijedlog Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, terminologija Zakona usklađuje se s terminologijom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, odnosno izričaji "duševna bolest i zaostao umni razvoj" zamjenjuju se izričajima "mentalno ili intelektualno oštećenje". (H/iPress) 
JOŠ U RUBRICI
Kardum: Uljanik se više ne bi igrao privatne firme
Za projekte urbane aglomeracije Split dugoročno namjerava povući gotovo 490 milijuna eura
Ramljak tužio Agram zbog preuzimanja većinskog vlasništva u porečkoj Agrolaguni
Autoceste ostaju u hrvatskom vlasništvu: Iz HAC-a odlazi 1000 radnika, novi sustav naplate
RH izdala 1,275 milijardi eura obveznice po dosad najpovoljnijim uvjetima
Ministarstvo gospodarstva: Plan restrukturiranja Uljanik grupe predviđa strateškog partnera

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:416534
293185Gost
Bejewel
Igrano:152149
8984Gost
Tetris
Igrano:119058
1318500Gost
Pacman
Igrano:72798
165390Gost
Gold miner
Igrano:54098
420000Gost
Jamb
Igrano:40475
1322Gost
Snake
Igrano:20795
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17394
58Gost
Frogger
Igrano:15212
15170Gost
Invaders
Igrano:12071
111730Gost
Simon
Igrano:10051
27Gost
Sudoku
Igrano:10005
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8514
Gost
Opasno nebo
Igrano:8319
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7856
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7734
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7261
Gost
Ninja Kid
Igrano:6773
6000Gost
Ninja
Igrano:6658
Gost
Klonovi
Igrano:6165
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE