Baner
Gospodarstvo
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Strenja Linić: Poslovanje Uljanika novi 'slučaj Agrokor' - ugroženo 10 tisuća radnih mjesta!?

Objavljeno: 08.11.2017. | 16:34

Zadnja izmjena: 08.11.2017. | 16:56Pošalji na:

 
 

Ines Strenja Linić, saborska zastupnica Mosta, uputila je pitanje ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić u vezi s poslovanjem brodogradilišta Uljanik.

Ugroženo 10 000 radnih mjesta 

Njeno pitanje prenosimo u cijelosti: 

"Poštovana potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske gospođo Dalić, nije potrebno posebno naglašavati koliko je hrvatska brodogradnja značajna za njeno gospodarstvo. Isto tako, valja napomenuti, kako je Republika Hrvatska dug niz godina davala izdašne subvencije kako bi omogućila postizanje potrebne razine konkurentnosti naše brodogradnje, a upravo ova godina je bila posljednja u kojoj se dodjeljivala potpora za potrebno restrukturiranje.

Isto tako činjenica je da je, nakon što je preuzela »3. maj«, Uljanik grupa popunila je knjigu narudžbi pulskog i riječkog brodogradilišta s dvadesetak brodova, zajedno vrijednih više od milijardu eura i predviđenih za isporuku do konca 2018. godine.

Za realizaciju tog programa novogradnji država je Uljanik grupi izdala jamstva za kredite u iznosu od oko 900 milijuna dolara, za koliko je izložen državni proračun.

Iako postoji niz objektivnih razloga zašto je došlo do poteškoća u realizaciji ovog ambicioznog plana, postoji opravdana sumnja da je i poslovanje Uljanik grupe temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor.

Na to upućuje neobična situacija da je već na kraju prvog polugodišta ove godine dug koji je prema dobavljačima i kooperantima imao »3. maj« iznosio 150 milijuna kuna.

Umjesto da podmiruje ta dugovanja to poduzeće povezanim društvima unutar Uljanik grupe posuđuje 523 milijuna kuna. Na žalost možemo konstatirati da je u ovom u ovom trenutku ugroženo gotovo deset tisuća radnih mjesta u dva brodogradilišta i kooperantskim tvrtkama. 

Moje pitanje glasi: Što namjeravate poduzeti kako bi spasili radna mjesta i izložena kooperantska poduzeća i omogućili nastavak proizvodnje i opstanak hrvatske brodogradnje?"

Državna revizija u 3. maju, Uljanik upozoren da smanji dugove

Dalić je izjavila da su 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir u programu restrukturiranja koji je počeo 2012. To znači da će biti privatizirani. Treći maj je preuzeo Uljanik, koji je u privatnom vlasništvu, kazala je.

Brodogradilištima su isplaćivane državne subvencije sukladno programu restrukturiranja. Te subvencije nisu isplaćivane Uljaniku te su mu sukladno tome davana jamstva prema tržišnim uvjetima i nisu u cijelosti bila državna. Slijedom nalaza državne revizije za 2016. godinu, za 3. maj je zatražen proračunski nadzor. Ministarstvo gospodarstva je prema izvješćima opazilo da se povećavaju dugovi dobavljačima te napominje da nema izravnu nadležnost nad Uljanikom, ali je upozoren da smanji taj dug, kazala je ministrica.

Strenja Linić potom je izjavila da nije dobila odgovor na pitanje. - Ne možete mi reći da vaše ministarstvo nije nadležno jer je situacija vrlo ozbiljna. Problem je velik i pitanje je što će se dogoditi nakon nove godine. Niste krivi za stanje u brodogradilištima, ali ste odgovorni jer mnogi radnici brodogradilišta odlaze raditi van, a bez njih nema budućnosti hrvatske brodogradnje, dodala je.

Sindikat: radnici zabrinuti za sudbinu Brodogradilišta 3. maj

Iz Koordinacije Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) u 3. maju još su u listopadu iskazali zabrinutost za sudbinu Brodogradilišta 3. maj i najavili da će organizirati izjašnjavanje članstva i radnika o podršci sindikalnim zahtjevima.

Iz sindikata navode da su od Uprave i vlasnika brodogradilišta zatražili da se očituje o stanju te da sindikat i javnost informiraju o preustroju brodogradilišta i ispunjenim stavkama ugovora o prijenosu dionica u privatizaciji 3. maja, ali da odgovor nisu dobili.

Koordinacija svojim aktivnostima ne želi raditi kaos niti štetu, ali stanje u 3. maju je došlo do te mjere da je članstvo zabrinuto nad njegovom sudbinom, vođenjem poslova  i procesom restrukturiranja, stoji u priopćenju sindikata.

Ističu da su, iako Brodogradilište 3. maj prividno ima punu zaposlenost u opremnoj luci, u sindikatu zabrinuti zbog stanja u knjizi narudžbi, odnosno stanja ugovorenih poslova. Koordinacija smatra da je za to najviše odgovorna Uprava i predstavnik vlasnika te je, kako bi se skrenula pozornost na stanje u brodogradilištu, odlučila nastaviti sindikalne aktivnosti. (iPress) 
Komentari (2)
Stara forma uništavanja i privatizacije..
2 Nedjelja, 12 Studeni 2017 07:50
joso
Već viđeno...najprije u javnost proturiti informacije o dugovima ,neplačanju i minusima ,pa onda navale vjerovnici,tužbe i ostalo i firma ode u ku*ac...već viđeno na nekim brodogradilištima,bankama,pa čak i na agrokoru..Uljanik posluje ,ima posla,traži radnu snagu,spašava druge firme i na kraju treba ga sjeb*ti da bi netko to preuzeo za sitnu lovu i kao i uvijek ugasio firmu(interes EU)..stalno se traži privatizacija Uljanika..pa uostalom on je odavno privatiziran(ali nije prodan).Uljanik je D.D. tj dioničko društvo...prema tome raspolaže dionicama koje se mogu prodati po potrebi a ne pod "moraš"..
Vizija by Malvasia
1 Srijeda, 08 Studeni 2017 17:49
rocco
Ako je Uljanik u problemima, svakako bi trebalo pozvati Nina Commendatorea da rijesi frku. On bi mogao, u svojoj dobro poznatoj maniri, prodati 2 brodogradilista, 1 povezanog brodara i nekoliko ovisnih tvrtki stolaru Eugeniu Piovesani ili krojacu Umbertu Angeloniju za 1-2 mil Eura.
Tako bi dosanjao svoje "mokre snove" o preseljenju Uljanika. U Italiju.
JOŠ U RUBRICI
HBOR osigurao 100 milijuna eura za male i srednje poduzetnike i javni sektor
Vodstvo Uljanika i sindikati o strateškom parneru: Sad je pravo vrijeme za restrukturiranje, navozi su puni
Na domaćem tržištu nove obveznice, odluka o zaduženju radi refinanciranja dugova cestarskog sektora
Inspekcije u 23 trgovine našle loše voće i povrće: pogledajte popis
Kardum: Uljanik se više ne bi igrao privatne firme
Za projekte urbane aglomeracije Split dugoročno namjerava povući gotovo 490 milijuna eura

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:416621
293185Gost
Bejewel
Igrano:152189
8984Gost
Tetris
Igrano:119080
1318500Gost
Pacman
Igrano:72808
165390Gost
Gold miner
Igrano:54104
420000Gost
Jamb
Igrano:40490
1322Gost
Snake
Igrano:20796
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17395
58Gost
Frogger
Igrano:15216
15170Gost
Invaders
Igrano:12072
111730lab
Simon
Igrano:10051
27Gost
Sudoku
Igrano:10010
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8514
Gost
Opasno nebo
Igrano:8321
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7857
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7736
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7262
Gost
Ninja Kid
Igrano:6774
6000Gost
Ninja
Igrano:6660
Gost
Klonovi
Igrano:6167
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE