Baner
Gospodarstvo
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Santini: Hrvatski porezni sustav bahato opterećuje gospodarstvo

Objavljeno: 13.11.2017. | 12:43

Pošalji na:

 
 
 

Ekonomski stručnjak Guste Santini ocijenio je u ponedjeljak da hrvatski porezni sustav bahato opterećuje domaće gospodarstvo i ukazuje na nepoznavanje globalnih kretanja na tom području te je istaknuo da se zalaže za smanjenje poreza na dohodak gotovo do ukinuća, povećanje neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna, ali i za ukidanje drugog mirovinskog stupa.

U ocjeni poreznog sustava u Hrvatskoj, Santini je na konferenciji "Kako porezima dinamizirati gospodarski rast", istaknuo da "ljudi misle da možemo raditi poreze kako hoćemo, ali porezna presija u Hrvatskoj ne samo da bahato opterećuje domaće gospodarstvo, već i ukazuje na temeljno nepoznavanje globalna kretanja na području poreznih sustava".

"Porezni sustav u Hrvatskoj još uvijek ne zadovoljava. Male promjene koje su se dogodile tijekom prošle reforme nisu dovoljne i one zapravo nisu rezultirale gospodarskim rastom. Nama se gospodarski rast dogodio, kao što nam se uvijek sve događa", istaknuo je Santini, dodajući da se rast poreznih prihoda može prvenstveno zahvaliti dobroj turističkoj sezoni. "Po tome postajemo monokulturna zemlja, sa svim rizicima koje proizlaze iz te činjenice", ocijenio je.

Iznio je i svoje viđenje kako bi hrvatski porezni sustav trebalo urediti, rekavši kako "treba shvatiti da standardna priča poreznika o tome kako treba širiti poreznu osnovicu više ne važi".

Santini tako smatra da treba povećavati poreznu bazu, znači dinamizirati gospodarski rast, a porezni sustav definirati na način da bude u funkciji gospodarskog razvoja s jedne strane i s druge strane osiguranja socijalne sigurnosti. Pritom je naveo da se neoporezivi dio dohotka treba podići na 5.000 kuna, stope poreza na dohodak smanjiti za početak na 10, 20 i 30 posto, a onda ih smanjivati gotovo do ukinuća, ali i podići porezni razred za ulazak u najvišu stopu na 30 tisuća kuna. Ocjenjuje i da PDV treba ostati na sadašnjoj razini, ali i da treba ukinuti drugi mirovinski stup.

"Ove priče o povećanju doprinosa za drugi stup pokazuju da hrvatska vlast zapravo ne razmišlja dovoljno dugoročno o mogućim posljedicama. Drugi stup nije imao opravdanja niti kada se uvodio, jer se uvodio u vrijeme kada je proračun ostvarivao deficit. To je bila potpuno nerazumna mjera. Trebaju biti prvi i treći stup - prvi na bazi socijalne odgovornosti, međuzavisnosti i solidarnosti te treći stup za one koji žele investirati. Ova priča o drugom stupu, za kojeg u krajnosti odgovara država, a privatni fondovi zapravo upravljaju tim sredstvima, još stvara dodatne rizike koji nam nisu potrebni. I tako smo suviše rizična zemlja, što pokazuje i visina kamatnih stopa", smatra Santini, koji je i "apsolutno protiv poreza na imovinu".

Trendovi su pojednostavljivanje te viša porezna baza i niži porezi

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić je, pak, kazala da su "općenito trendovi u poreznom sustavu pojednostavljivanje i pronalaženje načina kako što više povećati poreznu bazu, a smanjiti porezne stope i to je ono čemu i mi težimo".

Kao glavne probleme hrvatskog sustava izdvojila je njegovu prekompliciranost i nedovoljnu digitalizaciju koja sprječava efikasnost Porezne uprave. Ukazala je i na nužnost edukacija djelatnika PU, kako se više ne bi događali slučajevi da se propisi tumače ovisno o gradu i poreznom nadzorniku koji ih tumači.

Dodala je kako se i na razini EU razmišlja o tome kako ujednačiti porezna pravila jer to jača jedinstveno tržište EU te zaključila kako Hrvatskoj predstoji i interno usuglašavanje, a onda i dodatno i ujednačavanje s ostalim zemljama članicama.

Darinko Bago, čelni čovjek Končara Elektroindustrije i Hrvatske udruge izvoznika, ocijenio je da je provedena porezna reforma stabilizirala i "malo pojasnila cijeli sustav". Istaknuo je i da je jasno "da mi gospodarstvenici se zalažemo da porezni sustav bude što jeftiniji, da porezi budu što niži".

"Pitanje jeftine države je pitanje par excellence i svaka tema može doći na red kada je odgovarajući trenutak. Mi smo donedavno bili u jednoj vrlo teškoj situaciji, ali danas možemo razgovarati o tome da su ekonomski pokazatelji pozitivni i stabilni (...) i sad bi trebalo afirmirati ovakve teme", zaključio je Bago, donosi Večernji.hr 
JOŠ U RUBRICI
HBOR osigurao 100 milijuna eura za male i srednje poduzetnike i javni sektor
Vodstvo Uljanika i sindikati o strateškom parneru: Sad je pravo vrijeme za restrukturiranje, navozi su puni
Na domaćem tržištu nove obveznice, odluka o zaduženju radi refinanciranja dugova cestarskog sektora
Inspekcije u 23 trgovine našle loše voće i povrće: pogledajte popis
Kardum: Uljanik se više ne bi igrao privatne firme
Za projekte urbane aglomeracije Split dugoročno namjerava povući gotovo 490 milijuna eura

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:416621
293185Gost
Bejewel
Igrano:152189
8984Gost
Tetris
Igrano:119080
1318500Gost
Pacman
Igrano:72808
165390Gost
Gold miner
Igrano:54104
420000Gost
Jamb
Igrano:40490
1322Gost
Snake
Igrano:20796
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17395
58Gost
Frogger
Igrano:15216
15170Gost
Invaders
Igrano:12072
111730lab
Simon
Igrano:10051
27Gost
Sudoku
Igrano:10010
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8514
Gost
Opasno nebo
Igrano:8321
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7857
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7736
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7262
Gost
Ninja Kid
Igrano:6774
6000Gost
Ninja
Igrano:6660
Gost
Klonovi
Igrano:6167
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE