Baner
Baner
Gospodarstvo
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja: Adris spreman pomoći opstanku Uljanika

Objavljeno: 27.11.2017. | 13:01

Zadnja izmjena: 27.11.2017. | 14:55Pošalji na:

 
 
 

Predstavnici Ministarstva gospodarstva izvijestili su Europsku komisiju o zahtjevu Uljanikove tvrtke Uljanik Brodogradilište za jamstvom za kredit za premošćivanje, a koje bi trebalo biti dio programa restrukturiranja za koje traže odobrenje u skladu sa Smjernicama o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Riječ je o kompleksnom procesu koji slijedi u najvećem hrvatskom brodogradilištu, za čije će konačno rješenje biti potreban ulazak novog kapitala. Traženje rješenja uključilo je ne samo Uljanik i državu, nego je na noge stavilo i Istru i grad Pulu, koji su posebice osjetljive zbog mogućeg gubitka radnih mjesta i problema u nizu Uljanikovih kooperanata. A pomoć Uljaniku, velika je vjerojatnost, stigla bi i od najvećeg istarskog gospodarstvenika, rovinjske Adris grupe, piše Večernji.hr

Kako saznajemo iz izvora bliskih kompaniji, ali i iz vladinih krugova, interesi ova dva gospodarska sustava susreću se, premda nije riječ o Adrisovom core businessu. Adris nakon razlaza s duhanom usmjerava kapital ponajviše u turističkom sektoru, a upravo Uljanik ima pozicije na najatraktivnijoj morskoj lokaciji usred Pule. Iako iz Pule ne izlaze niti obrisi programa restrukturiranja brodogradilišta, osim načelnih informacija da se pregovara s ulagačima, "domaćim i stranim, iz branše i izvan nje", jasno je da u bilo kojoj kombinaciji brodogradilište mora, kao standardnu mjeru kompenzacije, smanjiti svoje proizvodne kapacitete. Takvu praksu već su prošli riječki 3.maj, Brodosplit i Brodotrogir, a u slučaju Uljanika to bi također pretpostavljalo smanjenje postojećih navoza.

No, smanjenjem navoza povlači i oslobađanje dijela najvrjednijeg pulskog turističkog prostora koje Uljanik ima u 30-godišnjoj koncesiji od 2011. godine. Koncesija na pomorskom dobru (326,5 tisuća četvornih metara zemljišta i 340 tisuća četvornih metara mora) dodijeljena je u svrhu brodograđevne djelatnosti i prenamjena za druge namjene podrazumijeva čitav niz aktivnosti, od izmjene prostornog plana i promjene same namjere koncesije koju mora odobriti resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Slože li se sve razine vlasti, lokalna i državna, dio područja koje neće koristiti Uljanik moguće je staviti u funkciju gradnje marine, te prateće hotelsko-ugostiteljske infrastrukture, za koje bi Adris mogao biti zainteresiran.

Pitanje je uključuje li takva kombinacija Adrisov ulazak u vlasništvo Uljanika ili njegove problematične tvrtke, no bilo koji scenarij iziskuje brojne dodatne korake koje treba proći, od prilagodbi prostornog plana i javnog natječaja za koncesiju, odobrenja takvih odluka na skupštinama dioničara, a prije svega mora dobiti odobrenje Europske komisije. Niti iz Uljanika, ni iz Ministarstva gospodarstva nisu komentirali ove informacije, ali ih niti iz samog Adrisa, na naš upit o njihovom mogućem uključivanju u restrukturiranje Uljanika, nisu demantirali.

"Možemo vam tek načelno odgovoriti. Uljanik je neupitno važna kompanija za istarsko i hrvatsko gospodarstvo i zato je nužno pronaći model dugoročne održivosti. No, Adris grupa je u ovom trenutku krajnje usredotočena isključivo na svoje dosadašnje poslove u turizmu, osiguranju i proizvodnji zdrave hrane", stoji u odgovoru iz Adrisa. Traženje strateškog partnera u slučaju Uljanika po svemu sudeći bit će definitivno puno kompleksniji proces od onoga koji je vođen u tri državna brodogradilišta, to više što je Uljanik kupac jednoga od njih koji je prošao restrukturiranje i kao takav treba uvjeriti Bruxelles da je pomoć države u restrukturiranju njegove druge tvrtke, Uljanika Brodogradilište, opravdana. Prve odgovore Bruxellesu će morati uputiti već ovaj tjedan, a hoće li program za restrukturiranje dobiti odobrenje, trebalo bi se znati već do Božića, opširnije donosi Večernji list

Uljanik poziva partnere na uključivanje u restrukturiranje

Uljanik grupa u ponedjeljak je najavila da će tijekom ovog tjedna strateškim partnerima uputiti poziv na uključivanje u investicijske programe, što je vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.

"Kako je već najavljeno u medijima te na sastancima s upravljačkim tijelima, sindikatima i radničkim vijećima održanim u proteklom razdoblju, tijekom ovog tjedna će strateškim partnerima biti upućen poziv na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja društva Uljanik Brodogradilišta d.d. - članice Uljanik grupe", priopćio je Uljanik putem Zagrebačke burze.

Plan restrukturiranja Uljanika i ulazak strateškog partnera posljednjih su 20-ak dana bile teme razgovora čelništva Uljanika s resornim Ministarstvom gospodarstva te socijalnim partnerima, a krajem prošlog tjedna i službeno je u Bruxellesu pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta. (iPress) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417750
293185Gost
Bejewel
Igrano:152530
8984Gost
Tetris
Igrano:119982
1318500Gost
Pacman
Igrano:73120
165390Gost
Gold miner
Igrano:54207
420000Gost
Jamb
Igrano:40680
1322Gost
Snake
Igrano:20819
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17456
58Gost
Frogger
Igrano:15337
15170Gost
Invaders
Igrano:12116
111730lab
Simon
Igrano:10072
27Gost
Sudoku
Igrano:10050
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8536
Gost
Opasno nebo
Igrano:8335
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7873
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7753
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7275
Gost
Ninja Kid
Igrano:6803
6000Gost
Ninja
Igrano:6670
Gost
Klonovi
Igrano:6185
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE