Baner
Gospodarstvo
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Moody's poboljšao izglede za hrvatski kreditni rejting na stabilne, reforme nužne

Objavljeno: 11.03.2017. | 07:45

Zadnja izmjena: 11.03.2017. | 07:49Pošalji na:

 
 
 

Agencija Moody's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'Ba2', a u domaćoj na 'Baa1', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.

Takav potez Moody's je objasnio snažnijim srednjoročnim rastom gospodarstva nego što se očekivalo nakon izlaska iz šestogodišnje recesije u 2015..

Moody's očekuje da će gospodarstvo u prosjeku rasti za 2,5 posto u idućih nekoliko godina, što je niže od prosjeka od 4,5 posto u pretkriznim godinama između 2000. i 2007., no tek je neznatno niže od 2,8 posto koliko se očekuje da će rasti usporedive zemlje u središnjoj i istočnoj Europu u istom razdoblju.

Zamah gospodarstva ojačao

U toj agenciji vjeruju da će poboljšani izgledi za rast imati pozitivan utjecaj na proračunsku izvedbu i doprinijeti smanjivanju duga opće države.

"Takvi kreditni trendovi značajno su drugačiji od onih koje su analitičari Moody'sa pretpostavljali godinu dana ranije, kada su dodijelili negativne izglede hrvatskom rejtingu", navodi se u izvješću.

Ističe se da je zamah gospodarstva ojačao nakon što se gospodarstvo u 2015. izvuklo iz šestogodišnje recesije. Realna godišnja stopa rasta ubrzala je na 2,9 posto u 2016. godini, značajno premašivši rast ostvaren u 2015 od 1,6 posto, kao i procjene Moody'sa od 2,1 posto.

"Rast je postao široko utemeljen, odražavajući dobru izvedbu u izvozu roba i usluga, povećanje potrošnje kućanstava i investicija, kao i javne potrošnje", ističe Moody's.

Dodaje da je posebno značajno povećanje države potrošnje - iznad 2 posto u trećem tromjesečju u odnosu na drugo – što je najviša stopa rasta od 2009., do čega je došlo unatoč ograničenju potrošnje i političkim događajima koji su rezultirali ranim izborima.

Poticajno porezno rasterećenje

"Očekujemo da će hrvatski gospodarski rast ove godine dodatno ojačati, uz dodatnu podršku vladine labavije fiskalne politike. Osobna potrošnja vjerojatno će dalje rasti na krilima poreznih rasterećenja koje je Vlada uvela od 2017., kao i daljnjih poboljšanja na tržištu rada", ocjenjuju u toj agenciji.

Istodobno će privatna ulaganja imati koristi od obilne likvidnosti u hrvatskom bankarskom sustavu, kao i od dobrih uvjeta financiranja, koji će vjerojatno imati pozitivan utjecaj na kreditnu ekspanziju.

Moody's navodi i da se kreditni rast počeo oporavljati sredinom 2016. i očekuje se da uđe u pozitivno područje ove godine.

Gospodarski rast također će biti poduprt javnim investicijama, koje će ostvarivati koristi od pojačane apsorpcije sredstava iz EU fondova.

Smanjivanje domaćih političkih nesigurnosti, nakon uspostave nove Vlade u drugoj polovini 2016. također će imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo, ističu analitičari Moody'sa.

Procjenjuju, također, da će rast izvoza roba i usluga ostati snažan, na 4 posto, no mogao bi biti nešto slabiji u usporedbi s 2016. i 2015., s obzirom na umjereniji rasta turizma.

S tim u vezi, Moody's smatra da će politička neizvjesnost u konkurentskim turističkim odredištima, poput Sjeverne Afrike i Turske, nastaviti ići u korist Hrvatskoj.

U agenciji očekuju i da će jačanje domaće potražnje potaknuti rast uvoza, što će nadomjestiti rast izvoza i rezultirati negativnim doprinostom neto izvoza na ukupnu realnu stopu rasta BDP-a.

Očekuje se izlazak Hrvatske iz EDP-a do kraja godine

Moody's podsjeća da je Hrvatska u globalnu financijsku krizu ušla sa skromnim teretom javnog duga od oko 39 posto BDP-a da bi taj dug rapidno porastao na 86,7 posto BDP-a u 2015. godini zbog niskog nominalnog rasta gospodarstva, visokog proračunskog deficita i preuzimanja dugova državnih poduzeća, kao i zbog troškova restrukturiranja tih poduzeća.

No, zahvaljujući boljoj nego što se očekivalo izvedbi javnih financija, odnos duga prema BDP-u vjerojatno će na kraju 2016. pasti na 84 posto.

Moody's očekuje daljnji postupni pad duga u 2017. na 82,9 posto, a u 2018. na 81,4 posto BDP-a.

"Očekuje se da će Hrvatska izaći iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske unije do kraja ove godine, s obzirom da je Vlada uspjela značajno smanjiti fiskalni deficit prošle godine na procijenjenih 1,8 posto BDP-a, ispod maastrichtskog kriterija od 3 posto, što je u skladu s preporukama EU-a iz 2014. godine", navode analitičari Moody'sa.

Fiskalni deficit pao je s 3,3 posto BDP-a u 2015. godini, a smanjenje deficita u 2016. zahvaljuje se suzdržavanju u javnoj potrošnji, kao i rastu prihoda zahvaljujući snažnijem rastu gospodarstva.

"Očekujemo da će se deficit opće države povećati ove godine, nakon značajnog smanjenja u 2016. Deficit bi trebao porasti na 2,1 posto BDP-a zbog porezne reforme nove Vlade. Porezna reforma će smanjiti prihode od poreza na osobni dohodak, kao i korporativnih poreza, što su mjere usmjerene na poticanje potrošnje i gospodarskog rasta", navodi se u izvješću.

I dalje postoje strukturne slabosti

No, Moody's upozorava da i dalje postoji strukturna slabost hrvatskog gospodarstva jer nema sveobuhvatnih reformi Vlade. Kao primjer navodi da stopa nezaposlenosti pada zbog starenja stanovništva i emigracije, što dovodi do smanjenja radne snage.

Također, sadašnja visoka proračunska potrošnja i rigidna struktura troškova ostaje kreditna slabost – socijalne beneficije, mirovine i plaće čine oko 60 posto ukupnih troškova – a to rezultira ograničenom fleksibilnošću prilagodbe javnih financija.

Mogućnost povećanja rejtinga

Moody's navodi da bi se mogućnost poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske mogla povećati ako će koalicijska Vlada iskoristiti sadašnje stabilnije političko okruženje za provođenje svog programa gospodarskih i fiskalnih reformi, što bi poboljšalo dugoročni gospodarski potencijal zemlje i osiguralo smanjenje javne zaduženosti u više nadolazećih godina.

Rizik od smanjenja rejtinga

S druge strane, rejting Hrvatske mogao bi biti smanjen ako se idućih godina pokaže da država nije u stanju implementirati sveobuhvatni program strukturnih reformi jer bi to vjerojatno vodilo slabijem rastu gospodarstva i dugoročnom rastu javnog duga.

S obzirom na nedostatak fiskalnog prostora, slabljenje izgleda za rast gospodarstva temeljenih kako na domaćim tako i vanjskim čimbenicima bilo bi kreditno negativno, zaključuje se u izvješću Moody'sa.

Moody's je posljednja od tri vodeće svjetske rejting agencije koja je zadnjih mjeseci poboljšala izglede za hrvatski rejting. Standard&Poor's je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom prosinca lani, a Fitch krajem siječnja ove godine.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, Standard&Poor's i Moody's - i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada sve sa stabilnim izgledima. (Hina) 
JOŠ U RUBRICI
SIK: Restrukturiranje 'Uljanika' početak je njegova preseljenja koje je najavio Jakovčić
HBOR osigurao 100 milijuna eura za male i srednje poduzetnike i javni sektor
Vodstvo Uljanika i sindikati o strateškom parneru: Sad je pravo vrijeme za restrukturiranje, navozi su puni
Na domaćem tržištu nove obveznice, odluka o zaduženju radi refinanciranja dugova cestarskog sektora
Inspekcije u 23 trgovine našle loše voće i povrće: pogledajte popis
Kardum: Uljanik se više ne bi igrao privatne firme

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:416664
293185Gost
Bejewel
Igrano:152212
8984Gost
Tetris
Igrano:119104
1318500Gost
Pacman
Igrano:72810
165390Gost
Gold miner
Igrano:54105
420000Gost
Jamb
Igrano:40496
1322Gost
Snake
Igrano:20797
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17395
58Gost
Frogger
Igrano:15217
15170Gost
Invaders
Igrano:12074
111730lab
Simon
Igrano:10052
27Gost
Sudoku
Igrano:10011
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8514
Gost
Opasno nebo
Igrano:8321
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7857
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7736
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7262
Gost
Ninja Kid
Igrano:6774
6000Gost
Ninja
Igrano:6661
Gost
Klonovi
Igrano:6168
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE