Michael Müller, predsjednik uprave Raiffeisen banke podnio je neopozivu ostavku nakon što se otkrilo da ta banka traži agenciju koja bi, između ostalog, "vršila pritisak na Ustavni sud".

"Michael Müller, danas je na vlastiti zahtjev podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Uprave Raiffeisen banke, vezano uz negativnu percepciju javnosti oko pozivnog natječaja za odabir PR agencije", objavili su u srijedu poslijepodne iz te banke.

"Svjestan sam snažnog negativnog dojma koji je nastao oko Raiffeisen banke i njezinog menadžmenta te naglašavam kako predmetni dokument ni na koji način ne odražava namjeru menadžmenta Banke. Kao profesionalni menadžer, odlučio sam odstupiti sa svoje pozicije kako bih spriječio daljnju reputacijsku štetu banci", zaključio je Müller, stoji u priopćenju.

"Prihvatio sam ostavku Michaela Müllera kao znak njegovog odgovornog stava, te mu se zahvaljujem na dugogodišnjem radu i doprinosu Raiffeisen banci i RBI grupaciji. Naglasio bih kako se RBI i Raiffeisen banka zalažu za zakonitost, visoke etičke standarde i povjerenje“, izjavio je Andreas Gschwenter, predsjednik Nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d. i član Uprave matične banke Raiffeisen Bank International (RBI).

U banci ističu kako će u prijelaznom razdoblju vršiteljica dužnosti predsjednika Uprave biti Liana Keserić, iskusna članica tima Uprave Raiffeisen banke.

Ostavka je uslijedila nakon što je Index otkrio da Raiffeisen Banka traži PR agenciju koja će u sklopu usluge kriznog komuniciranja u vezi s kreditima u švicarcima vršiti pritisak na Ustavni sud. Odmah je reagirala udruga Franak koja je pozvala DORH da istraži slučaj.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako je bio neugodno iznenađen.

"U svakom slučaju ćemo provesti nadzor, provjeriti o čemu se radi i poduzeti potrebne mjere. Tako nešto, takav oglas koji je objavljen potpuno je neprimjeren", rekao je Vujčić.

IZ RBA su nam prije dva dana rekli kako su natječaj za PR agenciju raspisali s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka.

"Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg", rekli su i dodali da su tražili isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti.

Rekli su i kako se njihovo poslovanje temelji na poštivanju svih zakona i propisa RH. (H)