Stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić predložila je vjerovnicima da na izvještajnom ročištu, koje je zakazano za 25. listopada, uz ostalo donesu odluku o nastavku poslovanja Uljanika te joj nalože da u roku od mjesec dana izradi poslovni plan i utvrdi ima li osnove za izradu stečajnog plana. 

Prijedloge odluka Ružić je iznijela na kraju svog izvješća o gospodarskom položaju stečajnog dužnika Uljanik d.d. koji je u ponedjeljak objavljen na e-oglasnoj ploči sudova.

Ružić predlaže vjerovnicima da na izvještajnom ročištu donesu šest odluka, a uz već navedene dvije predlaže im i da prihvate njeno izvješće i odobre predračun troškova stečajnoj postupka, odluče da se zadrži odbor vjerovnika, odobre stečajnoj upraviteljici da da punomoć odvjetnicima za zastupanje Uljanika d.d.

Stečajni upravitelj će imovinu dužnika koja nije opterećena razlučnim pravom i nije nužna za obavljanje djelatnosti brodograđevne industrije unovčiti u skladu s mišljenjem odbora vjerovnika o načinu i uvjetima unovčenja, predložila je također stečajna upraviteljica.

Trgovački sud u Pazinu je 20. svibnja ove godine otvorio stečajni postupak nad Uljanikom d.d., a na ročištu održanom 6. rujna je, na prijedlog države kao vjerovnika, skupština vjerovnika odlučila da umjesto dotadašnjeg stečajnog upravitelja Damira Majstorovića za novu stečajnu upraviteljicu imenuje Mariju Ružić. Stoga je i izvještajno ročište odgođeno za 25. listopada.

Ružić u izvješću daje pregled poduzetih radnji od otvaranja stečaja do danas, kao i pregled imovine i obveza Uljanika d.d.

Niz razgovora za mogućnost izrade plana revitalizacije

Uz ostalo ističe i da je "kako bi se utvrdila mogućnost izrade plana revitalizacije brodogradnje u luci posebne namjene brodogradilištu Uljanik obavljeno" više razgovora s predstavnicima više ministarstava - gospodarstva, financija, pravosuđa te mora, prometa i infrastrukture, kao i predstavnicima Državnog odvjetništva RH, Hrvatske banke za obnovu i razvitak i nekim članovima Odbora vjerovnika.

Po podacima iz izvješća, imovinu Uljanika d.d. pretežito čini pet brodova u gradnji koji su procijenjeni na 1,63 milijarde kuna. Na toj imovini, kao i zalihama materijala u vrijednosti od 10,7 milijuna kuna, postoji pravo odvojenog namirenja u korist više vjerovnika koji ukupno potražuju 2,92 milijarde kuna, navodi Ružić.

Preostala imovina procjenuje se na ukupno 109,15 milijuna kuna - oprema koja se koristi u brodograđevnoj industriji (6,42 milijuna kuna), zalihe materijala (58,38 milijuna kuna), potraživanja od dužnikovih dužnika (25 milijuna kuna) te dionice i udjeli u društvima (19,35 milijuna kuna).

Unovčenjem te imovine mogu se pokriti predvidivi troškovi i ostale obveze stečajne mase te utvrđene tražbine vjerovnika prvog isplatnog reda u punom iznosu, dok bi se utvrđene tražbine vjerovnika drugog višeg isplatnog reda mogle podmiriti s nešto manje od dva posto, procjenjuje se u izvješću stečajne upraviteljice.

Po podacima koje iznosi, predračun troškova stečajnog postupka iznosi 2,18 milijuna kuna, a predračun ostalih obveza stečajne mase 11,18 milijuna kuna.

Utvrđene tražbine vjerovnika prvog isplatnog reda iznose 2,08 milijuna kuna, dok 4,86 milijardi kuna iznose utvrđene tražbine vjerovnika drugog višeg isplatnog reda.

Imovina Uljanika - pet brodova u gradnji

Imovina Uljanika d.d. sastoji se od brodova u gradnji, opreme, zaliha materijala, potraživanja od dužnikovih dužnika, dionica te udjela u društvima, a u izvješću se ona procjenjuje na ukupno oko 1,75 milijardi kuna.

Kao brodove u gradnji stečajna upraviteljica navodi njih pet - 500 (usisno samohodno jaružalo s kopačem), 514 (za prijevoz automobila i kamiona), 526 (za prijevoz žive stoke), 527 (za prijevoz rasutog tereta s uređajem za samoiskrcavanje) te 531.

Ukupna procijenjena vrijednost brodova u gradnji iznosi 1,63 milijarde kuna, a upisana prava odvojenog namirenja na svim brodovima u gradnji kao i dijelu materijala koji im pripada na dan otvaranja stečaja iznosi 2,92 milijarde kuna, podsjeća se su izvješću.

Od svih brodova u gradnji najvrjednije je jaružalo (naručitelja Jan De Nul), čija se vrijednost procjenjuje na 1,06 milijardi kuna, a Ružić u izvješću podsjeća da je taj broj na prodaji. Fina je krajem srpnja objavila poziv na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi, koja završava 23. listopada.

Utvrđene tražbine u iznosu od 4,86 milijardi kuna

Stečajna upraviteljica podsjeća i da je tijekom stečajnog postupka ukupno primljeno 225 prijava tražbina stečajnih vjerovnika u iznosu od 5,11 milijardu kuna.

Prijave tražbina ispitane su na ročištu održanom 6. rujna, nakon čega je sud donio rješenje prema kojem je utvrđeno tražbina vjerovnika prvog višeg isplatnog reda u iznosu od 2,08 milijuna kuna te tražbina vjerovnika drugog višeg isplatnog reda u iznosu od 4,86 milijardi kuna.

Osporene su, pak, tražbine prvog višeg isplatnog reda u iznosu od 3,21 milijun kuna i tražbina drugog višeg isplatnog reda u iznosu od 240,26 milijuna kuna.

Očekuje se da će veći broj vjerovnika, kojima su tražbine osporene i upućeni su na parnicu, iste i pokrenuti, navodi se u izvješću.

Procjenjuje se da bi parnične postupke moglo pokrenuti više od 60 vjerovnika kojima su rješenjem stečajnog suda osporene tražbine u ukupnom iznosu od 243,47 milijuna kuna.

Stečajni upravitelj će u cilju zaštite stečajne mase i stečajnih vjerovnika zatražiti suglasnost Odbora vjerovnika da se preuzimanje parnica većih vrijednosti odbije ili da se radi izbjegavanje istih sklopi nagodba, ističe se uz ostalo u izvješću stečajne upraviteljice Marije Ružić.

(Hina)