Vlada je u četvrtak donijela zaključak o uključivanju u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. Maj Brodogradilištu. Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno je za 26. rujna, odlučio je u četvrtak Trgovački sud u Rijeci.

Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod trebala bi do kraja kolovoza analizirati mogućnosti deblokade računa i obnove proizvodnje, na osnovu čega bi ministarstvo gospodarstva trebalo predložiti svoje mjere.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rekao je da je Vlada u srpnju dobila zahtjev Trećeg maja za izdavanje jamstva kako bi tvrtka deblokirala račun i nastavila proizvodnju, a podsjetio je da je to društvo krajem 2017. godine završilo jedan program restrukturiranja.

Ipak, Treći maj, kaže Plenković, nije prezadužena kompanija i vjeruje da bi mogao funkcionirati da nije bilo pozajmice Uljaniku. Otkrio je i to da su kupci nedovršenih brodova u Trećem maju, s kojima se razgovara o mogućčnosti nastavka proizvodnje, iskazali interes i za gradnju dodatnih brodova.

Hoće li Vlada, da bi se to ostvarilo, na kraju Trećem maju odobriti dodatno jamstvo, što je tvrtka i tražila znat će se krajem kolovoza ili početkom rujna.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je prije sjednice Vlade da 3. maj neće u predstečajni postupak te da je trenutno najvažnije deblokirati račun i osigurati sredstva kojima će se završiti brodovi.

Upitan slijedi li razdvajanje 3. maja i Uljanika, kazao je kako je "želja da se taj proces dogodi".

"Pravnici rade na tome i kad se konačni model stavi na stol i iskristalizira, mislim da će se tim putem i krenuti", kazao je.

Dodao je kako je sada bitno deblokirati račun, a nakon toga osigurati sredstva kojima će se završiti brodovi".

Izvijestio je da su u proces pronalaska rješenja za 3. maj uključeni Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo te kako je siguran da će u sljedećih dva do tri tjedna biti pronađeno rješenje za 3. maj.

Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju održat će se danas na trgovačkom sudu u Rijeci.

Do sada je ročište odgađano više puta, a zadnji puta odluka o odgodi je donijeta 4. srpnja. Tada je ročište odgođeno zbog znatnog smanjenja blokade računa Brodogradilišta 3. maja u proteklom razdoblju te očekivanog nastavka skidanja blokada. (H)