Agencija Moody's potvrdila je u petak špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Rejting Hrvatske Ba2 za dugoročno zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti dva je stupnja ispod investicijske kategorije i signalizira ulagačima da su dužnički papiri okvalificirani kao špekulativno ulaganje te da uključuju značajan kreditni rizik.

Moody's je tu ocjenu dodijelio dužničkim papirima Hrvatske još u ožujku 2016. godine.

Prognoza je poboljšana iz stabilne u pozitivnu zahvaljujući poboljšanoj fiskalnoj metrici i procjeni agencije o poboljšanim izgledima za rast hrvatskog gospodarstva, zahvaljujući reformama provedenim u zadnje vrijeme.

Agencija Standard & Poor's vratila je krajem ožujka, nakon više od šest godina, rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, 'BBB-/A+', zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Agencija Fitch, s druge strane, hrvatski investicijsku rejting drži u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima. (H)