Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu, komentirajući najnovije podatke o rastu BDP-a u trećem tromjesečju za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kako rasterećenje gospodarstva polako daje rezultate.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je realni BDP u Hrvatskoj porastao 2,8 posto, što je znatno više od prognoza domaćih ekonomista koji su procjenjivali stopu rasta na 2,3 posto.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je blago sporiji rast nego u prethodnom kvartalu, ali veći nego što se očekivalo.

To je već 17. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini.

No, to je brži rast nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,2 do 2,5 posto.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju prouzročen je rastom izvoza robe i usluga.

Izvoz roba porastao je u tom kvartalu za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 5,2, a usluga za 2,5 posto.

Pozitivan je bio i doprinos domaće potražnje ali potrošnja kućanstva porasla je 2,7 posto na godišnjoj razini što je nešto sporije u odnosu na prethodni kvartal, kada je skočila 3,6 posto.

Rast državne potrošnje ubrzao je na 3,9 posto na godišnjoj razini, s 2,5 posto u prethodnom kvartalu.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u trećem tromjesečju 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je za 0,6 postotnih bodova brži rast nego u drugom kvartalu ove godine.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno tromjesečje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,6 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2017. realno je veći za 2,7 posto.

U razdoblju od siječnja do rujna 2018. u odnosu na isto razdoblje 2017. bruto domaći proizvod realno je veći za 2,8 posto. (H)