Prihodi od stranih turista, prema podatcima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih šest mjeseci 2018. godine, iznosili su 3 milijarde eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 10 posto, odnosno prihodovano je 276 milijuna eura više, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo turizma RH.

Rast prihoda od stranih turista zabilježen je i u drugom tromjesečju pa je od travnja do lipnja ostvareno 2 milijarde i 558 milijuna eura prihoda od turizma, što je 9 posto više nego li u istom razdoblju, odnosno 222 milijuna eura više, navodi Ministarstvo.

Udio prihoda od turizma u BDP-u iznosio je u tom razdoblju 19,7 posto, odnosno 1,6 postotnih poena više nego li prošle godine u istom razdoblju, ističe se u priopćenju.

Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je kako smo u ovom trenutku već premašili 100 milijuna noćenja i to mjesec dana ranije nego li protekle godine. To nas posebno veseli, dodao je, jer smo u prvoj polovici ove godine ostvarili 3 milijarde eura prihoda od stranih gostiju, što je 10 posto više nego li u istom razdoblju prošle godine.

"Rast prihoda u turizmu temelj je daljnjeg razvoja, investicija i povećanja konkurentnosti te upravo zato u našim aktivnostima, programima i zakonodavnim izmjenama stavljamo fokus na povećanje efikasnosti turističkog sustava, rast kvalitete i diversifikaciju ponude", rekao je ministar Cappelli. Naglasio je kako su sadašnji ostvareni rezultati potvrda velikog iskoraka koji je napravljen prema cjelogodišnjem turizmu.

(Hina)