Radnici Brodogradiilišta 3. maj, kao i cijele Uljanik Grupe, u srijedu su počeli opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, a štrajkat će do ispunjenja uvjeta, odnosno do isplate plaća za srpanj.

- Za danas u 9 sati svi su radnici pozvani ispred škole za zavarivanje i lokomotive na Arsenalu. Skup traje do marende. Obavijestite i druge radnike. Ako netko od kooperanata radi javite mi jer ne smiju raditi, poruka je Jadranskog sindikata objavljena u grupi na facebooku.

Radnici za sada, kako je bilo i najavljeno, štrajkaju na svojim radnim mjestima a hoće li ih sindikati okupiti ispred prostorija Uprave tijekom dana, ostaje vidjeti. Inače, natpis s jasnom porukom 'uprava odlazi' osvanuo je jutros u Uljaniku. 

"Uprava nije ispunila obećanje i nije uspjela osigurati novac za plaće", rekao je Todorović i izvijestio da će radnici štrajkati na svojm radnim mjestima, a organizirat će se dežurstva tehničkih služba, vatrogasaca i drugih.

Todorović je rekao da je Sindikat metalaca Hrvatske "dobivao naznake da bi Uljaniku mogao biti odobren zajam HBOR-a, ali do danas u 13 sati zajam nije odobren, kada je u Puli, u sklopu postupka mirenja, održan sastanak Uprave Uljanika i sindikata".

O tome je sindikate, istaknuo je Todorović, izvijestio predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda, koji je, po riječima Todorovića, "svjestan da nije uspio ispuniti svoje obveze".

Brodogradilištu 3. maj u utorak je deblokiran račun, nakon što im je u petak tijekom dana blokiran, izvijestili su u utorak iz toga riječkog brodogradlišta.

Sindikati su potvrdili, plaće za 4500 radnika u Uljaniku nema i sutra u 7 sati počinje opći štrajk. Radnici će štrajkati na svojim radnim mjestima, potvrdila je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić nakon danas održanog posljednjeg mirenja Uprave i sindikata.

Sindikati: Promašen izbor strateškog partnera - Uprava izgubila kredibilitet

Za teško stanje u Uljaniku sindikati prozivaju Upravu, koja je najodgovornija za neisplatu plaća, ali i za posve promašen izbor strateškog partnera. "Uprava je izgubila kredibilitet, radnici su izgubili povjerenje. Nisu samo u pitanju radnici, nego i dobavljači i kooperanti. Radnici su ogorčeni jer uprava ne daje prave informacije, možda im se i svjesno lagalo da će plaća biti isplaćena nakon Velike gospe. Ogorčenje raste iz minute u minutu", rekla je Marina Cvitić.

Cvitić je ustvrdila da Sindikat traži da se Vlada izjasni je li im uopće u interesu zadržavanje hrvatske brodogradnje kao strateške djelatnosti.

"Ono čime sam zgrožena je da Uprava nakon cjelokupne situacije može reći da mirno spava i ne osjeća nikakvu odgovornost prema cjelokupnoj situaciji. Ako ova Uprava može mirno spavati, onda je moje mišljenje kako nije dorasla funkciji te da bi ju trebala prepustiti nekome drugome tko će se pobrinuti da radnicima osigura egzistenciju.“ rekla je Cvitić te dodala kako je moralna odgovornost ove Uprave da odstupi.

Slikovito rečeno, u Uljaniku je požar, i to golemih razmjera, a gasi se kanticama. Jedna od tih kantica dosad je bio HBOR, ali se od toga odustalo. Sad se kao kantica spominje Centar za restrukturiranje i prodaju CERP, agencija koja je i sama opterećena kreditima koja bi mogla biti suvlasnik", javlja reporterka HRT-a Jasminka Kalčić koja je razgovarala s Rajkom Kutlačom iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

"Ne zna se kad će plaća za srpanj sjesti na račun, najvjerojatnije neće. Bez potpore Vlade RH ništa se neće riješiti. Stečaj nikad nije donio ništa dobro radnicima ni njihovim obiteljima. Nadam se da se premijer zabunio kad je izgovorio riječ 'stečaj'", kazao je Kutlača. Dodao je kako su radnici spremni za štrajk sutra ujutro u 7 sati, jer drugog izbora nemaju, donosi HRT

Uprava Uljanika u utorak je priopćila kako tijekom postupka mirenja nije mogla sindikatima potvrditi točan datum isplate zaostale plaće te je, u razumijevanje razloga za štrajk, istaknula kako se nada da će on biti dostojanstven.

"Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj", kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako "sve uprave i svi direktori društava grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se taj problem razriješi što brže".

U Puli su se jučer sastali predsjednik Uprave, predstavnik Kermas energije, svi saborski zastupnici iz Istre, tamošnji IDS-ovi župan i gradonačelnik te predstavnici triju najvećih sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu. Vlada će učiniti sve da održi hrvatsku brodogradnju i pokušava pronaći rješenje za Uljanik, i jučer je rekao premijer Plenković. (iPress)