Državna banka HBOR, kako doznajemo, odbila je kreditni zahtjev Kermas energije, tvrtke Danka Končara, koja je ta sredstva planirala pozajmiti Uljaniku kako bi se isplatile plaće za ukupno 4360 radnika u brodogradilištu. Tu informaciju neslužbeno nam je potvrdio član Vlade koji je ujedno i član Nadzornog odbora HBOR-a.

“HBOR je zahtjev Kermas energije odbio zato što kredit može biti odobren za izgradnju broda, ali ne i za davanje pozajmice Uljaniku”, kaže naš izvor iz Vlade.

Iako plaće u kompaniji Uljanik prema kolektivnom ugovoru trebaju biti isplaćene najkasnije do 15. u mjesecu, nakon što je HBOR odbio zahtjev za spomenuti kredit, postaje upitno može li uopće uprava Uljanika radnicima isplatiti plaće i sa zakašnjenjem od nekoliko dana.

Nakon što je Hrvatska banka za obnovu i razvitak odbila zahtjev tvrtke Kermas energija, koja je prema našim informacijama tražila kredit u iznosu od oko 16 milijuna eura, pitanje kada će ukupno 4360 škverana u brodogradilištima Uljanik i riječkom 3. maju dobiti plaće, zasad je bez odgovora.

Prema tvrdnjama sindikata, za isplatu plaća za sve radnike u ta dva škvera u sastavu kompanije Uljanik svaki mjesec uprava treba osigurati oko 50 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić, koji je predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, jučer nije želio komentirati zbivanja vezana uz Uljanik, opširnije donosi Jutarnji list