Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da u konstruktivnom dijalogu s upravom Uljanika pokušavaju napraviti sve kako bi plan restrukturiranja za tu kompaniju dobio zeleno svijetlo Europske komisije te uspio zaživjeti, pri čemu nije odgovorio na pitanje raspolaže li vjerodostojnim podacima o stanju u tom pulskom brodogradilištu.

Ministarstvo financija je krajem lipnja uputilo interni dopis Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, u kojem je izrazilo nezadovoljstvo upravom Uljanika s obzirom da ne šalje detaljne podatke o poslovanju nakon dobivenih državnih jamstava.

Marić je u izjavi novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade pojasnio da je u dopisu od resornog ministarstva tražio da se od Uljanika zatraži dostava određenih podataka, a s obzirom na problematiku državnih potpora i državnih jamstava, kako bi i Ministarstvo financija imalo puni uvid u situaciju.

Izvijestio je i da je neki dan održan interni sastanak s predstavnicima Uljanika na kojem je dogovoreno da će se ovih dana, kao uostalom i proteklih tjedana, intenzivno raditi na finalizaciji plana restrukturiranja, kako bi ga u predviđenom razdoblju poslali u Bruxelles. S obzirom da slučaj Uljanika zadire u područje državnih potpora i tržišnog natjecanja, Marić napominje da već imaju dosta intenzivnu komunikaciju s Europskom komisijom.

Na pitanje novinara vjeruje li da trenutno raspolaže vjerodostojnim podacima o stanju u Uljaniku, Marić je kazao da u ovom trenutku ne bi želio ništa tome govoriti, no kako postoji konstruktivni dijalog i komunikacija i s kompanijom i kako pokušavaju napraviti sve što je potrebno kako bi plan restrukturiranja i cijeli program, "ne samo dobio zeleno svijetlo već i uspio zaživjeti".

Na pitanje je li optimist, kazao je da je optimist u svakom području, a iako brodogradnja nije resor u njegovom ministarstvu, s obzirom na problem državnih potpora i jamstava, Ministarstvo zasigurno mora biti uključeno. Kazao je i da će kao ministarstvo biti konstruktivni i tražiti rješenje, s obzirom da svi znaju što znači brodogradnja za Pulu, Istru i za dvije hrvatske županije.

 

No, Marić napominje da s druge strane postoje i određena pravila kojih se treba pridržavati. "Ja i danas čitam da se moje ime spominje u naslovima u smislu da sam loše ili krivo informiran. Nemam problem niti vama ni bilo kome drugome u nekom datom trenutku priznati da sam bio krivo informiran ili nešto krivo napravio. U ovom konkretnom slučaju volio bih da je tako", izjavio je Marić, referirajući se na razgovor u Jutarnjem listu predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande.

Naime, Rossanda je u izdanju tog lista od srijede kazao da on osobno nikad nije vidio dopis Ministarstva financija, no kako po svemu sudeći može zaključiti da ministar financija Zdravko Marić nije informiran ili je krivo informiran, jer su od početka realizacije programa restrukturiranja redovito izvještavali Ministarstvo gospodarstva o svim aktivnostima. (H)