Adris grupa će preuzimanjem većinskog udjela u HUP-u Zagreb postići zemljopisnu diverzifikaciju svog turističkog portfelja, a preuzimanje omogućava i stvaranje najveće nacionalne turističke kompanije, ističu u četvrtak iz rovinjske grupe u ponudi za preuzimanje HUP-a Zagreb.

Adris je danas putem Zagrebačke burze objavio ponudu za preuzimanje, a treba je objaviti i u Narodnim novinama nakon čega počinje teći rok od 28 dana u kojem dioničari HUP-a Zagreb mogu Adrisu prodati dionice po cijeni od 3.969,16 kuna po dionici.

To je cijena po kojoj je Adris grupa stekla dionice HUP-a Zagreb početkom veljače (3. veljače) ove godine, kada je s Anđelkom Lekom sklopila ugovor o kupnji 77,78 posto dionica Expertusa, čime je posredno stekla i većinski udio - 58,56 posto dionica HUP-a Zagreb.

Adrisova ponuda za preuzimanje HUP-a Zagreb otkriva i da je za 77,78 posto dionica Expertusa platio gotovo 105,2 milijuna eura, a ugovorena je i opcijska kupnja preostalih 22,22 posto dionica po cijeni od 30,04 milijuna eura. Dakle, u smislu Zakona o preuzimanju dioničkih društava Adris je stekao stopostotni udjel u Expertusu za iznos od 135,2 milijuna eura, navode iz Adrisa u ponudi za preuzimanje.

Dodaju i kako je time, u smislu Zakona, Adris stekao 252.993 dionice HUP-a Zagreb, odnosno 58,56 posto dionica, i to po cijeni koja je na dan sklapanja ugovora iznosila 534,40 eura, odnosno u kunskoj protuvrijednosti (prema srednjem tečaju HNB-a od 3. veljače) 3.969,16 kuna, što odgovara cijeni koju se obvezuje platiti i u ponudi za preuzimanje.

Iz Adrisa pritom objašnjavaju i da je ta cijena viša od tromjesečnog prosjeka cijene dionice HUP-a Zagreb na Zagrebačkoj burzi (tri mjeseca prije sklapanja ugovora početkom veljače), koja je iznosila 3.336,26 kuna.

Adris grupa u ponudi za preuzimanje preostalih dionica HUP-a Zagreb djeluje zajedno s Expertusom.

Nastavak suradnje s Marriotom, Westinom i Sheratonom

Rovinjska grupa u ponudi ističe da namjerava pažljivo razmotriti potrebe i mogućnosti ulaganja u postojeći hotelski portfelj HUP-a Zagreb, "s ambicijom razvoja te kreiranja i izgradnje turističkih proizvoda najviše razine kvaliteta sadržaja i usluga, između ostalog i nastavkom poslovne suradnje s Marriott Internationalom, najvećim hotelskim svjetskim lancem, u pogledu franšiza za hotele The Westin u Zagrebu, Sheraton Zagreb Hotel i Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel".

Naime, HUP Zagreb prisutan je u dva turistička odredišta - Zagrebu i Dubrovniku, raspolaže s oko dvije tisuće smještajnih jedinica, a 79 posto kapaciteta je na razini četiri i pet zvjezdica.

Adris grupa je, pak, putem svoje turističke kompanije Maistre prisutna u Istri (Rovinj i Vrsar) te u Dubrovniku, dok kupnjom HUP-a Zagreb ulazi i na područje Zagreba.

Preuzimanjem većinskog udjela u HUP-u Zagreb Adris će postići zemljopisnu diverzifikaciju svog turističkog portfelja. Ulazak u segment gradskih hotela omogućuje cjelogodišnje poslovanje i smanjuje sezonalnost turističkog posla, napominju iz Adrisa.

Ističu kako se preuzimanjem omogućava stvaranje najveće turističke kompanije te kako će time Adris zapošljavati oko 6.000 ljudi.

Kako se navodi, Adris smatra vrijednim zadržati u sklopu redovnog poslovanja sve motivirane, kvalificirane i sposobne zaposlenike te se očekuje da ponuda za preuzimanje neće imati negativna učinak na prava i trenutni status zaposlenika HUP-a Zagreb.

Za očekivati je, pak, da će se, a sukladno i ugovoru o kupoprodaji i strateškom partnerstvu, u Upravi i Nadzornom odboru zagrebačke hotelske tvrtke "izvršiti određene promjene" u svrhu osiguranja izvršenja poslovnih planova, navode iz Adrisa.

Podsjećaju također i da je Uprava HUP-a Zagreb, kojoj je na čelu Anđelko Leko, za 24. svibnja sazvala glavnu skupštinu na kojoj će se odlučivati i o izboru članova Nadzornog odbora.

Prema tom pozivu i sam bi Anđelko Leko trebao ući u Nadzorni odbor HUP-a Zagreb.

Na dnevnom redu skupštine je i prijedlog odluke o isplati dividende od 10 kuna po dionici, odnosno u ukupnom iznosu od 4,27 milijuna kuna, a koja bi se isplatila iz ostatka zadržane dobiti ostvarene 2005. Pravo na dividendu imali bi svi dioničari HUP-a Zagreb upisani u depozitarij SKDD-a na dan 28. svibnja ove godine, a dan od kojeg će se dionicama trgovati bez prava na isplatu dividende je 25. svibnja.

Dionica HUP-a Zagreb danas je bila i najtrgovanija na Zagrebačkoj burzi, njome je ostvareno nešto manje od tri milijuna kuna prometa, a ujedno je i vodeća dobitnica s rastom cijene za 6,56 posto, na 3.900 kuna.

(Hina)