Xylella fastidiosa, opasna bakterija koja izaziva brzo sušenje maslina, a uništava i druge biljne vrste, nastavlja se širiti europskim kopnom u mediteranskom bazenu.

Španjolske su vlasti, naime, izvijestile kako je bakterija identificirana na maslinama na jednom imanju nedaleko prijestolnice Madrida, ali nisu dali detaljnije informacije. Znanstvenici su u Španjolskoj ranije identificirali Xylellu na maslinama na otoku Mallorci, a nakon toga se jedan od sojeva ove ubojite bakterije pojavio na stablima badema u Andaluziji.

Problem s Xylellom fastidiosom povećava se i u Francuskoj, objavljeno je kako su na Korzici masline zaražene ovom bakterijom. Još 2015. su nadležne institucije informirale da je Xylella otkrivena na ukrasnoj živici na Korzici, potom i na francuskom kopnu, na nekoliko lokacija na širem području Nice i na jugoistoku Francuske, ali nije bila pronađena na maslinama.

I u epicentru europskih problema s "ubojicom maslina", kako bakteriju nazivaju, u talijanskoj regiji Puglia, broj zaraženih stabala maslina se povećava. Početkom travnja je državna novinska agencija ANSA objavila kako se učetverostručio broj zaraženih maslina u kritičnoj zoni na području Salenta gdje je Xylella započela svoj fatalni pohod na maslinike.

U Pugliji se intenzivno sijeku i uništavaju zaražena stabla, zona u kojoj se nastoji suzbiti i spriječiti daljnje širenje zaraze sada obuhvaća područje poznato kao Valle d'Itria, bujna je to poljoprivredna regija iz koje bakterija ima mogućnost širenja na Piana degli Olivi Millenari, obalnu zaravan koja je dom nekih od najstarijih stabala maslina u Pugliji. Strahuje se da bi Xylella odatle mogla nastaviti svoj marš kroz Italiju na druge maslinarske regije i još dalje.

Xylella je prvi put otkrivena u maslinicima na jugu Italije 2013. godine, kamo je vjerojatno stigla uvozom zaraženih sadnica oleandra ili badema iz Srednje Amerike, vjerojatno Kostarike, dosad se prvenstveno vezivala uz američke kontinente, a soj identificiran u Pugliji drugačiji je od onoga koji je napadao agrume u Brazilu i vinovu lozu u Kaliforniji. Stručnjaci ne isključuju ni mogućnost da se proširila preko nizozemskih tržnica cvijeća i završila na maslinama nedaleko Gallipollija, lučkog grada u regiji Salento.

Španjolci su u velikom strahu od širenja Xylelle na masline. Kad je lani na stablima badema u Alicanteu u Andaluziji otkriven jedan soj te bakterije, premda na okolnim zasadima maslina bakterija nije otkrivena, regionalne vlasti odmah su postupile po preporukama Europske unije i u krugu stotinu metara od zaraženog voćnjaka posječene su masline te je područje poprskano insekticidima koji bi trebali uništiti moguće prijenosnike.

No, Xylella je ipak stigla nadomak Madridu i zahvaća masline, kakvi će razmjeri epidemije biti i kakve će posljedice imati na španjolsko gospodarstvo, tek će se vidjeti.

Inače, različiti sojevi Xylelle fastidiose mogu napasti više od stotinu različitih biljaka, među najvažnijima s gospodarskog aspekta su vinova loza, agrumi, bademi, breskve, kruške, avokado, kava, šljive..., donosi Maslina