Uljanik Grupa prvo je ovogodišnje tromjesečje završila s gubitkom od 41,6 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 33,16 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog u ponedjeljak.

Ukupni su prihodi Grupe iznosili 406,5 milijuna kuna i smanjeni su 51 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji iznose 318,7 milijuna kuna, koji su manji za 50 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani.

Grupa bilježi i pad ukupnih rashoda - za 48,4 posto, na 448,2 milijuna kuna.

U izvješću se navodi kako je u prvom kvartalu ove godine došlo do prijenosa dijela aktivnosti brodograđevnog procesa s društva Uljanik d.d. na Uljanik Brodogradilište d.d., što je rezultiralo značajnim smanjenjem broja djelatnika Uljanika d.d.

Broj zaposlenih u matičnom društvu na 31. ožujka ove godine iznosio je 30, dok je u Grupi zaposleno 4.368 djelatnika.

Uljanik d.d. povećao dobit

Uljanik d.d. je u prvom tromjesečju ostvario neto dobit od 21,3 milijuna kuna, što je rast od 37,8 posto prema istom razdoblju lani.

Ukupni prihodi pritom su dosegnuli 359,5 milijuna kuna, tj. bili su za 30,3 posto manji. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje, koji su smanjeni za 31 posto, na 289 milijuna kuna. Tvrtka je smanjila i ukupne rashode, za 32,3 posto, na 338,2 milijuna kuna.

U izvješću se navodi kako je Uljanik d.d. 16. veljače održao izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj je usvojena odluka o povećanju temeljnog kapitala matičnog u iznosu od 180 milijuna kuna do 302,2 milijuna kuna, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika d.d. su 28. ožujka donijeli su odluku o odabiru Kermas energije d.o.o. Zagreb kao strateškog partnera u dokapitalizaciji. Sa strateškim partnerom Uljanik d.d. će pristupiti izradi i provedbi Programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d., navodi se u izvješću.

Inače, sukladno smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama te Vladinoj odluci o davanju državnog jamstava za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, treba što prije izraditi održiv program restrukturiranja.

Europska komisija zadala je 22. siječnja rok od šest mjeseci za izradu toga programa. (H)