Potpisivanjem Sporazuma o financiranju provedbe financijskih instrumenata, odnosno novog modela povoljnijeg kreditiranja u poljoprivredi vrijednim 70,6 milijuna eura, poljoprivrednicima će već od svibnja na raspolaganju biti krediti s iznimno povoljnim kreditnim stopama, od 0,5 do 1 posto, a za mljekarstvo samo 0,1 posto.

Novi oblik financiranja za financijske održive projekte putem zajmova, odnosno kredita i jamstava predstavljen je u srijedu, a Sporazum su potpisali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko te predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec.

Sa 70,6 milijuna eura sredstava Programa ruralnog razvoja – 85 posto iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj plus nacionalno sufinanciranje iz državnog proračuna od 15 posto, stvorit će se omotnica od preko 100 milijuna eura financiranja dostupnog, a ulože li i banke vlastiti kapital u financijske instrumente, omotnica bi mogla narasti i na više od milijardu kuna, rekao je Tolušić.

Poljoprivrednicima će se putem novog programa nuditi financiranje za obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljenu opremu, jednogodišnjeg bilja i sl., dakle svih onih vrsta troškova koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava.

Od danas se naši mljekari mogu zadužiti po 0,1 posto kamata. To nema ni u Njemačkoj, Austriji i sl. Efekti će se vrlo brzo vidjeti, rekao je Tolušić.

Mikro krediti nudit će se do 25.000 eura, mali krediti od 25.000 do 50.000 eura, a za njih će poljoprivrednici u HAMAG BICRO-u moći konkurirati od svibnja ove godine. Rok otplate je do pet godina, poček do 12 mjeseci, bez ikakvih naknada, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto za sektor poljoprivrede, izuzev za mljekarstvo gdje je kamatna stopa 0,1 posto.

HAMAG BICRO će od lipnja davati i jamstva za neke druge kredite, garancija će biti do 1,3 milijuna eura, odnosno do 80 posto iznosa kredita.

Isto tako, od rujna će poljoprivrednicima, preko HBOR-a, biti dostupni veliki krediti, do milijun eura, za razvoj poljoprivrede, također s povoljnim kamatama, većim počekom i rokom otplate do 15 godina, najavio je Tolušić.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako će novi financijski instrument pomoći hrvatskim poljoprivrednicima, odnosno svima onima koji žele pronaći kvalitetnije načine i izvore financiranja za određene aktivnosti a za koje je teže pronaći pravi komercijalni interes banaka.

Efikasniji način financiranja

– S te strane sredstva u iznosu od milijarde kuna, dio toga dolazi od Europskoga poljoprivrednoga fonda, dio iz državnog proračuna i dio će kontribuirati komercijalne banke, bit će pravi mehanizam za jačanje aktivnosti hrvatskih poljoprivrednika. Niz zakonskih prijedloga uputili smo u Sabor i oni su usvojeni, od Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima do niza drugih koji omogućuju realizaciju naše politike ‘od polja do stola’. Dakle, svježe, hrvatsko, na dobrobit i našim poljoprivrednicima i hrvatskim potrošačima, naglasio je premijer, dodavši kako su novi izvori financiranja dobar primjer kojim će se dati novi put za kreativne načine financiranja i u budućnosti, i to dijelova za koje je uočeno da su poljoprivrednici s njima imali poteškoća.

I za ministra financija Zdravka Marića riječ je o novom načinu financiranja poljoprivrede, po dosta povoljnim uvjetima.

– To je način financiranja koji je efikasniji i brži u smislu povlačenja sredstava nego kada je riječ o povlačenju isključivo bespovratnih sredstava iz EU, naglasio je Marić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je kako se novim načinom financiranja poljoprivreda izjednačava s mogućnostima koje gospodarski sektori već uživaju u odnosu na EU fondove.

U dijelu bespovratnih sredstava iz EU-a gospodarstvo se pokazuje kao najbolji korisnik – trenutno je u provedbi 2,9 milijardi kuna bespovratnih sredstava, kojima se podupiru projekti vrijednosti šest milijardi kuna, a isplaćeno je više od 800 milijuna kuna, navela je. (H)