Uprava i Nadzorni odbor Uljanika u utorak su odabrali Kermas energiju d.o.o za strateškog partnera u dokapitalizaciji tog brodogradilišta. 

Uljanik je danas objavio odluku o izboru strateškog partnera. 

Ponuda Kermas Energije najbliža je ključnim elementima i strateškim ciljevima programa restrukturiranja, poručili su u srijedu iz Uljanik Grupe, nakon što je Kermas energija poduzetnika Danka Končara izabrana za strateškog partnera Uljanika.

Kermasova ponuda podrazumijeva trenutno uključivanje u restrukturiranje bez dodatnih uvjeta i zahtjeva, a sve u kontekstu kratkih rokova te potrebe za likvidnošću i kontinuitetom proizvodnje brodogradilišta, kažu u Uljaniku.

U Uljanik su stigla tri pisma namjere. Danko Končar u Uljaniku bi zadržao manji dio brodogradnje i napravio remontnu marinu za luksuzne brodove. Tomislav Debeljak je drugi zainteresirani, a treća je ponuda hongkonške tvrtke Asian Bond Ventures.

Ono što u Uljaniku očekuju od budućeg partnera jest financijska injekcija za oživljavanje brodogradilišta. Sindikati će inzistirati na očuvanju radnih mjesta, ali je već najavljeno kako je najmanje 1100 radnika višak.

Po prihvaćanju programa restrukturiranja, strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu društva, primjenom i realizacijom odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara i izmjenama statuta, zaključuje se u priopćenju.

Dioničari pulskog brodogradilišta na izvanrednoj su glavnoj skupštini sredinom veljače odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna.

Vlada je 11. siječnja Uljanik Grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini traženih 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik i Uljanik Brodogradilište provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom.

(iPress)