Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u petak na otoku Hvaru s predstavnicima općina, gradova i županija 40 ugovora vrijednih 19 milijuna kuna na temelju Programa razvoja otoka u 2018. godini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja provoditi Program razvoja otoka podupirući male kapitalne projekte kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima te umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Hrvatske. Program obuhvaća sve naseljene otoke na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, to jest šest obalno-otočnih županija kojima oni teritorijalno i administrativno pripadaju, objavilo je ministarstvo na internetskoj stranici.

Na temelju odobrenih financijskih sredstava iz državnog proračuna to ministarstvo financira projekte vezane uz promet, komunalnu i društvenu infrastrukturu, socijalnu skrb i gospodarstvo, kapitalne donacije neprofitnim organizacijama na otocima, subvencionira otočni javni cestovni prijevoz i opskrbu kućanstava pitkom vodom brodovima vodonoscima i autocisternama te provodi projekt 'Hrvatski otočni proizvod' kojim se, istaknula je prigodom potpisivanja ministrica Žalac, iznimno ponose.

Dodala je kako je iznimno veseli da se najviše ugovora ove godine odnosi na poboljšanje društvene infrastrukture, tj. izgradnju i obnovu dječjih vrtića i igrališta te sportskih dvorana.

Ulaganja državnoga i javnog sektora u hrvatske otoke i poluotok Pelješac u prosjeku iznose oko 1,5 milijarda kuna na godinu, a tijekom 2016. godine iznos je bio viši - 1,7 milijarda kuna, od čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem novoosnovane Uprave za otoke sudjelovalo sa 120 milijuna kuna, a prošle godine sa 139 milijuna.

"Neke od novih mjera koje će zakon definirati su: novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti otoka, održivi razvoj po konceptu 'pametnih otoka', proširivanje uporabne funkcije otočne iskaznice kroz uspostavu novog informatičkog sustava kao sistemske evidencije otočnih prava i mjera te jačanje uloge regionalnih koordinatora i imenovanje koordinatora za otoke“, rekla je ministrica Žalac u Hvaru na svečanom potpisivanju ugovora.

 

(Hina)