Neka od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg Mobile World Congressa došla su i iz Hrvatske.

Najveće od njih priredila je globalno najveća hrvatska softverska tvrtka, vodnjanski Infobip, koji je kroz suradnju s britanskim Vodafoneom lansirao tehnološku platformu preko koje će nuditi nasljednika SMS-a, takozvani Rich Communications Services (RCS). Prvi poslovni korisnik te platforme je pak najbržerastuća američka kompanija Uber kojoj će RCS pojednostavniti komunikaciju s korisnicima.

Hardverske premijere

Drugo veliko iznenađenje na MWC-u 2018. su tri nova top modela hrvatskog proizvođača pametnih mobitela Hangara 18, a od kojih su dva odmjeravala snage s globalnom konkurencijom u novoj iPhone X kategoriji uređaja. Tvrtka iz Koprivnice razvila je uređaj N10 čiji ekran nalikuje onome novog iPhone X. Ima takozvani zub, 6,2 inča i 18:9 dijagonalu, može kreirati fotografije do 80 MP-a te podržava "Face ID" tehnologiju otključavanja ekrana.

U Barceloni je bila i druga uspješna tvrtka Mate Rimca Greyp bikes, koja je predstavila nove IoT električne bicikle koji će se u prodaji pojaviti na ljeto. U suradnji s Hrvatskim telekomom, Greyp se predstavio na štandu Deutsche telekoma s novom eSIM tehnologijom, koja će budućim vlasnicima tog bicikla omogućiti brzu vezu na internet u cijeloj Europi i sjevernoj Americi, a koja će za njih biti besplatna do 2022. godine. Nova G6 serija će uz akcelerometar, žiroskop, HR monitor, G senzor za detekciju opasnih situacija kao i kamere koje će omogućavati neprekidno snimanje doživljaja na biciklu, piše Poslovni dnevnik

Nove tehnologije

Zbog nadolazeće 5G tehnologije u Barceloni su bili i predstavnici Ericssona Nikole Tesle. Na štandu matičnog Ericssona, naime, predstavljala su se rješenja za 5G i IoT, a za kojima se očekuje da će biti eksplozija potražnje do 2020. godine. U Barceloni je i ove godine bio hrvatski startup Microblink. Tvrtka Damira Sabola predstavila je niz rješenja temeljenih na računalnom vidu.

Među inima, skener računa BlinkReceipt i skener osobnih iskaznica i druge službene dokumentacije BlinkID. Mobile World Congress bio je zanimljivo mjesto i za istraživanje konkurencije. Tako je španjolski Boatjump otkrio da mu je u fokusu i hrvatsko nautičko tržište. Za to vrijeme zagrebački startup koji nudi booking u nautici Zizoo, čiji su osnivači dvojica Hrvata, primio je novu višemilijunsku investiciju i najavio 30 novih radnih mjesta, donosi Poslovni.hr