Japan se želi približiti Hrvatima jer ni 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa u Hrvatskoj nije dovoljno prepoznatljiv, rekao je u četvrtak japanski veleposlanik u Zagrebu Keiji Takiguci.

Japan je treća zemlja po GDP-u u svijetu i tek 42. trgovinski partner Hrvatske s kojom nema potpisan ni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pokazuju službeni podaci. Četvrt stoljeća od diplomatskih odnosa obilježit će se u ožujku nizom događaja kojima je cilj Hrvatima približiti kulturu te države na Dalekom istoku.

"Da bismo popravili tu sliku, nužno je učiniti sve da Hrvati više saznaju o Japanu i njegovoj kulturi", izjavio je na konferenciji za novinare veleposlanik Takiguci.

"Problem nije samo na hrvatskoj, nego i na japanskoj strani. Izvoz tune je uspješna priča, ali ostale nisu tako uspješne", dodao je.

Bivši hrvatski veleposlanik u Japanu Drago Štambuk kaže da su značajni pomaci ostvareni u turizmu, ali ih ne prati suradnja tvrtki. "Slao sam poslovne ljude u Hrvatsku, ali su se vraćali neobavljena posla", rekao je hrvatski diplomat.

Takiguci ističe da je jedan od problema u tome što hrvatska ponuda ne zadovoljava japansku potražnju, pa su tako propali poslovi izvoza vina i soje jer hrvatski proizvođači nisu u stanju proizvesti tražene količine.

"Vjerujem da Hrvatska ima puno dobrih izvoznih proizvoda, ali puno japanskih tvrtki za njih ne zna. Stoga je nužno na njih privući pozornost", rekao je Takiguci.

Slično je i s investicijama u Hrvatskoj, kaže veleposlanik Japana čije su tvrtke 90-tih i ranih 2000-tih godina investirale u zemlje koje su prije Hrvatske ušle u EU.

"No prošlo je više od 20 godina i postoje prilike za investicije u nove zemlje", istaknuo je Takiguci.

Obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa počinje Japanskim tjednom od 3. do 11. ožujka u sklopu kojeg će se predstaviti japanska kuhinja, običaj ispijanja čaja "chado", izrada ikebana, haiku poezija te informacije o japanskom turizmu, znanosti i tehnologiji.

Krajem lipnja u Split će uploviti školski brod japanske obalne straže "Kojima", krajem rujna Japan će biti zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, a u listopadu će se održati "Japanski dan" u muzeju Mimara.

Japansko veleposlanstvo je za obljetnicu izradilo poseban simbol, srce u crveno-bijelim kockicama u plavome krugu, sa željom da "Japan bude u srcima Hrvata", rekao je veleposlanik Takiguci.

(Hina)