Nadzorni odbor Uljanika dao je suglasnost upravi za otvaranje sobe za pregled podataka (data room) i provođenje dubinske analize (due dilligence) Uljanika, za potencijalne investitore u procesu dokapitalizacije, objavljeno je u srijedu na stranicama Zagrebačke burze. Dosad su, kako se navodi, pristigla dva pisma namjere strateških partnera. Dubinska analiza provest će se u razdoblju od 15. veljače do 8. ožujka 2018. godine u vremenu od 9 do 15 sati.

Vlada je 11. siječnja ove godine ovlastila Ministarstvo financija da u ime Republike Hrvatske izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije. To je jamstvo postalo aktivno po odobrenju Europske komisije, 22. siječnja.

U utorak je na konferenciji za novinare sindikata koji djeluju u Uljaniku, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević kazao da su za dokapitalizaciju Uljanika zainteresirani talijansko brodogradilište Fincantieri iz Monfalconea i nizozemska Damen Grupa, jedna od najvećih grupacija brodogradilišta u svijetu, kao i Danko Končar te napuljska Palumbo Grupa. Po njegovim riječima, zasad su došla dva pisma namjere za dokapitalizaciju brodogradilišta i to Danka Končara i Palumbo Grupe. (H)