Nadzorni odbor Uljanika podržao je upravu u vođenju društva i realizaciji predstojećih aktivnosti oko restrukturiranja, kao i organizacijske promjene u Uljanik Brodogradilištu u cilju optimizacije brodograđevnih procesa u Puli i Rijeci, priopćeno je u četvrtak iz Uljanika.

Na sjednici NO-a održanoj u srijedu prihvaćen je i prijedlog Uprave da se u cilju pojačanja menadžmenta Uljanik Brodogradilišta za direktora društva imenuje Denis Rabar.

On na tu funkciju dolazi kao rukovoditelj odjela Primopredaje i kontrole Uljanik Brodogradilišta, a na mjestu direktora zamjenjuje Silvana Kranjca, koji zbog zdravstvenih razloga u proteklih godinu dana nije mogao obavljati funkciju čelnog čovjeka brodogradilišta.

Za to je vrijeme tu funkciju obnašao njegov zamjenik Mario Planinac, koji ostaje na sadašnjoj funkciji zamjenika direktora.

"Imenovanje novog direktora Uljanik Brodogradilišta početak je procesa reorganizacije i unapređenja ukupnog brodograđevnog procesa u Puli, s ciljem kvalitetne pripreme za program restrukturiranja Uljanik brodogradilišta te cjelovite reorganizacije Uljanik grupe", priopćili su iz Uljanika, dodavši kako NO odbor smatra da Uprava Uljanika mora dovršiti ključan proces pripreme restrukturiranja brodogradilišta.

"Iz tog razloga stav je Nadzornog odbora da Uprava Uljanika ima punu podršku do skorog isteka mandata, posebice radi pregovora sa strateškim partnerima, a sve s ciljem kvalitetnog početka restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta kao ključnog cilja dugoročne strategije očuvanja brodogradnje, pri čemu je isti cilj naznačen i u odluci Vlade od 11. siječnja ove godine", zaključuju iz Uljanika.

Vlada je tada ovlastila Ministarstvo financija da u ime Republike Hrvatske izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije.

To je jamstvo postalo aktivno po odobrenju Europske komisije, 22. siječnja. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić tada je izjavila da odluka Europske komisije o odobravanju državnog jamstva za Uljanik nije trajno rješenje za to brodogradilište i da što prije treba pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera. (Hina)