- Ne bih trebao reći ništa više od premijera, nego samo da, odgovorio je ministar financija Zdravko Marić u četvrtak uoči sjednice Vlade na pitanje novinara hoće li se smanjivati PDV kako je to istaknuo premijer Andrej Plenković dan ranije odgovarajući na pitanje SDP-a na aktualcu. 

Istaknuo je kako to nije samo obećanje već da to stoji i u programu Vlade.

- Radimo na tome. Mi smo krenuli s poreznim rasterećenjem već u prvoj godini mandata. Fokus smo stavili na izravno oporezivanje dohotka i dobiti i mislim da se to pokazalo kao dobar potez. Za 2018. porezna politika je definirana, nećemo sigurno raditi neke veće izmjene unutar godine - rekao je Marić.

Na pitanje hoće li se prije dogoditi smanjenje PDV-a ili porez na nekretnine, Marić je istaknuo kako će prije doći do smanjivanja PDV-a. Što se tiče otkupa udjela INA-e od MOL-a, istaknuo je kako  su primili sedam ponuda za savjetnika Vlade za taj posao. Vremenski rok do kojeg će izabrati najboljeg, rekao je, nisu definirali.

- Ne mogu ništa još detaljnije govoriti. Onaj prvi pogled na ponude govori o vrlo kvalitetnim ponudama. Dajte nam malo vremena da to sve fino iščitamo, nije jednostavna odluka, to su sve renomirane kuće, potencijalni savjetnici koji godinama rade takve poslove. - Nema pretjerano žurbe, početak je godine, imamo dovoljno vremena - rekao je.  Na pitanje koliko će ti savjetnici koštati i je li istinita cifra od 30 milijuna eura, Marić se začudio i rekao da ne zna baš. - Ne bih uopće spekulirao o brojkama - zaključio je. (H)