Baner
Crna kronika
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Tomislav Saucha u Remetincu, odbijena jamčevina od 1,5 milijuna kuna

Objavljeno: 10.02.2017. | 14:19

Zadnja izmjena: 10.02.2017. | 22:27Pošalji na:

 
 
 

Tomislavu Sauchi, saborskom zastupniku SDP-a i bivšem predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, sudac istrage u petak navečer odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Krešimir Ostrogonac izjavio je novinarima ispred Županijskog suda kako je sudac istrage odbio prijedlog obrane da se Saucha pusti na slobodu uz jamčevinu i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sauchina obrana ponudila je 1,5 milijuna kuna jamčevine u nekretninama.

Prije dolaska kod suca istrage, Sauchu su ispitali u prostorijama USKOK-a. Trosatno ispitivanje završilo je u 19 sati.

- Saucha je na ispitivanju u državnom odvjetništvu iznosio aktivnu obranu, no Uskok je za njega ipak zatražio istražni zatvor, kazale su nakon trosatnog ispitivanja u Uskoku njegove odvjetnice.

Uz Aleksandru Horvat u tzv. aferi Dnevnice Sauchu brani i njegova supruga Ivana Saucha koja je novinarima ispred sjedišta Uskoka u Gajevoj ulici kazala da je bivši predstojnik premijerova Ureda iznosio aktivnu obranu.

"Naš branjenik se aktivno branio, iznio je svoju obranu, vrlo detaljno", kazala je Ivana Saucha. Njena kolegica Aleksandra Horvat dodala je da će Uskok nakon ispitivanja od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda tražiti određivanje istražnog zatvora.

"Bit će prijedlog za istražnim zatvorom, to će biti pred istražnim sucem", kazala je Horvat. I ona je kazala da je Saucha aktivno iznosio obranu i odgovarao na pitanja. "Mi zaista smatramo da nema osnovane sumnje i to je bila vrlo dobra obrana, ali vidjet ćemo", kazala je odvjetnica.

Potvrdila je da Uskok Sauchu tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave.

Uskok je popodne u priopćenju objavio za što tereti bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade: 

- Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je temeljem podataka iz Izvješća Državnog ureda za reviziju o radu Vlade Republike Hrvatske u 2015. godini, a u svezi isplata dnevnica posebnim savjetnicima predsjednika Vlade Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 307.000,00 kuna, izvršenih na osnovu 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, te posebno nakon javnih istupa istih u kojima su izjavili da na službena putovanja nisu putovali niti su im novčani iznosi povezani sa službenim putovanjima isplaćeni, proveo izvide, te na  temelju rezultata provedenih izvida donio rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (10.2.2017.)

Naime, postoji osnovana sumnja da je okrivljenik u razdoblju od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Pri tome je određivao svrhu, vrijeme trajanja i mjesto službenog putovanja u inozemstvo, uz naznaku da troškove putovanja i smještaja snosi organizator, te je potom nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao, te nalagao njihovu dostavu u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica. Sukladno njegovim uputama izrađeno je ukupno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica, tako isplaćene novčane iznose okrivljenik je zadržavao za sebe, te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini. Na opisani je način sebi, na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522,81 kunu i 1.360,00 eura.

Protiv okrivljenika je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predloženo određivanje istražnog zatvora.

Tomislav Saucha, saborski zastupnik SDP-a i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, doveden je u petak desetak minuta prije 16 sati u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici gdje će biti ispitan u svojstvu osumnjičenika.

U pratnji uniformiranog policajca Saucha je u sjedište Uskoka doveden službenim 'civilnim' automobilom iz policijskih prostorija na zagrebačkom Sjenjaku gdje je ranije predan pritvorskom nadzorniku.

Nakon ispitivanja Uskok će protiv Sauche najvjerojatnije pokrenuti istragu, a zatraže li da mu se odredi istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ravnateljstvo policije je oko 14 sati, na upit o Sauchinu uhićenju, potvrdilo tek da je "uhićena jedna osoba" i predana pritvorskom nadzorniku.

Prema neslužbenim informacijama Saucha je, u dogovoru s policijom, uhićen ispred ureda svoje odvjetnice Aleksandre Horvat. Za televiziju N1 izjavila je da se njen branjenik ne osjeća krivim.

Prije uhićenja Sauchi je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Milanovića. Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta proizlazi da Sauchu terete da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura. Nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Sumnjive isplate dnevnica u uredu bivšeg premijera otkrila je Državna revizija, a Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu. Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje. Nakon saslušanja izjavio je novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao ranije, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac.

Tomislav Saucha uhićen

Tomislav Saucha, predstojnik ureda bivšeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića, uhićen je u ranim poslijepodnevnim satima i odveden pritvorskom nadzorniku, nakon čega bi trebao biti ispitan u sjedištu Uskoka.

Uhićenje je, u dogovoru s policijom, obavljeno ispred ureda njegove odvjetnice, navode mediji. 

U Ravnateljstvu policije, na upit o Sauchinu uhićenju, kazali su da mogu potvrditi tek da je "uhićena jedna osoba" i predana pritvorskom nadzorniku.

Prema neslužbenim informacijama Saucha je, u dogovoru s policijom, uhićen ispred ureda svoje odvjetnice Aleksandre Horvat koja nije bila dostupna za izjave. U prijepodnevnim satima objavljeno je da je Saucha već došao u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici, no državno odvjetništvo tu je informaciju opovrgnulo.

Prema predviđenoj proceduri, nakon što Sabor Državno odvjetništvo obavijesti o skidanju imuniteta protiv Sauche će biti pokrenuta istraga, a on će ponovno biti ispitan u svojstvu osumnjičenika. Zatraži li Uskok da mu se odredi istražni zatvor, o tome će u petak ili subotu odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Skidanje zastupničkog imuniteta Uskok je zatražio radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Milanovića. Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta proizlazi da Sauchu terete da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura. Nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Sumnjive isplate dnevnica u uredu bivšeg premijera otkrila je Državna revizija, a Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu. Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje. Nakon saslušanja izjavio je novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao ranije, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac. (HINA/iPress) 
Komentari (21)
požko rajul
21 Nedjelja, 12 Veljača 2017 16:30
zec sive boje
Opet lazes i podmeces...tipicno za srbina.
malidrek
20 Nedjelja, 12 Veljača 2017 10:07
TIGR
ti ni ne znas bendove koje sam naveo, pa zato i dalje uzivaj u cajkama kao i do sada
YUtigr
19 Nedjelja, 12 Veljača 2017 08:38
mali mrav
Ajde ne lupetaj......iz auta ti kao i svakom ids-Ovci svaki dan vristi Vesna Zmijanac.Hvala/Grazie/Shukran
18 Subota, 11 Veljača 2017 21:39
paris hilton
Ima nas svakakvih. Ja volim ponešto od starog i ponešto od novog, evo u zadnje vrijeme čujem dosta mladih bendova i uopće nisu loši.

A najzabavniji tekst na temu danas bio mi je ovaj: http://www.express.hr/top-news/sanader-je-u-zatvoru-bio-dosadan-kakav-ce-biti-saucha-2051
i ja više volim stare pjesme:
17 Subota, 11 Veljača 2017 21:09
TIGR
stonese, floyde, zeppeline ... nije tema, ali eto: sorry
TIGR,
16 Subota, 11 Veljača 2017 19:52
paris hilton
imaš pravo, ali molim da se primijeti da otpisani više voli stare nego nove pjesme.

Bilo kako bilo, što kažete na to da je Mahniti rekao da je mislio malo u inozemstvo, ali sad neće. I kako kaže da nije kao premijer se bavio putnim nalozima, a onda izrecitira cijelu proceduru tko kako nosi papire i novce. Pa još optuži prijatelja za pohlepu i pusti ga niz vodu. Krasan jedan čovjek.
tema je ovaj lopov u Remetincu
15 Subota, 11 Veljača 2017 19:34
TIGR
ili se varam ?
14 Subota, 11 Veljača 2017 18:57
otpisani
Pa dobro Paris, navedi mi jednu zemlju u svijetu gdje je tvoj kapitalizam dobar ;)
13 Subota, 11 Veljača 2017 18:52
paris hilton
Socijalizam je koštao najmanje 120 milijuna ljudi namjerno ubijenih i donio totalnu propast na svim poljima svima i svugdje. Naravno, tvoje je ustavno pravo da ga hvališ, pa čak i kad ne možeš navesti ni jednu zemlju svijeta u kojoj je socijalizam uspješan.
Istranin i hiltonica
12 Subota, 11 Veljača 2017 18:29
otpisani
E, baš ste našli prave tumače socijalizma!

Pa naravno da ta kapitalistička krvopijačka bagra neće ništa lijepo za socijalizam reći, pa neće oni "bijedu" ravnopravno dijeliti sa svojim robljem.... ali me čudite vi koji razmišljate tako!

Podsjećate me na ovcu koja bleji od veselja kad joj gazda uzme runo i pobije janjad i sretna je dok žvače plijesnivo sijeno.

Zapamtite, jedina mana socijalizma je pohlepa i manjak savjesti onih koji koji bi trebali biti avangarda, onih kojima je povjereno da ga vode.
11 Subota, 11 Veljača 2017 17:13
paris hilton
Pa Cvitanu je biti ili ne biti, morat će nać snage, ako ne ima tko će, nije li uvijek tako. A Milanović je hobotnicu radio s mladima i nezrelima, nije baš pametan koliko misli
Neka visi Pedro
10 Subota, 11 Veljača 2017 16:12
rocco
SDP je prelako i prebrzo zrtvovao Sauchu. Hmmm. Valja li se iza brda puno veci problem? Ima li DORH snage za to?
Putokazi
9 Subota, 11 Veljača 2017 16:05
rocco
Oni koji Challangerom dolaze u goste, obicno kucaju nogom, jer imaju pune ruke poklona.
A pokloni individua koji lete mlaznjacima su obicno skupi.
Omerta
8 Subota, 11 Veljača 2017 15:44
rocco
Sumnjivo je. Mozda je to Tomica odradjivao za Zokija?
A i Margaret Thatcher je dodala još 1975.:
7 Subota, 11 Veljača 2017 13:44
paris hilton
Problem sa socijalizmom jest što na kraju ostaneš bez tuđeg novca za trošenje
proleterima:
6 Subota, 11 Veljača 2017 12:04
Istranin2015
Socijalizam je filozofija neuspjeha, kodeks neznanja, propovjed zavisti, a njegova najveća vrlina je podjednako dijeljenje jada i bijede.- Winnston Churchill
5 Petak, 10 Veljača 2017 18:48
joso
Interesantno da samo sdpovci ne brane junačkim stavom u saboru ovakve lopine, da je kradezeovac tri dana bi se vjećalo u sabornici..
zahvaljujuci nepotizmu i korupciji
4 Petak, 10 Veljača 2017 16:26
TIGR
hapse clanove druge stranke ?
Pohvala DORH-u
3 Petak, 10 Veljača 2017 15:09
rocco
Koliko god stoji da je Hrvatska premrezena nepotizmom, korupcijom i gospodarsko/pretvorbenim kriminalom, ovakva odlucna i promptna reakcija USKOK-a i DORH-a daje mrvu nade da mozda ipak nije sve otislo k vragu.
edit:
2 Petak, 10 Veljača 2017 14:42
TIGR
zločinačke

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419752
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE