Baner
Baner
Crna kronika
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt talijanskih supružnika

Objavljeno: 13.10.2017. | 11:36

Zadnja izmjena: 13.10.2017. | 13:10Pošalji na:

 
 
 

Tomislav Horvatinčić u petak je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen krivnje za prometnu nesreću u kojoj su u kolovozu 2011. život izgubili supružnici Francisca i Marinelle Salpietro.

Pravorijek mu je pročitala sutkinja šibenskog Općinskog suda Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

U toj presudi, na koju su se žalile i optužba i obrana, bilo je istaknuto da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i umrli.

Horvatinčić oslobođen jer nije dokazano da je pomorsku nesreću izazvao iz namjere ili nehaja

"Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom tu činjenicu, sud je donio oslobađajuću presudu" kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe.

Pojasnila je da iz novih dokaza, ispitivanja svjedoka i vještačenja proizlazi da Horvatinčić djelo nije počinio iz namjere, ali ni iz nehaja. "Ovo vijeće je zauzelo stav da djelo koje je optuženiku stavljeno na teret nije počinjeno ni iz namjere, odnosno, kako proizlazi od optužbe, s neizravnom namjerom, a niti iz nehaja. Dakle, optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz podignute optužnice", obrazložila je Šupe.

Sud zaključio da je u vrijeme nesreće Horvatinčić bio bez svijesti

Dodala je i da izostanak reakcija u trenutku nesreće potvrđuje Horvatinčićevu obranu da je bio bez svijesti. "Sud je prihvatio i onaj dio obrane da su tog dana na moru bili dobri uvjeti na plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra i da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići, a upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara daje u prilog činjenici da je na kratko bio bez svijesti" kazala je sutkinja.

Istaknula je i da je takav zaključan izveden nakon opsežnog medicinskog i psihijatrijskog vještačenja te saslušanja svjedoka te da Horvatinčić u tzv. stanju sinkope nije mogao vladati svojim postupanjem ni svojom i voljom jer je bio u nesvijesti. "Po mišljenju ovog suda, to je razlog sudara dvije brodice te nastupanja teških posljedica. Uvažavajući rezultate cjelokupnog dokaznog postupka iz svega navedenog proizlazi da optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako je optuženiku stavljeno na teret, stoga je ovaj sud prema optuženiku donio oslobađajući presudu" zaključila je sutkinja Šupe.

Horvatinčić tvrdi da će s obitelji poginulih što prije dogovoriti sastanak

Horvatinčić je nakon oslobađajuće presude kazao da je obitelji poginulih Talijana prije današnje presude rekao da će pokušati što prije dogovoriti sastanak. "Isto tako sedmu godinu zaredom nosim psihičke i zdravstvene tragove ove velike nesreće. Još jednom izražavam sućut i žaljenje obitelji", kazao je Horvatiinčić.

Na pitanje je li spreman na plaćanje odštete u slučaju da današnja presuda postane pravomoćna, Horvatinčić je kazao da će bez obzira na ishod nesreće, već sada zajedno sa svojim odvjetnicima pokušati dovesti za stol obitelj poginulih i 'pokušati ublažiti nesreću koja se dogodila'.

Kada su ga novinari upozorili da je sin poginulih kazao da mu Horvatinčić nikad nije ponudio odštetu, riječ je prepustio svojim odvjetnicima Branku Baici, Velimiru Došenu i Veljku Miljeviću.

Baica je kazao kako još ništa nije završeno te da je ovo 'prvo poluvrijeme'. "Sud je zaista uložio izuzetan napor da obrazloži cijeli ovaj slučaj, skoro sedam godina, a mi smo se trudili dokazati naše teze. Drago mi je da je sud to prihvatio. Što se tiče dogovora o odšteti, kao predstavnici optuženog kontaktirali smo obitelj poginulih. Još uvijek ti kontakti postoje i otvoreni smo za to. U spisu se nalaze pisma koja su upućivana i odgovori koje smo dobivali" kazali su Horvatinčićevi odvjetnici.

Oslobodila ga ista sutkinja koja ga je ranije osudila

Sutkinja Šupe bila je predsjednica i sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenome 2015. proglasila krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici koji je danas, šest godina nakon nesreće, priveden kraju.

Obitelj stradalih Talijana nije došla na izricanje presude.

(Hina)  
Komentari (14)
c/p komentar
14 Petak, 13 Listopad 2017 23:21
zippo
htjedoh komentirati, ali ovaj c/p, sa drugog portala, sve kaže:

'Strašno. Svi sve vidimo i znamo. Došlo je do toga da nam se otvoreno rugaju, vrijeđaju, ismijavaju i umalovažavaju. Ne sakrivaju se više, siluju istinu, ismijavaju pravosuđe i pravednosti. Ubijaju, kradu lažu otvoreno i sa ciničnim osmijehom nama u lice.Bijesni smo, očajni i bez nade. Naš san su pretvorili u svoju prčiju, naše nade progutali a našu djecu protrali gore nego svi četnici i hrvatski neprijatelji prije njih. Nemoćni smo.
Kažu nada umire zadnja - hrvatska nada je na izdahu. Leži ranjena u slavonskom blatu i u napuštenim selima u kršu dok Sanaderi, Horvatinčići, Mamići, Todorići, Gucići itd. plešu bal vampira'

točno, do bola :(
rocco,
13 Petak, 13 Listopad 2017 21:26
paris hilton
nema šanse da je skretanje pažnje, kome nije jasno danas neće mu bit nikad, ovo je nešto puno gore

Glazbena pozadina: Casa Babylon, Mano Negra
yugoslav-šugoslav-pozarevacki pasuljar sa TITOVOM stafetom u guzi i pokretna pusionico sa GOLOG OTOKA
12 Petak, 13 Listopad 2017 21:19
maslinica
da je marsal tu,ovaj bi zavrsio na golom otoku gdje mu je i mjesto a takvi poput tebe i parizer bi mu pravili drustvo
yugoslav-šugoslav-pozarevacki pasuljar sa TITOVOM stafetom u guzi i pokretna pusionico sa GOLOG OTOKA
11 Petak, 13 Listopad 2017 21:17
maslinica
da je marsal tu,ovaj bi zavrsio na golom otoku gdje mu je i mjesto a takvi poput tebe i parizer bi mu pravili drustvo
10 Petak, 13 Listopad 2017 21:10
rocco
Moguce je da su danasnje skandalozne presude u predmetu Horvatincic i u predmetu Hrabro dijete ustvari samo narucena dimna zavjesa da se narodu skrene paznja s Agrokora. Svi se danas bave tim presudama a narucitelji ispod zita odradjuju u miru ono bitno.
9 Petak, 13 Listopad 2017 20:54
paris hilton
Kažnjivost je opcionalna. Pakao nije
SRAMOTA za pravosuđe...
8 Petak, 13 Listopad 2017 20:33
uskaric
...ali još je veća sramota da se raznim nasilnicama-maslinicama omogućava veličanje krvavog tvorca jbtitovog Golog otoka i da
barba de šumadija-španja naziva RHrvatsku kao "nazadnu i proustašku tvorevinu"(?!?).
Uredništvo je na potezu i nadležni organi pravosuđa...
Zar to nije kažnjivo ?
7 Petak, 13 Listopad 2017 19:54
paris hilton
Croazia. Jedan stupanj iznad one druge kolonije, България.
6 Petak, 13 Listopad 2017 19:47
jota
Benvenuti in Croazia..
5 Petak, 13 Listopad 2017 17:39
rocco
Pravosudje se totalno odvojilo od stvarnosti, istine i pravde. To je jedan nakaradni sustav koji sluzi samom sebi a bez ikakve kontrole ili nedajboze odgovornosti.
Deveti krug pakla!
Jezivo.
4 Petak, 13 Listopad 2017 15:22
paris hilton
Tko je on? Kako može? Pet smrti ima na duši a i dalje jezdi
rvacka sramota
3 Petak, 13 Listopad 2017 14:51
maslinica
i onda kazu da je marsal bio los
plakat cemo mi za marsalom
Teška sramota
2 Petak, 13 Listopad 2017 11:56
arbašpanja
'rvacke i takozvanog rvackog pravosuđa. Teška sramota banana države koju civilizirani svijet vidi kao nazadnu proustašku tvorevinu.
Ako imaš lovu sve se može!?
1 Petak, 13 Listopad 2017 11:54
joso
dakle kupiti gliser i imati ljubavnicu sa sobom..onda pičiti s gliserom dok ti ga ljubavnica baca u nesvjest i kad zgaziš nekoga imaš opravdanje da si bio neubrojiv i u nesvjesti,što i nebi bilo daleko od istine..

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417882
293185Gost
Bejewel
Igrano:152616
8984Gost
Tetris
Igrano:120139
1318500Gost
Pacman
Igrano:73179
165390Gost
Gold miner
Igrano:54253
420000Gost
Jamb
Igrano:40736
1322Gost
Snake
Igrano:20851
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17487
58Gost
Frogger
Igrano:15380
15170Gost
Invaders
Igrano:12146
111730Gost
Simon
Igrano:10104
27Gost
Sudoku
Igrano:10081
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8567
Gost
Opasno nebo
Igrano:8365
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7901
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7781
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7303
Gost
Ninja Kid
Igrano:6833
6000Gost
Ninja
Igrano:6702
Gost
Klonovi
Igrano:6211
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE