Baner
Crna kronika
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Kronologija: Uhićeni Ivica Todorić protivi se izručenju u Hrvatsku, jamčevina 100 tisuća funti

Objavljeno: 07.11.2017. | 13:15

Zadnja izmjena: 07.11.2017. | 19:05Pošalji na:

 
 

Britanska novinska agencija Reuters objavila je u utorak da je uhićeni osnivač Agrokora Ivica Todorić pred londonskim sudom rekao da se protivi izručenju Hrvatskoj.

Sudac ga je pustio na slobodu uz mjere opreza. Todorić je platio 100.000 funti jamčevine, oduzeta mu je putovnica i mora nositi sigurnosnu narukvicu, donosi N1. Slijedeće ročište zakazano je tek 10. travnja 2018. godine! Do sljedećeg ročišta ne smije napustiti London niti adresu na kojoj boravi u Londonu.

Po izlasku iz suda u Londonu poručio je novinarima da je "danas ovo jedna mala pobjeda, ali zapravo velika", javili su mediji.

"Drago mi vas je vidjeti... Danas je ovo jedna mala pobjeda, ali zapravo velika i idem dalje. Ja sam danas građanin ovdje u Engleskoj", rekao je Todorić novinarima nakon što se pred sudom izjasnio da se protivi hrvatskom zahtjevu za izručenje.

Todorić (66) je uhićen u utorak ujutro prema uhidbenom nalogu koji su objavile hrvatske vlasti, objavila je londonska Metropolitanska policija, dodajući da bi se Todorić kasnije u utorak trebao pojaviti pred Westminsterskim magistratskim sudom.

Hrvatska policija zaprimila je obavijest  da je u 9,04 sati po lokalnom vremenu Ivica Todorić pozvan u Charring Cross policijsku stanicu u Londonu gdje je uhićen po europskom uhidbenom nalogu, objavila je N1 televizija.

Iz izvora bliskih Todoriću, ta televizija doznaje da se sam predao policiji.

Todorić navodno planira od britanskog suda tražiti da ga oslobodi, a za uzvrat bi dao novac za jamčevinu. Ako taj scenarij prođe, sud tek treba odrediti koliko bi to novca bilo. Vjerojatno se radi o nemalom iznosu. Prema informacijama 24sata Todorić je već počeo skupljati novac.

N1 navodi da će nakon predaje policiji Todorićevi odvjetnici pokrenuti postupak zaštite od ekstradikcije s obrazloženjem zaštite od političkog progona.

MUP potvrdio uhićenje

Hrvatska policija u utorak je potvrdila kako je zaprimila obavijest da je Ivica Todorić uhićen u Londonu.

"Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija", objavio je MUP.

22 dana od početka policijske akcije do Todorićeve predaje u Londonu

Ivica Todorić predao se u utorak britanskim vlastima, 22 dana nakon što su hrvatski policijski istražitelji ušli u njegovu zagrebačku rezidenciju, nakon čega je otvorena istraga zbog sumnje da je uz pomoć sinova i suradnika izvlačio novac iz posrnulog koncerna Agrokor.

16. listopada

- Policija je rano ujutro ušla u Kulmerove dvore u vlasništvu Ivice Todorića bivšeg čelnika koncerna Agrokor.

- Nakon što je policija pokrenula akciju Todrorić je na svom blogu iz inozemstva poručio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskom istražnom povjerenstvu.

- Državno odvjetništvo izvijestilo je da su u istrazi slučaja Agrokor u tijeku izvidi i kriminalističko istraživanje "zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja" te da traju pretrage kod 15 osoba.

- Todorićeva odvjetnica ocijenila je da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj.

- U izvidima vezanima uz navodne nezakonitosti u Agrokoru uhićeno je 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj.

17. listopada

- Protiv osumnjičenih u slučaju Agrokor policija je podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

- Todorić je uhićenja na blogu nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno dvanaest vrhunskih gospodarstvenika, za koje je rekao kako ništa nisu krivi te poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema.

- Državno odvjetništvo izvijestilo da je zatražilo istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor i to zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

- Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio je istražni zatvor samo Ivici Todoriću, dok će se ostalih 14 osumnjičenih braniti sa slobode.

- Todorićevi odvjetnici najavili žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor koji se prema tvrdnjama tužiteljstva okoristio za preko milijardu kuna.

18. listopada

- Todorić ocijenio da je pravna država, odbacivši zahjtev da se Agrokorovim menadžerima odredi istražni zatvor, stala na kraj političkoj samovolji, ispričao se bivšim suradnicima što su zbog političkog progona njega, oni morali proći "sramotnu torturu" te poručio da će se boriti za istinu i razotkrivanje "političke kampanje".

- Iz pritvora u Remetincu kasno navečer izašlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna. Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

20. listopada

- Nakon što se vratio u Hrvatsku Ante Todorić je u pratnji svojih odvjetnika došao na razgovor u sjedište zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništvam, gdje je iznio obranu od sumnji da je zajedno s ostalim osumnjičenicima u slučaju Agrokor svom ocu Ivici Todoriću omogućio pribavljanje više od milijardu kuna nepripadne dobiti. Medijima je izjavio da je u državnom odvjetništvu odbacio optužbe da je kriv za zloupotrebu u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave u slučaju Agrokor, a nije odgovorio na pitanje gdje mu je otac.

- Zagrebački Županijski sud blokirao je četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, neslužbeno se doznaje, dok na sudu navode da ništa ne mogu komentirati jer je riječ o spisu koji ima oznaku tajnosti. No, prema informacijama koje proizlaze iz zemljišnoknjižnog izvadka, čiji je preslik objavljen u medijima, Todorić po zahtjevu Državnog odvjetništva ne smije raspolagati svojom četvrtinom Kulmerovih dvora gdje je živio s obitelji. Ta nekretnina, nakon blokade, ne smije se prodati niti opteretiti.

- Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo raspisalo je tjeralicu za Ivicom Todorićem protiv kojeg je određen istražni zatvor i pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

22. listopada

- Ivica Todorić je na svom blogu poručio kako će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika", nakon što je u subotu za njim raspisana tjeralica.

23. listopada

- Stariji sin, Ivan Todorić vratio se u Hrvatsku pa je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Njegova odvjetnica Jasna Novak izjavila je da je njen branjenik iznio kratku obranu u Državnom odvjetništvu, ali nije odgovarao na pitanja.

- Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je odluku suca istrage koji je ranije odbio zahtjev Državnog odvjetništva da se odredi istražni zatvor za 14 osumnjičenih u slučaju Agrokor.

- Županijsko državno odvjetništvo izdalo je europski uhidbeni nalog (EUN) za Ivicu Todorića protiv kojega je određen istražni zatvor i pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

25. listopada

- Hrvatsko pravosuđe je izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem koji mu je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju Agrokor unatoč ranije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu (EUN). U potrazi za Todorićem ranije je na snazi bila plava tjeralica kojom se nalaže lociranje osumnjičenika, dok crvena tjeralica nalaže osumnjičenikovo uhićenje.

2. studenoga

- Europski policijski ured – Europol objavio je na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću. Uz fotografiju i opis osobe, Europol je na svojim stranicama napisao da se Todorića traži zbog korupcije, prijevare i krivotvorenja dokumenata, uključujući i dokumente koji utječu na financijske interese EU-a.

- Todorić je, pak, na blogu ponovio kako se ne skriva i da je njegova savjest čista, ali da kao čovjek kojem su "duboko povrijeđena ljudska prava ima puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje".

7. studenoga

- Hrvatska policija u utorak je potvrdila kako je zaprimila obavijest da je Ivica Todorić uhićen u Londonu. "Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija", objavio je MUP.

(Hina/iPress) 

  
Komentari (5)
uzeo siromasnima i dao bogatima
5 Četvrtak, 09 Studeni 2017 05:58
cestar
Hrvatsku lovu je odnio u Englesku,,i s njom si platio slobodu,,,a nas ko hebe,,treba ga za jaja dovući u ZG
Ma necu niti citat clanak, dovoljan je naslov!
4 Utorak, 07 Studeni 2017 22:43
MARYO
Koja farsa, taj covjek je trebao vec odavno biti osudjen na dugogodisnju kaznu i prisilan rad.
Ne samo on nego i drugi suucesnici tih malverzacija.
J..em takvu drzavu u kojoj red, rad i stega ne funkcioniraju.
3 Utorak, 07 Studeni 2017 14:33
otpisani
Agrokor "vrijedi" manje sada, nego je vrijedio samo dan prije izbijanja afere. Naravno, to bandi izdajničkoj uopće nije bitno (dapače to im odgovara).
Cilj je bio formalno-legalno oteti ruski novac(Lex Ag.), razvlastiti Todorića.
"Poštenje" tih plaćenih izdajnika nije upitno, jer - ipak su na vlasti po "demokratskoj" proceduri i "volji" naroda.

Zašto pad vrijednosti Agrokora odgovara toj bagri?
Pa zato što će sada, oni koji pregovaraju (a to su oni i njihovi) sa novim budućim vlasnicima djelova i djelića tog diva, moći u džep gurnuti pokoji "orah" a glupo hrvatsko roblje će i onako, kao i do sada podmiriti i istrpiti svu štetu... a Ivica pa više i nije Ivica već Pedro (što i rocco aludira)
2 Utorak, 07 Studeni 2017 13:47
poštin
završit će kao i ostale lopine-nikom niš
Neka visi Ivica
1 Utorak, 07 Studeni 2017 13:38
rocco
Sad nastupaju hrvatske hijene. Politicke i pravosudne. Zivog ce ga odrati kao da je on u svom tom kriminalu i korupciji bio sam.

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:419756
293185Gost
Bejewel
Igrano:153277
8984Gost
Tetris
Igrano:121322
1318500Gost
Pacman
Igrano:73373
165390Gost
Gold miner
Igrano:54532
420000Gost
Jamb
Igrano:40910
1322Gost
Snake
Igrano:20949
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17576
58Gost
Frogger
Igrano:15523
15170Gost
Invaders
Igrano:12254
111730lab
Simon
Igrano:10190
27Gost
Sudoku
Igrano:10176
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8644
Gost
Opasno nebo
Igrano:8451
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7989
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7857
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7375
Gost
Ninja Kid
Igrano:6906
6000Gost
Ninja
Igrano:6778
Gost
Klonovi
Igrano:6279
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE