U Umagu u sefu banke pronađeno je milijun eura koji je u Italiji ilegalno izvučen poreznim prijevarama. To je dio od ukupno 80 milijuna eura koliko je zaradila kriminalna organizacija sa središtem u talijanskom gradu Bresci.

Novi je ovo slučaj u kojem je otkriveno da je Hrvatska poslužila kao zemlja za skrivanje opranog novca.

Tamo se nalazila tvornica lažnih računa. Bilo ih je u vrijednosti pola milijarde eura. Članovi zločinačke grupe su ukradeni novac u torbama unosili u Hrvatsku te ga ovdje pohranjivali u banke. Za sada je trag doveo do sefa u Umagu.

 

Tvornica se nalazila u uredu jednog poduzetnika u Bresci. Sumnja se da se ilegalno zarađeni milijuni nalaze i u bankama u Mađarskoj i Sloveniji. Među članovima ove organizacije identificirano je nekoliko odvjetnika i lokalnih poduzetnika, ali i jedan svećenik.

Pod istragom 85 ljudi

U ovom je trenutku pod istragom 85 ljudi. Njih 15 je uhićeno, za pet je određen kućni pritvor.

Zanimljivo je da je ova grupa uključivala i ljude koji su bili isključivo zaduženi za transport novca preko granice. Pri tome su istražitelji, koji su ih nadzirali, zabilježili primopredaje torbi punih novca, piše Telegram.

Dio novaca je bio pohranjen u sefu banke u Umagu jer je očito čekao reinvenstiranje. Osim milijun eura skrivenih u sefu u umaškoj banci, istražitelji su kroz međunarodnu suradnju uspjeli zaplijeniti još 2,1 milijun eura s raznih bankovnih računa. Trag vodi i do jednog fonda, očito osnovanog isključivo s ciljem prikrivanja prljavog novca. Upravo u vlasništvu tog fonda nalazi se više nekretnina diljem svijeta za koje se vjeruje da pripadaju članovima ove zločinačke grupe, donosi Telegram