Uskok je podigao optužnicu protiv deveteročlane skupine koju tereti da je na uvozu luksuznih automobila državu oštetila za više od 6,5 milijuna kuna neplaćenog poreza.

Osam hrvatskih i jedan bosanskohercegovački državljanin optuženi su nakon istrage za zločinačko udruženje te utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja ili pomaganja u tom nedjelu.

Mediji navode da je na čelu optužene skupine hotelijer i menadžer iz zagrebačke Dubrave Robert Paliće čiji su suradnici rabljene luksuzne BMW-e, Mercedese i Porschee prethodno kupovali od raznih tvrtki, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim tvrtkama.

Uskok tvrdi da je optuženike povezao na području Hrvatske i Češke od početka 2015. do siječnja 2018. godine radi "stjecanja nepripadne koristi za sebe i druge" trgovinom rabljenim automobilima i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem PDV-a.

Izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplata PDV-a proračun je navodno oštećen za više od 6,5 milijuna kuna.

Vođa skupine je, osim toga, iz proračuna dobio i 1,5 milijuna kuna povrata poreza, od čega je gotovo 650 tisuća kuna proslijedio na račun druge tvrtke čija ga je odgovorna osoba podigla i dala prvooptuženom. On je novac zadržao "kao zajedničku korist s ostalim okrivljenicima", dok je njegovoj tvrtki nezakonito pribavljeno 852 tisuće kuna, tvrdi Uskok.

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminiranim kaznenim djelom od svih okrivljenika, dok je za vođu skupine predloženo i prošireno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 8,7 milijuna kuna, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

(Hina)