Pooštrene kazne za prometne prekršaje mnoge su vozače natjerale da se ponašaju savjesnije, ali nisu utjecale na sve sudionike u prometu pa tako mopedistu koji je u Strmcu Podravskom, u Varaždinskoj županiji, počinio nekoliko prometnih prekršaja, prijeti novčana kazna od čak 48 tisuća kuna.

Potvrdio je to na predstavljanju preventivne akcije "Kaciga glavu čuva!" u utorak u Varaždinu voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave varaždinske Danijel Posavec i dodao da je riječ o moguće najvećoj novčanoj kazni otkada su na snagu stupile zakonske izmjene.

Prema riječima Posavca, policijski službenici, u suradnji s interventnom jedinicom policije, zatekli su jučer 20-godišnjeg mopedista koji je vozio moped prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita, a bio je i pod utjecajem alkohola, s izmjerenih 0,73 g/kg.

"Osim toga, moped nije bio registriran niti osiguran, vozač nije nosio zaštitnu kacigu i kad se sve to skupa zbroji ispada da mu prijeti novčana kazna od čak 48 tisuća kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom", rekao je Posavec te dodao da je moguće, ako mu se ne izrekne novčana kazna, da vozač završi u zatvoru do 60 dana. Bit će mu određeno i devet negativnih prekršajnih bodova.

Preventivni projekt "Kaciga glavu čuva!" zajednički je projekt Policijske uprave varaždinske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a podržava ga i osvajač FISE- svjetskog kupa u BMX biciklizmu i potencijalni sudionik slijedećih Olimpijskih igara u Tokiju Marin Ranteš,.

"Kaciga je broj jedan na biciklima i na motorima. Meni je u zadnjih godinu dana sačuvala glavu više od šest puta tako da se bez kacige ne ide nikuda. Mnogi ne koriste kacige jer misle da u normalnom prometu kada koriste bicikl bez skokova koje ja radim ne može ništa dogoditi, ali, nažalost, može se pasti i razbiti glavu", poručio je mladi Ranteš.

U sklopu projekta, plakati s fotografijama Marina Ranteša postavljeni su uz prometnice i u svim osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije, a cilj im je utjecati na podizanje svijesti mlade populacije o važnosti korištenja zaštitne kacige.

(Hina)